Phillip Faber blev aftenens topscorer: 14 TV-priser til DR-programmer og -værter

’Fællessang – hver for sig’ modtog hele tre priser, da TV-branchen forleden fejrede sig selv online med TV-Prisen 2021. ’Ultra Nyt’ og Peter Qvortrup Geisling var nogle af de øvrige modtagere fra DR.

 • Phillip Faber havde en aktie i hele fire af TV-priserne torsdag aften. 'Den klassiske musikquiz' blev 'Bedste gameshow', mens 'Fællessang - hver for sig' modtog tre priser. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)
 • 'Ultra Nyt' blev 'Bedste aktualitetsprogram' ved TV-Prisen 2020. (Foto: © Ultra Nyt)
 • Mads Steffensen og Phillip Faber samt holdet bag 'Fællessang - hver for sig' i 2020 kunne glæde sig over tre TV-priser. (Foto: © Benita Marcussen/DR)
 • 'Madison - midt imellem' blev 'Bedste børneprogram'. Her var alle seks nominerede fra DR. (Foto: © Plus Pictures, Mette Mailand, Plus Pictures)
 • Jonatan Spang og 'Tæt på sandheden' blev 'Bedste satire/comedy'. (Foto: © Mads Keller, Small Shoes)
 • 'Danmarks næste klassiker' blev kåret som 'Bedste livsstilsprogram'. (Foto: © Per Arnesen, Monday Media)
 • Programserien 'Fede forhold' fra DR1 blev 'Bedste factual entertainment'. (Foto: © Morten Sønniksen, STV)
 • Frank Erichsen sagde goddag til ukrudt og drager på mission for insekterne og de vilde haver i Hjørring. Nu er programmet 'Giv os naturen tilbage' blevet 'Bedste faktaserie'. (Foto: © Bjarke Monrad, Impact TV)
 • DR3's programserie 'Min allersidste kæreste' blev 'Bedste reportageserie'. (Foto: © Terkel Thorsen, NordiskFilm)
 • Forfatter Stig Thorsboe er her ved at præsentere 'Krøniken' for DR i sin tid. Nu er han blevet 'Årets Otto'. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)
 • 'Pludselig boede jeg hos Sussi og Leo ' fra DR3 blev 'Bedste karakterdrevne serie'. (Foto: © Frederik Lauridsen)
 • ’Bedste reality’ var ’Alene i vildmarken’, produceret af United Production til DR1. (Foto: © Deltager, United Production)
1 / 12

Der er en første gang for alt. Også for TV-Prisen, Danmarks eneste TV-fagpris, som normalt er stedet, hvor den danske TV-branche mødes og hædrer det forgangne års bedste programmer og TV-præstationer.

Af velkendte grunde kunne festen ikke holdes som normalt i år, og derfor var festerne torsdag aften for første gang flyttet hjem i sofaen hos ansatte i TV-branchen, der kunne streame en onlineudgave af Producentforeningens prisshow - direkte fra Langelinie Pavillonen i København.

Her stod Cecilie Beck og Jacob Riising for afsløringen af prismodtagerne af årets i alt 25 priser. Og det skulle vise sig at blive en god aften ude i stuerne for folkene bag en stribe af DR’s udsendelser og tilbud i et TV-år, der heller ikke var, som år er flest.

Sammenlagt sikrede DR-programmer, produktionsselskaber bag dem og DR-værter sig i alt 14 priser, og specielt DR Pigekorets chefdirigent og TV-vært Phillip Faber havde grund til at bryde ud i jubelsang i aftenens løb.

For med en aktie i fire af årets TV-priser blev Phillip Faber aftenens topscorer. ’Den klassiske musikquiz’ på DR2, som han er vært for, blev kåret som ’Bedste gameshow’, mens ’Fællessang – hver for sig’, som han var vært på sammen med Mads Steffensen, hentede hele tre priser - for ’Bedste underholdning’, for at være ’Årets nyskabelse’ inden for underholdning og Seerprisen, hvor modtageren er fundet efter en seerafstemning, foretaget af analyseinstituttet Megafon.

Glad Faber

Det var naturligvis en glad Phillip Faber, som dr.dk/omdr talte med, da prisoverrækkelsen var forbi torsdag aften.

- Det er overvældende. Med ’Fællessang’ har vi prøvet at lave noget, der bare baserer sig på kærlighed til den danske sangskat. Det er ikke pakket ind i noget. Og så er det blevet en regulær sangrevolution, smiler Phillip Faber og fortsætter:

- Det er lidt vildt, at jeg har kunnet sidde i bedste sendetid fredag aften og fortælle om Carl Nielsens tanker bag en sang - og over én million har set med. Men det handler ikke om mig. Det handler om, at når holdet er det rigtige, og når timingen er den rigtige, så kan man formidle noget, som normalt set er snævert, til en bred skare. Når man gør det i øjenhøjde, kan man godt nå bredt ud, selvom indholdet egentlig hører til på en kulturkanal. Det gør mig glad på musikkens vegne, siger han.

Peter Qvortrup Geisling blev hædret for 'Lægens Bord'. (Foto: © Jakob Støvring)

En anden, der har meget at se til i coronatiden, er Peter Qvortrup Geisling. I 2020 bød DR's sundhedskorrespondent inden for til 'Lægens Bord' efter 15 års pause med programmet. For det arbejde blev han kåret som ’Årets vært’ på faktaområdet.

- Jeg er glad for det på TV-Avisens vegne og på 'Lægens Bord's vegne. At vi som public service-station så hurtigt har kunnet træde i karakter og klæde danskerne på - det giver enorm mening at være med til den slags. Det er et kæmpe holdarbejde, som jeg er stolt af at være med til, siger Peter Qvortrup Geisling, der fortsætter:

- Det er en blåstempling af den klassiske public service, hvor vi skal give fakta, være til stede og give værktøjer til danskerne. At det er et gammelt koncept, som 'Lægens Bord', der vinder, skal minde os alle sammen om, at det ikke altid behøver gå så stærkt. Det kan give god mening at komme ned i tempo – det er 'Lægens Bord', og det skal man ikke være bange for, smiler Peter Qvortrup Geisling, der fortsat har travlt med at dække corona-pandemien:

- Det er som at løbe et maraton. Jeg er lidt træt i benene. Nu giver juryen mig lige en energidrik med prisen her – så skal jeg nok kunne løbe det sidste stykke.

'Ultra Nyt' bedste aktualitetsprogram

I løbet af det meget nyhedstunge 2020 har der været stor søgning til ’Ultra Nyt’ – DR’s nyhedsprogrammer for de 9-14-årige. Og det lykkedes da også medarbejderne bag programmerne at stikke af med TV-Prisen for ’Bedste aktualitetsprogram’ foran øvrige nominerede som blandt andre ’21 Søndag’, ’Debatten’, ’Operation X’ og ’Pengejægerne’.

- Vi var i meget fint selskab, og jeg kan roligt sige, at ingen fra redaktionen havde troet, vi ville vinde. Det er kæmpe stort. Vi er sindssygt glade alle sammen, og det er hjerteskærende, at vi ikke kan fejre det sammen, fortæller en stolt Christina Johansen, der er redaktør på 'Ultra Nyt'.

Hun fortsætter:

- Det vigtigste for 'Ultra Nyt' er, at børnene tager vel imod det, vi laver. At de bliver klogere og nysgerrige. At der så også er voksne i en jury, som honorerer os med en pris, det er en kæmpe anerkendelse af det arbejde, vi laver hver eneste dag. Det er rart at få sådan et skulderklap, og det giver en god motivation til at fortsætte vores daglige arbejde.

Sussi og Leo bedste reportageserie

DR3, der blev helt digital i 2020 og ses via DRTV, modtog to priser. Programserien ’Min allersidste kæreste’, som Nordisk Film TV producerede til DR3 blev ’Bedste reportageserie’, mens programserien med den måske lidt overraskende titel ’Pludselig boede jeg hos Sussi & Leo’ blev ’Årets karakterdrevne serie’.

Det er DR Ung, der står bag serien, og Erik Struve Hansen, redaktionschef i Kultur, Børn og Unge, er glad på hele redaktionens vegne:

- Mange af os sidder lige nu med to skærme – en, hvor vi følger prisuddelingen, og en hvor vi har en Messenger-videochat kørende. Jeg kan sige, der var kæmpe jubel fra alle. Det har været en enorm hård serie at lave. Det har været krævende, fordi den har været eksperimenterende, og fordi den er lavet under corona. Det er et kæmpe skulderklap at få. Vi er meget glade, for det er en produktion, vi er enorm stolte af, siger han.

Alle nominerede var fra DR

Ligesom det er sket i en del år tidligere, var samtlige nominerede i kategorien ’Bedste børneprogram’ fra DR, og her gik sejren til ’Madison midt imellem’, som Plus Pictures har produceret for DR Ultra og DRTV.

DR2, Jonatan Spang og produktionsselskabet Small Shoes, leverede ’Bedste satire/comedy’ med ’Tæt på sandheden’, ligesom DR1 også har leveret en stribe af de programmer, som fagjuryerne vurderede var bedst inden for deres kategori i 2020.

’Danmarks næste klassiker’, produceret af Monday Production, blev ’Bedste livsstilsprogram’, mens ’Giv os naturen tilbage’, hvor Frank Erichsen fulgte Hjørring Kommunes ambitioner om at gøre op med vanetænkningen og genskabe ’den vilde natur, blev ’Bedste faktaserie’. Serien var produceret af Impact TV.

Endelig blev programserierne ’Fede forhold’ på DR1, produceret af STV Production, kåret som ’Bedste factual entertainment, mens ’Bedste reality’ var ’Alene i vildmarken’, produceret af United Production til DR1.

Otto hed Stig

Når TV-Prisen hvert år bliver uddelt, bliver æresprisen ’Årets Otto’ også givet til en person, hvis lange karriere i TV-branchen, man ønsker at fejre. Prisen er opkaldt efter DR’s navnkundige vært Otto Leisner, og den gik i år til manuskriptforfatteren og dramatikeren Stig Thorsboe.

Han har de seneste år især gjort sig bemærket med dramaserien ’Badehotellet’ på TV 2, men inden da også sat sig tydelige spor i DR’s dramaproduktion, hvor han blandt andet har været med til at skrive eller været hovedforfatter på populære serier som ’Taxa’, ’Krøniken’, ’Rejseholdet’ og ’Lykke’.

TV-Prisen har været uddelt siden 2000, hvor ’Casper og Mandrilaftalen’ var aftenens topscorer.

Du kan se alle prismodtagere i 2021 her:

 • Bedste nyhedshistorie: ’Ensomhed blandt ældre’, produceret af TV2 Nyhederne til TV 2

 • Bedste aktualitetsprogram: ’Ultra Nyt’, produceret af DR B&U til DRTV

 • Bedste sportsprogram: ’Håndboldlogen’, produceret af TV3 Sport til Viaplay

 • Bedste børneprogram: ’Madison midt imellem’, produceret af Plus Pictures til DRTV / DR Ultra / DFI

 • Bedste gameshow: ’Den klassiske musikquiz 5’, produceret af DR Events og Partnerskaber til DR2

 • Bedste underholdning: ’Fællessang – hver for sig’, produceret af DR Nyheder / DR Kultur til DR1

 • Bedste satire/comedy: ’Tæt på sandheden’, produceret af Small Shoes til DR2

 • Bedste TV-serie – short form: ’Limboland’, produceret af Drive Studios til Xee

 • Bedste TV-serie – long form: ’Alfa’, produceret af Rocket Road pictures / SF Studios Production til TV 2 Play/ TV 2 Zulu

 • Bedste event: ’Zulu Awards 2020’, produceret af Pineapple Entertainment til TV 2 Zulu

 • Bedste short form - non-scripted: ’Nicki Bille’, produceret af Koncern Tv & Filmproduktion for TV 2 Play

 • Årets nyskabelse – underholdning: ’Fællessang – hver for sig’, produceret af DR Nyheder / DR Kultur til DR1

 • Bedste livsstilsprogram: ’Danmarks næste klassiker’, produceret af Monday Production til DR1

 • Bedste crime: ’Tilståelsen’, produceret af Koncern Tv & Filmproduktion til TV 2

 • Bedste factual entertainment: ’Fede forhold’, produceret af STV Production til DR1

 • Årets nyskabelse – fakta: ’Det sidste ord: Bent Fabricius-Bjerre’, produceret af Simson & Zartov til TV 2

 • Bedste dokumentar: ’Lever elsker savner’, produceret af Made in Copenhagen til TV 2

 • Bedste faktaserie: ’Giv os naturen tilbage’, produceret af Impact Tv til DR1

 • Bedste reportageserie: ’Min allersidste kæreste’, produceret af Nordisk Film Tv til DR3

 • Bedste karakterdrevne serie: ’Pludselig boede jeg hos Sussi & Leo’, produceret af DR Ung TV til DR3

 • Bedste reality: ’Alene i vildmarken’, produceret af United Production til DR1

 • Årets vært – fakta: Peter Qvortrup Geisling, ’Lægens Bord’, produceret af DR Nyheder til DR1

 • Årets vært – underholdning: Sofie Linde, ’Zulu Comedy Galla 2020’ & ’X Factor’, produceret af Woody Entertainment / Blu til TV 2 Zulu / TV2

 • Årets Otto: Stig Thorsboe

 • Seerprisen: ’Fællessang – hver for sig’, produceret af DR Nyheder / DR Kultur til DR1