Påsken fylder godt hos DR

DR tager i høj grad afsæt i den kirkelige højtid med blandt andet transmissioner fra ni gudstjenester, en påskemusikdag, programmerne ’Audiens’ på P1 og syv timer om Bibelens gåder.

Ungdomspræst Peter Tast, Skanderborg, har inviteret Elvis fra Stjær, alias Karsten Holm, der sammen med Niels Nørgaards jazz-trio slår tonen an til DR K’s ungdomsgudstjeneste palmesøndag klokken 14.00, der også sætter fokus på det ydmyge i at Jesus kom til Jerusalem på et æsel. (Foto: DR © Type 2)

Påsken står for døren, og i løbet af de kommende uger sender DR en lang række programmer, der tager afsæt i kirkens store højtid, som samtidig også giver mange lidt bedre tid til at se TV eller høre radio på fridagene.

På DR1, DR K og P1 er der udsigt til ni gudstjenester i løbet af påsken, mens påskens udgaver af programmet ’Audiens’ på P1 skærtorsdag og langfredag klokken 16.03 forøger at indkredse lidelsen og det onde. I den mere musikalske ende af højtiden, byder P2 palmesøndag den 20. marts på en påskemusikdag med 14 timers musik fra klokken 9.55 til midnat – blandt andet Bachs Matthæuspassion og kirkemusik med danske Ars Nova.

Selv om det bliver svært at se i radioen, bliver årets påskegudstjenester på P1 sendt fra en af landets smukkeste domkirker, nemlig Roskilde Domkirke, og det er Katarina Lewkovitch fra DR Historie og Tro, der tilrettelægger dem for radio.

Skærtorsdag den 24. marts prædiker Paul Kofoed Christiansen, langfredag den 25. marts er Ulla Thorbjørn Hansen prædikant, påskedag den 27. marts er Jens Arendt det, mens Maria Harms prædiker 2. påskedag den 28. marts. Alle dage er det klokken 9.54 på P1 – og alle dage medvirker kirkens organister og kor med et overflødighedshorn af påskens kirkemusik. Derudover sender P1 gudstjeneste på grønlandsk 2. påskedag den 28. marts klokken 16.03 fra Hans Egedes Kirke i Aalborg med Oline Bertelsen som prædikant.

TV fra Tilst og Skanderborg

På DR K bliver gudstjenesterne palmesøndag den 20. marts og påskedag den 27. marts klokken 14.00 sendt fra Skanderborg Slotskirke, men trods det er de vidt forskellige. Palmesøndag lægger ungdomspræst Peter Tast op til ungdomsgudstjeneste, der sætter fokus på det ydmyge i, at Jesus kom til Jerusalem på et æsel, mens sognepræst Heidi Torp påskedag – hvor gudstjenesten også kan ses på DR1 klokken 9.55 - prædiker i en kirke smykket med blomster og en menighed, der synger de kendte påskesalmer. Langfredag den 25. marts klokken 14.00 sender DR K også gudstjeneste, men da er det fra landsbykirken i Tilst ved Aarhus, som er et skatkammer af kalkmalerier. Her inviterer sognepræst Karin Rank Gottlieb til langfredagsgudstjeneste med tid til eftertanke.

På skæve helligdage sender P1 et trosprogram om eftermiddagen – og skærtorsdag og langfredag klokken 16.03 har Katarina Lewkovitch tilrettelagt ’Audiens – På sporet af det onde’. Her forsøger hun at indkredse, hvad der sker, når mennesket når sin bund og stirrer ind i det eksistentielle geværløb.

Skærtorsdag fortæller fotografen Jacob Holdt blandt andet om sit våben mod det onde – nemlig hvordan han ikke siger nej til et andet menneske og aldrig siger nej til smerte. Langfredag medvirker han igen, men da besøger han Ole Skjerbæk Madsen på Bethlehemskirken på Nørrebro i København. Han uddriver onde ånder på mennesker, der er besat, men hvad er en dæmon, hvordan arbejder en djævleuddriver, og hvordan skelner man mellem psykisk sygdom og besættelse? Lytterne bliver også inviteret med på en fantasirejse tilbage til Golgata for 2000 år siden.

I løbet af påskedagene kommer især DR K også omkring flere af påskens budskaber og historier – blandt andet i en over syv time lang udsendelse om Biblens gåder skærtorsdag. Og 2. påskedag, den 28. marts klokken 15.03 på P1, gælder det den nyligt helgenkårede Mother Teresa, der viede hele sit liv til de fattige i Calcuttas slum. Her genudsender P1 Katarina Lewkovitchs program, hvor hun prøver at finde ud af, hvem og hvad Mother Teresa egentlig var.

Udvalgte påskeprogrammer fra DR på radio, tv og dr.dk

 • Palmesøndag den 20. marts klokken 9.54 på P1: Højmesse fra Faaborg Kirke med Lars Ole Jonssen som prædikant

 • Palmesøndag den 20. marts klokken 9.54 på P2: International påskemusikdag med 14 timers påskemusik fra hele Europa – blandt andet Bachs Matthæuspassion og danske Ars Nova, der synger kirkemusik

 • Palmesøndag den 20. marts klokken 14.00 på DR K: Ungdomsgudstjeneste fra Skanderborg Slotskirke med ungdomspræst Peter Tast, jazztrio, Elvis fra Stjær og Skanderborg Pigekor

 • Onsdag den 23. marts klokken 11.03 på P1: Mennesker og tro – Forfatter Preben Kok besøger vært Anders Laugesen i skurvognen for at dele betragtninger om påsken og menneskets livsvilkår

 • Skærtorsdag den 24. marts klokken 9.54 på P1: Radiogudstjeneste fra Roskilde Domkirke med Paul Kofoed Christiansen som prædikant

 • Skærtorsdag den 24. marts klokken 12.15-19.50 på DR K: Biblens gåder – over syv timer om Jerikos fald, Salomons tempel, Sodoma og Gomorra, Syndfloden m.m. Tysk dokumentar fra 2015

 • Skærtorsdag den 24. marts klokken 19.50 på DR K: Introduktion til De Kristnes Påske (sendes også langfredag klokken 14.45)

 • Langfredag den 25. marts klokken 9.54 på P1: Radiogudstjeneste fra Roskilde Domkirke med Ulla Thorbjørn Hansen som prædikant

 • Langfredag den 25. marts klokken 14.00 på DR K: Langfredags-gudstjeneste fra Tilst Kirke med sognepræst Karin Rank Gotlieb, violinisten Thorkild Høgsbro og sopranen Helle Hoby

 • Langfredag den 25. marts klokken 14.50 på DR K: Introduktion til jødernes Pesach – den jødiske påske

 • Langfredag den 25. marts klokken 14.55 på DR K: 5 skarpe om kristendommens danske historie

 • Påskedag den 27. marts klokken 8.20-13.40 på DR K: Vejen til Konstantinopel – den britiske historiker Jonathan Philips fortæller i seks programmer, der sendes samlet, om kristendommens tornede vej fra Mellemøsten til Konstantinopel

 • Påskedag den 27. marts klokken 9.54 på P1: Radiogudstjeneste fra Roskilde Domkirke med Jens Arendt som prædikant.

 • Påskedag den 27. marts klokken 9.55 på DR1: Påskedags-gudstjeneste fra Skanderborg Slotskirke med sognepræst Heidi Torp som prædikant, kendte påskesalmer m.m.

 • Påskedag den 27. marts klokken 11.00-14.40 på DR2: Dokumentarerne Paven og mafiaen, Videnskab og Tro, Jesus Town og Den amerikanske Jesus.

 • Påskedag den 27. marts klokken 13.40 på DR K: 5 skarpe om kristne skrifter

 • Påskedag den 27. marts klokken 14.00 på DR K: Påskedags-gudstjeneste fra Skanderborg Slotskirke med sognepræst Heidi Torp som prædikant, kendte påskesalmer m.m.

 • 2. påskedag den 28. marts klokken 9.54 på P1: Radiogudstjeneste fra Roskilde Domkirke med Maria Harms som prædikant

 • 2. påskedag den 28. marts klokken 15.03 på P1: Mother Teresa – myten om det gode? Katarina Lewkovitch forsøger at finde ud af, hvem og hvad Mother Teresa egentlig var.

 • 2. påskedag den 28. marts klokken 16.03 på P1: Grønlandsk påskegudstjeneste – fra Hans Egedes Kirke i Aalborg med Oline Bertelsen som prædikant.

 • Hele påsken: Dr.dk/tro kommer med nye historier

Facebook
Twitter