P4 Syd & Esbjergs julevagabond er på tur igen

Også i år rejser reporter Michael Nørrelund rundt i Syd- og Sønderjylland for at finde de gode historier.

Også i år rejser reporter Michael Nørrelund rundt i Syd- og Sønderjylland for at finde de gode historier. (Foto: DR. © Copyright:Fokus Film)

I dag, den 1. december, begynder julevagabonden fra P4 Syd & Esbjerg, Michael Nørrelund, sin rejse rundt i det syd- og sønderjyske med sin julepyntede barnevogn.

Jeg tror, at de menneskelige spørgsmål, vi hver dag stiller os selv omkring kærlighed, tilhør og meningen med livet, er så alment gældende, at man spørger sig selv om det samme om 100 år

Kirsten Elley, chef for DR Syd

I dagene op til juleaften skal han indsamle 100 hverdagshistorier, der er så gode, at de er værd at gemme i 100 år. Alle historier bliver i julemåneden sendt i radioen og på de sociale medier. Sådan lyder det i P4 Syd & Esbjergs officielle pressemeddelelse.

Projektet hedder ’Luk mig ind – det’ jul’ og blev sendt første gang sidste år. Uden penge, uden mad og uden seng stillede Michael Nørrelund sig op på tilfældige dørmåtter rundt omkring i landsdelen og håbede på, at folk ville åbne døren og fortælle ham deres historier.

Sidste år lød kravet for hans rejse, at han skulle nå de geografiske yderpunkter af landsdelen. Men i år er kravene skærpet. Kun når Michael Nørrelund har nået at indsamle dagens kvote på fem historier, må han begynde at banke på folks døre for at få et lunt sted at sove. Ellers skal han op i hængekøjen ude i decembers kulde. Ligesom sidste år skal han stadig nå at besøge alle otte kommuner i landsdelen.

Ved efterårets Prix Radio hentede programmet hele to priser.

Ærlige historier

Chef for DR Syd, Kirsten Elley, fortæller om grundlaget for julerejsen:

”Til daglig, når vi arbejder med at sende radio, bliver det hele meget sagsorienteret, og det ville vi gerne væk fra. Vi ville gerne have de almindelige borgere ind på radioens sendeflade. Overordnet set handler projektet jo om at vise, hvordan livet leves af menneskerne i Syd- og Sønderjylland. Hvad er det som fylder og trykker hos dem? Hvad optager dem, og hvad glædes de over? Det lyder måske som en floskel, men i virkeligheden har alle nogle gode historier at fortælle.”

Kirsten Elley forklarer, at den første programrække, der blev sendt i december sidste år, faldt sammen med den landsdækkende grænse-diskussion og en opfattelse af, at syd- og sønderjyder var fjendtlige over for fremmede. Den opfattelse ville man på redaktionen gerne udfordre. Julevagabondens historiefortælling afhænger af folks gæstfrihed og åbenhed - og den viste sig at være enestående, og det kom der nærværende radio ud af, som lytterne engagerede sig meget i.

Michael har en fantastisk god evne til at få folk til at åbne sig op og være naturlige og fortælle direkte fra hjertet. I disse dage planlægger vi alting, tilrettelægger. Men de her programmer bærer præg af, at folk bare har givet slip og ladet tingene ske. Det er dejligt.

Kirsten Elley, chef for DR Syd

”Michael har en fantastisk god evne til at få folk til at åbne sig op og være naturlige og fortælle direkte fra hjertet. I disse dage planlægger vi alting, tilrettelægger. Men de her programmer bærer præg af, at folk bare har givet slip og ladet tingene ske. Det er dejligt.”

Sidste år lykkedes det Michael Nørrelund at få nattely alle 24 gange, selvom han måtte trave til alle de yderste kanter i de otte syd- og sønderjyske kommuner for sine historier. Men kravene for udsendelserne er i år dog så skarpe, at Kirsten Elley er spændt på, om det vil lykkedes ham at få tag over hovedet alle dagene op til jul.

Mennesker er mennesker

Den 25. december bliver de indsamlede historier gemt på et USB-stik og indfældet i Radiohuset i Aabenraa. Først om 100 år skal skatten graves frem – og indholdet vil afsløres for fremtidens syd- og sønderjyder, hvordan livet blev levet i 2018.

”Jeg tror, at de menneskelige spørgsmål, vi hver dag stiller os selv omkring kærlighed, tilhør og meningen med livet, er så alment gældende, at man spørger sig selv om det samme om 100 år,” siger Kirsten Elley.

”Så selvom der går 100 år før, at optagelserne bliver lyttet til igen, tror jeg, at de kommer til at fungere som en dejlig påmindelse om, at mennesker er mennesker uanset tid.”

Det er hver morgen mellem klokken 06.00 og 10.00, at man på P4 Syd & Esbjerg kan høre, hvordan natten som julevagabond gik, inden studieværterne sender Michael Nørrelund afsted igen. Mellem klokken 15.00 og 18.00 fortæller Michael Nørrelund de historier, han har samlet i løbet af dagen. Derefter kommer afgørelsen: Bliver det den kolde hængekøje eller en varm seng i nat?

Man kan også følge ”’Luk mig ind – det’ jul” på DR P4 Syd & Esbjergs Facebook-side, ligesom lyttere i resten af landet kan følge Michael Nørrelunds færd via DAB+ og P4 Syd & Esbjerg på DRs netradio.

Fredag morgen inviterede DR Syd lytterne ind på redaktionen for at være med til at sende vagabonden godt afsted, og der var kommet mange tilsagn på forhånd. Der blev sendt radio fra eventen. DR Syd gav også kaffen og et rundstykke.