Populære DR-dukker og -rekvisitter er taget på slotsophold

Frem til starten af januar kan alle høre og se historien om DR’s børnefjernsyn på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Kaj fra ’Kaj og Andrea’ har tidligere leget prinsesse. Nu har han forlagt residensen til Frederiksborg Slot den næste tid sammen med en række af DR’s øvrige rekvisitter og dukker. (Foto: Dr)

Flere af DR Byens populære figurer og dukker er taget på slotsophold til efter nytår.

Både Kaj og Andrea, Anna og Lotte, Sørøver Sally, Lillebror, Bamse, Sonja fra Saxogade, Hr. Skæg og mange af de andre figurer fra Ramasjang befinder sig nemlig på Frederiksborg Slot i Hillerød frem til den 5. januar 2020.

I samarbejde med DR har slottet netop åbnet udstillingen ’Børne-TV’s historie’. Den handler om nogle af de programmer og værter, som har været en del af danskernes opvækst gennem de sidste 60-70 år, og som også været genstand for mange samtaler forældre og børn imellem gennem årene.

DR-dukkerne har fået følgeskab til slottet af mange af de rekvisitter og genstande, som DR har brugt til at lave fjernsyn til de mindste, siden Danmark fik fjernsyn i 1951, og siden DR fik en selvstændig B&U-afdeling i 1968. Udstillingen på Frederiksborg Slot byder for eksempel både på originale rekvisitter, scenografiske opsætninger og interaktive elementer, hvor man selv bliver en del af universerne.

Nogle af Onkel Rejes ting er også med på udstillingen. (Foto: Dr © dr)

Flere temaer denne gang

- Udstillingen i Hillerød går tematisk til værks. Der er for eksempel mulighed for at se, hvordan DR’s børnefjernsyn har skabt debat gennem årene eller for at få et indblik i det store dukkeværksted. Her kan man høre, hvordan DR’s dukkeæra startede, og hvordan DR for eksempel lærte om dukketeater og havde tyske undervisere i starten, forklarer projektleder Jacob Rold fra DR Salg, der er DR’s ansvarlige på udstillingen.

DR og Frederiksborg Slot kan også præsentere musikken fra seks årtiers populære DR-børneudsendelser. Musikken kan man selv sætte i gang via ghettoblastere på udstillingen, hvor der også er gjort meget ud af den historiske fortælling, der skaber samtaler om børnefjernsyn på tværs af generationerne.

- Det er noget helt særligt, at udstillingen er på et slot, og kreative folk fra både Frederiksborg Slot og DR har sørget for, at kostumer, dukker og universer tager sig så godt ud som muligt i de helt særlige rammer, forklarer Jacob Rold.

Udstilling på forskellige måder

Udstillingen ’Børne-TV’s historie’ har efterhånden selv fem år på bagen, og den har eksisteret i flere forskellige afskygninger. Den første udstilling blev holdt i udstillingsområdet i indkøbscentret Fields i Ørestad i 2014, og den anden var i Den Gamle By i Aarhus, hvor udstillingen kunne ses gennem det meste af 2016. Siden har barndommens fjernsyn også kunnet opleves i Bruuns Galleri i Aarhus og på Greve Museum syd for København.

- Udstillingerne er aldrig ens, så selv om man måske har set den en gang, er den anderledes det næste sted. Nogle af dukkerne er selvfølgelig de samme, og de har faktisk haft pænt travlt med at turnere de seneste år, forklarer Jacob Rold, der for øvrigt altid gerne hører fra nye steder, der kunne være interesserede i at få udstillingen senere.

Børne-TV’s historie på Frederiksborg Slot i Hillerød er åben alle årets dage, og her i efterårsferien er det mellem klokken 10.00 og 17.00, der er adgang til slottet, som i sin tid blev bygget af Christian den 4.