Palle, Bent og Bøssebaren

13. december kl. 20.00 på DR1: Palle og Bent, der begge er i 80’erne, er stamgæster på verdens ældste bøssebar, Centralhjørnet i København. Dokumentarist Per Wennick fortæller deres historie.

Bent og Palle på vej til Centralhjørnet - verdens ældste bøssebar. (Foto: Framegrab)

Da Palle var ung, fik han foræret en marinesoldat i fødselsdagsgave. Da Bent var ung, blev han anholdt på et pissoir af sædelighedspolitiet. I Per Wennicks nye dokumentarfilm ’Palle, Bent og bøssebaren’ taler de to kammerater, der begge er over 80 år, lige ud af posen om sex, dating, porno, kammeratskab og opture og nedture i et langt liv som bøsser.

Udgangspunktet for deres fortælling er Palle og Bents stamværtshus Centralhjørnet i det indre København. Centralhjørnet har, som det ældste bøsseværtshus i verden, ligesom Palle og Bent været vidne til den udvikling, der er sket siden homoseksualitet i 1933 blev legaliseret i Danmark.

Selvom det har været lovligt at være bøsse siden 1933, er det ikke det samme som at homoseksuelle med ét slag fik de samme rettigheder og muligheder som heteroseksuelle. Siden 1933 har der løbende været vedtaget love, der både forbedrede og forværrede forholdene - ligesom samfundets syn på homoseksualitet også har ændret sig gennem tiden - og Palle, Bent og Centralhjørnet har været førstehåndsvidner til det hele.

”Palle og Bent er kommet på Centralhjørnet siden 1950’erne, og de har på egen krop og sjæl oplevet den udvikling, der er sket for homoseksuelle gennem deres levetid. På deres egen underfundige måde – med et glimt i øjet - fortæller de to om alt fra accept eller mangel på samme fra både samfund og familie til kriminalisering og netdating.

Filmen er på den måde en personlig fortælling om homoseksualitetens historie i Danmark siden legaliseringen. Men det er også et portræt af to ældre venner, der passer på hinanden, og som på deres helt egen måde har formået at opretholde livsglæde og livsmod også i perioder, hvor det har været svært,” siger Per Wennick om filmen.

Forbud mod at mænd dansede sammen

’Palle, Bent og Bøssebaren’ er en tour de force gennem homoseksualitetens historie i Danmark, hvor der bliver fortalt om alt fra, hvordan det er at have et aktivt sexliv, når man har rundet de 80 år til den opfattelse, der herskede i mange år af, at man kunne forføres til at blive homoseksuel og unge mænd og drenge derfor skulle beskyttes mod denne forførelse. Selvom Palle aldrig har været meget for at danse, kommer de to herrer også omkring det tidligere forbud mod, at to mænd dansede sammen og fjernelsen af homoseksualitet fra myndighedernes liste over psykiske sygdomme så sent som i 1980.

Centralhjørnet er Palle og Bents stambar og derfor også en central kulisse i filmen, mens baren samtidig også er verdens ældste bøsseværtshus. Torben Rasmussen, der i dag ejer og driver Centralhjørnet, og som også er musiker, supplerer Palle og Bents historier og fortæller blandt om, hvordan det sociale liv i det homoseksuelle miljø nærmest forsvandt i 1980’erne, da HIV og AIDS gjorde sit indtog og til den accept miljøet oplever i dag, hvor der også kommer heteroseksuelle på værtshuset, der både byder på en meget ekstravagant udsmykning – både til jul og til påske – på bankospil og på masser af livemusik med forskellige kunstnere.

’Palle, Bent og bøssebaren’ vises søndag den 13. december klokken 20.00 på DR1 og kan efterfølgende ses på dr.dk/tv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter