Påsken pibler frem på DRs kanaler

I anledning af påsken sender DR en lang række af programmer om tro, religion og kultur lige fra P1 til DR3.

Påsken kaster en masse programmer af sig på alle DRs kanaler. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

Ved du, hvorfor vi fejrer påske? Vil du opleve helligdagenes gudstjenester hjemme fra sofaen? Eller savner du noget klassisk musik til at krydre påskefrokosten med? De svar, ønsker og oplevelser har du mulighed for at få med DRs trosdækning i påsken. I løbet af uge 16 sender DR en stribe af programmer på både radio, tv og web, der giver danskerne mulighed for at dykke ned i troen og højtiden.

Ro på P2

På P1 kan lytterne opleve højmessen i påskens helligdage, og rækken af gudstjenester bliver afsluttet med en grønlandsk gudstjeneste 2. påskedag. Skærtorsdag og langfredag bliver serien ’De nye forkyndere’ sendt, og her møder vi nye, kristne forkyndere på prædikestolen.

P2 inviterer lytterne til forskellige koncerter, når kanalen sætter fokus på påskens musiske side. Det sker blandt andet med en international påskemusikdag palmesøndag, hvor Den Europæiske Radiounion, EBU, sender 13 timers påskemusik fra blandt andet Estland, Belgien og Portugal. Det bliver transmitteret på P2, hvor man hver time hører fra et nyt land – med undtagelsen af tidsrummet fra klokken 12-16, hvor Bachs store Matthæuspassion bliver sendt fra Concertgebouw i Amsterdam. Hvis man derimod ønsker fordybelse, giver ’Schh P2’ dig også mulighed for at finde indre ro. Programmet lader lytterne vælge stilhedsmusikken, som bliver sendt mandag til fredag.

”Påsken er en af de helligste perioder i den kristne praksis, og det er samtidig en af de mest traditionsrige højtider inden for den klassiske musik. Det afspejles i rigt mål på P2-fladen med blandt andet transmissioner af for eksempel Bachs Matthæus- og Johannespassioner, sidstnævnte med Berliner Filharmonikerne. P2 er dog både tradition og fornyelse, og derfor spiller vi også mindre kendt passionsmusik af blandt andre Pasquini og Arvo Pärt, og så lægger vi op til ro og refleksion, når lytterne er med til at vælge stilhedsmusik i ’Schh P2’,” siger Nikolaj Koppel, der er kanalredaktør på P2.

Viden hos DR K

Højtiden afspejler sig også i tv-oversigterne, og det er især på DR K, at seerne kan få viden om påskens religiøse dimension. Kanalen fortsætter succesen med serien ’5 skarpe’, der indleder en ny sæson med to programmer om kristendommen. Onsdag den 16. april handler det om kristendommens skrifter, mens programmet onsdag den 23. april fortæller om de kristne ritualer. Derudover kan man i løbet af ugen se flere forskellige film, serier og dokumentarer, og langfredag inviterer DR Kirken til højmesse direkte fra Sct. Marie Kirke i Sønderborg på grund af 150-årsdagen for stormen på Dybbøl. Den kongelige familie deltager i gudstjenesten, der bliver sendt direkte på DR K klokken 15.15.

På DR1 sender DR Kirken gudstjeneste påskedag, og DR2 sender flere dokumentarer inden helligdagene, der går i dybden med trosbegrebet. Det sker blandt andet med serien ’Bedemænd på arbejde’ og ’Dokumania: Du skal ikke tro, du skal vide’. På DR Ramasjang giver Anna og Lotte indblik i påskens mere underholdende elementer, når de klipper gækkebreve og maler æg i påskeweekendens ’Fredagsbio’ klokken 13.00.

Dr.dk fokuserer også på højtiden med sitet dr.dk/dagensord, hvor man hver dag får en ny kristen snack. Der er adgang til salmer, og man får dagligt nye religiøse fortolkninger fra en præst i den danske folkekirke. ’Dagens ord’ kan også downloades som app.

Æglægning på DR3

Endelig tager DR3 også fat i påsken, men det sker ud fra et mere kulturelt og eksperimenterende perspektiv. Langfredag er Thomas Skov og kæresten Emilie værter ved et uforudsigeligt bankoshow. Aftenens tal er skrevet på hønseæg, der ligger klar til udklækning i en stor rugemaskine, og det er derfor naturen, der bestemmer tallenes rækkefølge. Showet begynder klokken 20.00, og flere gæster og dyr vil undervejs besøge værterne. DR3 følger også udklækningen i Den Blå Planet, Københavns Zoo og Krokodille Zoo med et live webeksperiment kaldet ’Egg-games’. Allerede fra mandag den 14. april kan man følge med direkte på både DR3 og dr.dk, når man ugen igennem venter på, at nye alligator- og slangeunger bliver født.

”På DR3 synes vi, det er oplagt at bruge højtiden til at sætte fokus på æg i alle afskygninger. Påskeæg, hønseæg, malede æg, alligatoræg og pythonæg. DR3 vælter sig i æg hele ugen for at få et indblik i den helt fantastiske oplevelse, det er, når et æg bliver til et levende væsen,” siger Irene Strøyer, der er kanalredaktør på DR3.

Facebook
Twitter