Plan A, B eller C: Snestormsvarsel skabte spænding på optagelserne til DR’s kommende dramakomedie

Vi var med på optagelserne til den kommende dramakomedie ’Bag Enhver Mand’, da DMI en tirsdag i marts varslede snestorm og vindstød af stormstyrke. Det rejste spørgsmålet om, hvordan man skaber en troværdig kontinuitet hos seeren, når samme scene skal filmes i både solskin og snestorm.

(Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Regn, sne, hagl og slud. Det tidlige danske forår kan være fyldt med overraskelser. I de nordsjællandske, sneklædte bakkedale kører buschauffør Richard van Kuppevelt mod dagens location i en klassisk sort filmbus. Med et rullende sminke- og kostumerum på anhængeren, navigerer han forsigtigt bussen ad de glatte landeveje der snoer sig blandt skov og søer.

9.15 - De første møder morgenfriske ind, og kaffen bliver sat over

Produktionsleder Anja Søgaard Christiansen sørger for, at alle ved hvornår de skal møde på set og hvilke optagelser der skal skydes på dagen. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Richards rullende backstage bliver hurtigt fyldt op med de første folk. Ind møder produktionsleder Anja Søgaard Christiansen fra Drive Studios, en runner og location-manageren. Chefsminkøren er også ankommet, og sminkepladserne i traileren bliver klargjort, inden Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag, der både har skrevet serien, er instruktører og spiller seriens hovedroller, ankommer ’on set’.

Anja Søgaard Christiansen har siden klokken 15.30 dagen før løbende fået meldinger fra vejrets ekspertkilder. Hun fortæller, at de fleste produktionsselskaber har abonnement hos DMI, hvor man kan ringe og høre seneste nyt fra de kyndige meteorologer selv – og at det er noget, hun bruger flittigt til EXT-optagelser, der er optagelser der skal filmes udenfor.

- Vores udfordringer med snestormen har primært ligget i, at vi i sidste uge har skudt de foregående udendørsscener i bragende sol. Det bliver derfor svært at matche billederne, så seerne ikke bemærker det pludselige vejrskifte i serien.

En af scenerne i dagens program kræver, at Julie og Jesper skal gå sammen fra en bil og ind ad et indgangsparti. Den scene kan skydes på dagens location på Frederiksdal Signaturhotel, men den kræver, at der ikke er snestorm i syne. Det er derfor vigtigt, at Anja Søgaard Christiansen er velinformeret.

10.30 - Resten af produktionen møder ind

B-fotograf Linda Laage og filmfotograf Jan Bastian Muñoz Marthinsen har til sammen 30 års erfaring i filmbranchen. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Solen titter stille frem bag de lavtliggende skyer, da de tekniske nøglepersoner møder ind i store last- og varebiler. Spots, tunge kamerakufferter og lydtrolleyer omdanner nu effektivt en parkeringsplads til et film-set. Plastposer, huer og hætter bevæger sig rundt og beskytter både gear, kolde ører og satte krøller.

Julie Rudbæk, Jesper Zuschlag og teknisk instruktør, Peter Hingebjerg er nu også mødt ind. Det er dem som instruktører, der inden holdets briefing klokken 10.45, skal træffe en vigtig beslutning om, hvorledes den 25 mand store produktion skal søge ly i en parkeringskælder i nordvest eller blive i det nordsjællandske og håbe på sneen ikke vil spille en afgørende rolle.

10.45 - Morgenbriefing med plan

Hele holdet samles kort, inden prøverne går i gang klokken 11. I det sidste kvarter er der i instruktørgruppen truffet en beslutning, og holdet får nu at vide, at resten af deres dag vil foregå i det nordsjællandske, og at de ikke behøver pakke det hele sammen for en tur i parkeringskælderen.

11.15 - Klar til optagelse

Filmfotograf Jan Bastian Muñoz Marthinsen bringer et norsk islæt til settet. Han har før filmet kendte serier til DR, blandt andet 'Ingen Vej Tilbage' og sæson to af Hooligan. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag sidder i en mørk Jeep-firhjulstrækker. For at skærme for regnen, som det nu er, er bilen blevet sat under en sort pavillon og en stor lampe skal simulere dagens udeblivende sol. En runner agerer pavillon-side ved at holde et hvidt klæde i udstrakte arme og B-fotografen, der står for at sikre optagelsernes skarphed, skutter sig under et sort dække.

12.59 - Værre eller bedre?

Kostumier Ruby M.L.A. Ndoye og runner Kalle Korsgaard står klar i store støvler og flere lag sokker. Fra pavillonen kan de via en iPad og en walkie-talkie følge med i optagelserne live. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Selvom beslutningen nu er taget, er debatten om det omskiftelige vejr ikke overstået. Imens sneen daler ned i en kort pause, er tvivlen hos visse stadig at spore.

- Det ser ud til, at det bliver værre efter frokost, lyder det over walkien fra Julie Rudbæk.

Fra instruktørpavillonen lyder det fra Peter Hingebjerg, at meldingen faktisk er modsat.

- DMI siger, at det bliver bedre efter frokost.

To minutter eftertager sneen til, og luften bliver tyk af den iskolde, dalende sne. Peter Hingebjerg må alligevel se sig slået, og melder nu et cut over walkien.

- Jesper og Julie, jeg bryder lige ind her. Baggrunden er simpelthen for fucked.

Kort tid efter kan Julie Rudbæk som dagens ’lokale meteorolog’ dog melde om opklaring.

- Så er der sgu sol igen!

13.31 - Kokketernede viskestykker på overarbejde

Set-Rekvisitør Susanne 'Sus' Buhl har udover de mange viskestykker også ansvaret for resten af rekvisitterne på settet. I dag skulle hun også huske de såkaldte "honeyrose" cigaretter, der er urtecigaretter specielt lavet til filmset. (Foto: © Ida Fjord)

Set-rekvisitør Susanne ’Sus’ Buhls viskestykker er som sendt fra himlen og bliver ofte efterspurgt over walkien gennem formiddagens optagelser. Bevæbnet med en lyseblå vinduesskraber og et af de utallige viskestykker sørger hun for, at ingen seere vil fornemme de tiltagende dryp.

- Det er vigtigt at være helgarderet. Jeg har stort set altid et viskestykke ved hånden - og en fyldt bil, hvor der både er koste, river og sneplove.

Fra teknisk instruktør Peter Hingebjergs sorte pavillon på den modsatte side af parkeringspladsen lyder det igen over walkien.

- Susanne! Er du standby til at tørre ruder herovre?

14.11 - Frokost i filmbussen

Imens holdet sidder trygt i filmbussens varme, begynder en stille snestorm at tage til. Hagl skyder fra himlen og ned på den kolde asfalt og danner et hvidt tæppe. Resten af de udendørs EXT-optagelser skal skydes beskyttet under halvtag, men vinduers refleksioner og små sprækker kan ødelægge illusionen om en snefri scene.

15.00 - Kolde fødder

  • På 'Bag Enhver Mand' er ansat tre runnere. Her er det Daniel Sønderiis, der i en kort pause lige får varmen til de kolde tæer. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)
  • - Klar til optagelse, kamera klar, lys klar, scene 801 tredje. "Klap". C-fotograf William Bekker er her, der og alle vegne på set og har ansvaret for at smælde med klaptræet, så klipperne kan synkronisere lyd og billede når redigeringen går i gang. (Foto: © Ida Fjord)
1 / 2

Runnere i lag af uldsokker, voksenflyverdragter og russer-pelshuer gør deres bedste, udenfor kameraets vidvinkel, for at bekæmpe den dalende sne med Sus’ medbragte sneplove.

Selvom tempoet er højt, har de udendørs optagelser dog alligevel frembragt en nedsat kropstemperatur hos de fleste og de frysende fødder søger mod de rødglødende varmelegemer.

16.55 - Dagens EXT-optagelser er i hus

I instruktør-pavillonens mørke sidder Peter Hingebjerg og Caroline Uggerhøj. Hun har ansvaret for kontinuiteten i manus. Det betyder at hun skal holde øje med, om skuespillerne spiller med den kemi og det humør, der passer til scenen. (Foto: © Ida Fjord)

Mørket er begyndt at falde på, imens sneen igen dækker parkeringspladsens afmærkede asfalt. De sidste optagelser på dagsprogrammet skal nu laves indendørs, og det ustadige vejr er ikke længere en trussel. I dag holdt plan A, men i morgen er der igen udendørsscener på programmet - og sne, regn og slud på menuen.

Læs mere om serien her.