Podcastlyttere hører gerne om rigtige kriminalsager

Genren ’true crime’ er populær, når folk skal finde podcasts, de gerne vil høre. Ikke mindst kvinder er vilde med den, viser opgørelse fra DR Medieforskning.

’Det perfekte offer’ – som dette er grafikken til, er et af eksemplerne på ’true crime’, som er populært på podcast. Grafik: DR.

Et kig ned ad siden på dr.dk/netradio afslører allerede en del. Her hedder et af temaerne ’True crime podcast’, hvor det er nemt og hurtigt at finde DR-podcasts som ’Dronekrigeren’, ’Mænd der ødelægger kvinder’, ’Brittas bedrag’ og ’Det perfekte offer II’ - for blot at nævne nogle af dem.

Podcasts, der undersøger en faktisk kriminalitet og går i detaljer med virkelige menneskers handlinger, er efterspurgt i disse år. Og det gælder ikke alene podcasts fra DR, men også på podcastmarkedet generelt.

- En ny podcastundersøgelse, som DR Medieforskning har foretaget tidligere på året, viser, at ’true crime’ er den fjerdemest forbrugte genre i befolkningen. Og blandt kvinderne er det den næstmest forbrugte. Nyheder og samfundsstof generelt er også meget efterspurgt, forklarer medieforsker Rasmus Kidde fra DR Medieforskning.

Lytningen af podcast er bare taget til i Danmark de seneste år. Hvor det ved årsskiftet 2017/2018 var 16 procent, som svarede, at de hører podcast ugentligt, var tallet oppe på 26 procent i 1. kvartal af 2020, ifølge Annual Survey fra Kantar Gallup.

USA hører også ’true crime’

Rasmus Kidde forklarer, at det ikke alene er et dansk fænomen, at ’true crime’ har en stor stjerne hos lytterne.

- For nylig har Edison Research udgivet en liste over de mest populære podcastserier i USA i første kvartal af 2020. Her er tendensen faktisk den samme, og to af de fem største podcastserier var true crime-serier – nemlig ’Crime Junkie’ på en 4. plads og ’My Favourite Murder’ på en 5. plads, fortæller medieforskeren.

I snart en lang årrække har de ugentlige dilemmaer i ’Mads & Monopolet’ på DR’s P4 været det, danskerne podcaster mest. Men lige efter de programmer kommer forskellige former for ’true crime’, viser statistikkerne over vores podcastvaner det seneste år.

’Mørkeland’, som Bauer Media står bag, og som hver uge beskæftiger sig med to gamle kriminalsager, er lige nu igen og igen den næstmest lyttede podcast i Danmark, ifølge den officielle liste Podcastindex.dk over brugen af danske podcastudgivelser.

Da BT lavede podcasten ’Emilie Meng Mysteriet’ i sommeren 2019, var true crime-serien også den næstmest lyttede og hentede serie i fem uger, og i DR var ’Det perfekte offer II’ den næstmest hentede podcast sidste år – kun overgået af føromtalte ’Mads & Monopolet’.

Tidligere har også DR-serier som ’Dobbeltmordet’ om det fortsat uopklarede dobbeltmord på Peter Bangs Vej på Frederiksberg i 1948, ’Bomben i Søllerødgade’ og ’Et langsomt mord’ om uopklarede mordsager i Danmark ligeledes haft lytternes opmærksomhed, og alle serierne er fortsat at finde på dr.dk/netradio.

- Det er en tendens, der ikke alene bliver set i radioen og på podcast. Det er også en tendens, der ses på TV, hvor ’true crime’ også er en genre, som mange vælger til, forklarer Rasmus Kidde. Senest har DR1 og DRTV haft premiere på programserien ’Når kvinder slår ihjel’, der sendes seks mandage sommeren over.