Pigerne snuppede dirigentstokken

Fire unge har som de første nogensinde klaret optagelsesprøven til Malko Dirigentskolens talentlinje. Tre af de fire er kvinder. Det overrasker Phillip Faber, der er mentor for skolen.

Ramez Mhaanan var en af kandidaterne til optagelsesprøven. Han har en bachelor i klaver fra konservatoriet i Moskva og håber at kunne tage en uddannelse som dirigent sideløbende med sin kandidatuddannelse på konservatoriet i København. Kvartetten er Birgitte Øland (cello), Marianne Bindel (bratsch), Anne Marie Kjærulff (violin) og Line Most (violin). Alle musikerne er fra DR SymfoniOrkestret. (Foto: Dmitri Golovanov)

De første elever til DRs nye skole for unge dirigenttalenter fra hele landet er nu fundet. De fire, som klarede optagelsesprøven i slutningen af maj, er Johanne Lorenzen (17), Gustav Sønksen (16), Anna Bæk Christensen (17), og Laura Kjærgaard (19). Johanne Lorenzen er fra Skørping ved Aalborg, de tre andre fra københavnsområdet.

Phillip Faber, der til daglig er chefdirigent for DR Pigekoret, er mentor for Malko Dirigentskolens talentlinje. Han fortæller, at niveauet blandt de 30 ansøgere til optagelsesprøven var tårnhøjt.

”Derfor var udvælgelsesprocessen ekstremt svær. Men efter fire timers votering var vi helt sikre på at have fundet de rette kandidater, og vi glæder os enormt til at byde Gustav, Laura, Johanne og Anna velkommen til en hverdag hos DRs Kor og Orkestre de næste to år,” siger han.

I alt var der 30 ansøgere til optagelsesprøverne i København, hvilket er langt flere, end Phillip Faber og resten af gruppen bag dirigentskolen havde håbet på:

”Vi havde været glade for 10 ansøgere. Det høje antal bekræfter, at vi med den nye skole opfylder et behov, som længe har været til stede.”

Kvinder i mandefag

Phillip Faber er også overrasket over, at næsten halvdelen af ansøgerne var unge kvinder:

”Generelt er direktion jo kendt for at være et mandefag. Med så mange piger blandt ansøgerne og tre ud af fire, som blev optaget, er det måske et tegn på, at en ændring er på vej. Vi ser jo også, at der i dag er flere piger end drenge, der spiller klassiske instrumenter.”

De fire unge talenter begynder på Malko Dirigentskolen i midten af august.

De fire dirigenttalenter er øverst fra venstre er Anna Bæk Christensen, Johanne Lorenzen, Laura Kjærgaard og Gustav Sønksen. (Foto: Dr)

Det er DRs Kor og Orkestre, der står bag den nye dirigentskole, som er for 16-25-årige. Den er oprettet af og drives i samarbejde med Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Det Jyske Musikkonservatorium.

Skolens navn er direkte inspireret af DR Symfoniorkestrets maestro, Nicolai Malko, der stod i spidsen for orkestret fra 1930. Han har også lagt navn til den verdensberømte Malkokonkurrence, som foreløbig kun én gang i dens 51-årige historie er blevet vundet af en kvinde. Det var i 2005, da den taiwanske dirigent Mei-Ann Chen vandt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk