P4’s jule-vagabond: En ny måde at møde mennesker

Michael Nørrelund færdes i disse dage på de sønderjyske landeveje for at finde et nyt sted at sove hver dag frem til juleaften.

DR Syds reporter Michael Nørrelund tester hjertevarmen, når han med sin julepyntede barnevogn er landevejsridder i Syd- og Sønderjylland fra 1. december frem til juleaften. (Foto: DR Syd © Type 1)

Den 1. december tog DR Syds reporter Michael Nørrelund den store oppakning på ryggen og drog ud på en vandretur mellem de yderligste punkter i P4 Syds og P4 Esbjergs sendeområde. Formålet med turen er at se, hvordan folk tager imod en hjemløs i julemåneden, og indtil videre er det gået godt.

Michael Nørrelund har sovet hos 13 forskellige husstande, og han skal fortsat finde et nyt sted at få kost og logi hver aften. Han har et dogme, der hedder, at han højest må banke på fem forskellige døre, før han overgiver sig og overnatter i det fri. Men det er ikke sket endnu.

“Fra jeg står op om morgenen, til jeg finder nogen at sove hos om aftenen, er jeg i denne her usikre position, hvor jeg måske skal sove og spise udenfor. Det er ikke sket indtil videre, og det er rigtig heldigt. Det er i særdeleshed hængekøjen, jeg er nervøs for, for jeg har aldrig slået den op alene. Og det er koldt og mørkt, når den skal slås op i skoven,” siger Michael Nørrelund.

Madpakke og målmandshandsker

Michael Nørrelund er selv fra Odense og har boet i København. Han beskriver sig selv som en fodbolddreng, der ikke har stiftet specielt meget bekendtskab med den vilde natur før sin julevandring.

“Det eneste natur, jeg har set før denne tur, er græsset på de fynske fodboldbaner,” siger han.

Michael Nørrelund er i skrivende stund på vej fra Outrup til Ølgod. Han har overnattet hos en esbjergensisk familie, der, ligesom mange af de andre værter, har taget rigtig godt imod ham.

“Faderen og jeg fik prikket lidt til hinanden under opholdet. Jeg holder også med de blå- og hvidstribede, men ikke dem fra Esbjerg. Jeg fik en stor velsmurt madpakke med med et lille brev, hvor der stod “Til vores nye ven, Michael” og et holdbillede med Esbjerg fB’s spillere og et par målmandshandsker,” fortæller Michael Nørrelund og tilføjer, at sønnen i familien for nyligt er slået igennem som målmand hos Esbjerg fB.

Vagabond-jalousi

Michael Nørrelund er på sin tur blevet lidt af en lokal legende. Der går i hvert fald ikke længe imellem, han bliver genkendt. Selv ikke når han går på landevejene, hvor han bruger det meste af sin tid. Han har eksempelvis oplevet, at en bilist råbte efter ham: “Har du fundet et sted at sove?”

“Der er vagabond-jalousi i byen. Mange vil gerne møde den hjemløse reporter, og det har været en kæmpe oplevelse for mig. Der er rigtig ofte folk, der kommer med store mængder slik fra grænsebutikkerne til mig. Jeg bliver Danmarks tykkeste vagabond på denne her tur,“ siger Michael Nørrelund

Ikke rigtig hjemløs

Man har kunnet følge Michael Nørrelunds færd i ’P4 Morgen’ og ’P4 Eftermiddag’, og de fleste folk har da også hørt om ham på forhånd, før de lukker ham ind. Han udgiver sig altså ikke reelt for at være hjemløs, og han mener heller ikke selv, at julevandringen er et humanitært projekt.

“Jeg prøver ikke at skabe en illusion om, at jeg er hjemløs, ligesom det har aldrig været målet, at jeg skulle skabe en bedre verden for hjemløse. Projektet er en måde at komme rigtig tæt på mennesker på en anden måde, end man gør, når man er almindelig journalist,” siger han.

Michael Nørrelund vil dog ikke afvise, at projektet kan have en positiv effekt på, hvordan P4’s lyttere opfatter mødet med en hjemløs.

“Måske er der nogle mennesker, der hører om mig i radioen og tænker “Ok, det er måske ikke så slemt at have ubudne gæster,” og hvis det kan have en effekt for dem, der er rigtig hjemløse, så ville det være helt fantastisk,” siger han.

Michael Nørrelunds vagabond-vandring slutter den 24. december, hvor han skal vinterbade, og for en sidste gang finde et sted at spise og sove. Det sidste sted, han ender, skal han naturligvis også fejre jul.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk