Pigekorets chefdirigent får DR-sprogpris

Phillip Faber er et formidlingsmæssigt naturtalent, der med sit veloplagte og ligefremme sprog inviterer alle indenfor i sangens og musikkens verden, lyder det i motiveringen.

Phillip Faber fik prisen overrakt på direkte radio, hvor 150.000 lyttede med, da DR Pigekorets julekoncert blev sendt på P2. (Foto: Kim Matthäi Leland © Type 2)

Mandag aften blev DR Pigekorets dirigent Phillip Faber – af mange kendt fra ’Den klassiske musikquiz’ på DR K og nu også DR1 – overrasket, da han bød publikum og P2’s lyttere velkommen til Pigekorets traditionsrige julekoncert.

Ind på scenen trådte nemlig DRs sprogredaktør Martin Kristiansen med en buket blomster og meddelelsen om, at Faber var årets sprogprismodtager. Et endog meget populært valg at dømme ud fra kor og publikums øredøvende reaktion.

Stort formidlingstalent

Phillip Faber modtager DRs Sprogpris 2017 for – som det hedder i motiveringen – ”… sit store formidlingstalent, et formfuldendt sprog præget af stor musikalitet i tempo og pausering samt evnen til at kommunikere klart og tydeligt. Med sit sikre og ligefremme sprog formår Phillip Faber smittende veloplagt at formidle glæden ved at synge – og synge sammen, glæden ved den danske sangskat og ikke mindst som vært i ’Den klassiske musikquiz’ at formidle de oplevelser, den klassiske musik indeholder, på en måde, hvor alle føler sig velkomne,” lyder det i motiveringen, der også fremhæver Fabers evne til at nå ud til det store publikum:

”Phillip Faber er en sjældenhed. Hans værtskab på scenen og på tv er præget af et helt usædvanligt overskud, der er båret af et uhyre tydeligt udtalt sprog, en dynamisk gestik og en smilende og appellerende mimik. Sproget indeholder opfindsomme og humoristiske elementer, som får formidlingen af den klassiske musik bredt ud, så musikken når det store publikum. Han indtager med stor selvfølgelighed Koncerthusets scene for at byde velkommen til aftenens koncert for så – i samme bevægelse – at vende sig om mod koret og slå første takt an. På den måde forener han tv-værtens og kordirigentens professionalisme. Og han styrer ’Den klassiske musikquiz’ med lige dele musikfaglig viden, stor værtsmæssig autoritet – og skæve vittigheder efter fagot befindende”.

Den svære underholdningsgenre

Phillip Fabers navn bliver nu placeret i en kongerække af DR-medarbejdere, der med hver deres tunge har bidraget til det danske sprog. Senest Steffen Gram, Signe Molde og Matilde Kimer.

DR-sprogredaktør Martin Kristiansen uddyber valget af Phillip Faber:

”Jeg har mødt utrolig mange, der fortæller, at de ikke plejer at lytte til klassisk musik, men at de ser ’Den klassiske musikquiz’ med stor begejstring. Det kan vi takke alle involverede for, men jeg tror, at en væsentlig forklaring er Philip Fabers enkle måde at gå til værtopgaven. At være underholdningsvært er noget af det sværeste, men Philip rammer en sjældent fin balance. Som hos den gode dirigent er hans sprog og gestik også i værtsrollen let afkodeligt. Han taler hverken op eller ned til seerne, men kombinerer fagmenneskets smittende begejstring med en naturlighed, der får alle til at føle sig velkomne – også dem, der måske ikke lige er født med en stemmegaffel i hånden”.

Phillip Faber vil få årets sprogpris overrakt af DRs mediedirektør Henriette Marienlund ved et arrangement først i det nye år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk