P7 Mix-værten med en statuette på hylden og et digt i rummet

’Sangskriver’-vært Jonas Gülstorff fik forleden en Prix Europa for ’Bedste Europæiske Radiomusikprogram’.

Jonas Gülstorff er vært for ’Sangskriver’ på P7 Mix, som forleden fik en Prix Europa. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Han har lavet radio. Han har lavet TV. Og så har han et haikudigt i rummet.

Lad os få den sidste af vejen med det samme. I 2013 sendte den nuværende P7 Mix-vært Jonas Gülstorff et haikudigt til rumfartsorganisationen NASA, som ville sende 100 af slagsen med rumsonden ’Maven’ ud i rummet. Og missionen lykkedes. I dag kan den 38-årige radiovært – som den eneste dansker – bryste sig af at have et digt i kredsløb om jorden.

Men det er en helt anden præstation, der gør Jonas Gülstorff ekstra aktuel for tiden. Forleden modtog hans program ’Sangskriver’ på P7 Mix nemlig en Prix Europa for ’Bedste Europæiske Radiomusikprogram’.

I programmet har DR-værten besøg af en musikalsk gæst, og sammen skal de på to timer komponere en sang ud fra en lytters historie.

Innovativt og modigt

’Sangskriver’ modtog, ifølge juryen, prisen, fordi programmet er innovativt. Derudover er det modigt at turde kaste sig selv og en gæst ud i en disciplin, hvor der skal ligge et færdigt produkt efter to timer. Og selvom Jonas Gülstorff er enig i, at det er en svær disciplin, så fortæller han, at det ikke er det færdige produkt, der er det vigtigste.

”Jeg siger altid til gæsten i starten af programmet, at det ikke er selve sangen, det handler om, men processen. Det er de samtaler og overvejelser, vi gør os undervejs, der er spændende,” siger P7-værten.

Det var en udsendelse fra februar, som blev indstillet til prisen. Dagens gæst var Nanna Øland Fabricius – bedre kendt som Oh Land. Grunden til, at det netop var dén udsendelse, der var indstillet, er, at det levede op til alle de kriterier, som der bedømmes efter. Og så har hun et internationalt navn, fortæller Jonas Gülstorff.

Bryllupper og blæksprutter

’Sangskriver’ giver gæsterne mulighed for at være sig selv i deres eget miljø, mens de bliver interviewet af værten.

”Idet vi har en opgave at løse sammen, åbner vi for nogle helt andre emner end i et almindeligt interview. Vi har aktiveret begge hjernehalvdele, så der kommer nogle andre svar og spørgsmål på banen,” siger Jonas Gülstorff, der tydeligt husker et eksempel fra udsendelsen, hvor Alberte Winding var gæst.

Her skulle de skrive en sang til en kvinde, som ikke kunne holde tale til sit forestående bryllup.

”Det ledte snakken over på Alberte og hendes mands bryllup – de var lige blevet gift et par år forinden. Og før vi vidste af det, fortalte hun en anekdote om en polsk kok, der serverede blæksprutte, som farvede alle gæsternes tænder helt sorte. Der var vi aldrig nået hen i et almindeligt interview,” siger Jonas Gülstorff.

Lytteren i fokus

I ’Sangskriver’ er lytteren i fokus. Faktisk så meget, at Jonas Gülstorff tidligere i år modtog en dansk Prix Radio for ’Årets lytterinddragelse’.

Én af de mange ting, der er lykkedes for Jonas Gülstorff i programmet, er, at få gæsterne til at gå lige så meget op i projektet som ham selv. Af og til er lytterens historie endda det altoverskyggende fokus. Et lysende eksempel herpå kan man finde i udsendelsen med Oh Land, fortæller P7-værten.

”På et tidspunkt i programmet sætter jeg et Pharell-nummer på. Som overlæg til musikken fortæller jeg, at Oh Land engang har arbejdet sammen med Pharell, og jeg spørger hende, hvordan det var. Hendes svar var, at den historie måtte vente, for nu havde hun lige fået en fed idé til vores sang,” siger han imponeret og fortsætter:

”Når du har en gæst i studiet, som ikke vil tale om dengang, hun arbejdede sammen med Pharell, fordi hun vil fokusere på lytteren, så ved du, at du har ramt noget specielt.”

Det bedste fra begge verdener

Jonas Gülstorff har lavet radio siden teenageårene. Han har blandt andet lavet ungdomsradio på The Voice og eftermiddagsradio på Nova. Sideløbende med sin karriere som radiovært, har han været musikproducer og sangskriver. Det var også i spændingsfeltet mellem de to interesser, ideen til ’Sangskriver’ opstod.

”For nogle år siden tænkte jeg, at jeg måske kunne kombinere det bedste fra begge verdener. Det sjoveste ved at skrive sange er den kreative proces. Når man sidder sammen og skriver en sang, opstår en magisk stemning, og den ville jeg tage med i radioen,” siger Jonas Gülstorff, der har prøvet kræfter med stort set alle eksisterende platforme.

Han har skrevet digte og bøger, og han har lavet TV, men radioen er stadig hans favoritmedie. Her kan han nemlig lege mest med sproget, og det er noget, han går meget op i.

”Når jeg møder mine kolleger fra de andre kanaler, kan jeg finde på at sige ”den kunstpause, du lavede i dit program forleden, den var vildt fed”,” siger han.

Jonas Gülstorff har haft mange forskellige jern i ilden, og ét af dem har altså nu givet ham en international pris. Du kan høre den prisvindende radiovært i sit rette element hver lørdag klokken 12.03 på P7 Mix – med genudsendelse torsdage klokken 18.03 på samme kanal.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter