P4 sætter fuld gas på de trafikale udfordringer

I uge 44 kører alle DR’s distrikter tema om trafikken. P4 Nordjylland vil forsøge at løse det trafikale kaos omkring Limfjordstunnelen.

Ralf Dahl Gottschalk, Mads Rosenkilde Svaneborg og Christine Nørgaard fra DR Nordjylland ved Limfjordstunnelen. Foto: Michael Eskebjerg.

Michael Eskebjerg, der er redaktionsleder hos DR Nordjylland i Aalborg, fik for to år siden en idé sammen med en kollega: Kunne de journalistisk tage fat på de trafikale problemer omkring Limfjordstunnelen?

”Der er meget ofte uheld i og omkring Limfjordstunnelen. Det betyder, at trafikken går helt i stå, og det skaber store frustrationer heroppe. Det er det hotteste emne i Nordjylland,” fortæller han.

Torsdag den 1. november bliver idéen til virkelighed, når P4 Nordjylland samler omkring 20 forskellige aktører og en mediator i et bådehus nær tunnelen.

”Klokken 09.30 lukker vi folk fra det lokale erhvervsliv, politi, Falck, beredskab, busselskab, en kørelærer, en pendler og en trafikforsker inde i bådehuset. De skal så – med en advokat som mediator – nå frem til mulige løsninger. Det kunne være, om folk kan møde på forskellige tidspunkter for at lette myldretidspresset på tunnelen, om der skal køre flere busser igennem i stedet for biler, eller om der skal være andre hastighedsgrænser. Alt er i spil,” siger Michael Eskebjerg.

Om eftermiddagen skal mediatoren melde nogle konklusioner ud, som P4 Nordjylland vil følge op på.

”Jeg håber, vi kan få løst trafikproblemerne ved Limfjordstunnelen, men det er måske lidt naivt at tro,” griner Michael Eskebjerg og fortsætter: ”Det handler om at få skabt en seriøs debat, og at få aktørerne til at finde andre vinkler på, hvordan problemerne kan løses her og nu. Det er konstruktivt, løsningsorienteret journalistik.”

Trafikuge skal engagere lytterne

P4 Nordjyllands eksperiment i bådehuset er bare ét eksempel på, hvordan DR’s distrikter griber trafikken an i uge 44. Det fortæller Peder Meisner, der er ledende distriktschef i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter.

”Trafik har i forvejen stor interesse for distrikterne, blandt andet med P4 Trafik, der dagen igennem opdaterer lytterne om den trafikale situation i deres område. Samtidig kan vi se, at problemerne på vejene bliver større og større, og derfor vil vi med en trafikuge sætte fokus på, hvad man kan gøre ved det.”

P4 Trafik bliver jævnligt kontaktet af bilister, der beklager sig over, hvordan andre bilister opfører sig i trafikken.

”De ser måske os som et sted, der kan opdrage på uregerlige bilister. Det kan vi ikke gøre i det daglige, men nu prøver vi så at gøre det i en samlet indsats. Vores håb er, at vi kan få folk til at diskutere trafik og få dem til at overveje deres eget ansvar for at få trafikken til at glide bedre. Det handler både om trafikkulturen – kører du for stærkt, taler du i mobiltelefonen, overhaler du udenom – og vores vaner: kører du i myldretiden, hvilken vej kører du, kører du alene eller sammen med andre,” siger Peder Meisner og tilføjer:

”Vi vil gerne engagere befolkningen og komme i dialog med lytterne om, hvordan vi kan finde løsninger – både individuelt og som samfund.”

Og det er netop også tanken bag eksperimentet med Limfjordstunnelen hos DR Nordjylland.

”Vi kan som medie gå aktivt ind og forsøge at løse tingene på en objektiv måde. Vi beskriver ikke bare problemerne, vi tager det skridtet videre og forsøge at løse dem,” siger redaktionsleder Michael Eskebjerg.

Facebook
Twitter