Poul Nesgaard får en ny julekalender-chance

38 år efter at Poul Nesgaard lavede DR-julekalenderen ’Jul og grønne skove’ og fik både seere og Radiorådet på nakken, får han nu en chance til med genren – på P1.

Poul Nesgaard – her sammen med kuglen fra julekalenderen i 1980, laver årets P1-julekalender sammen med Jacob Grosen og Thomas Vinther Larsen. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

Selv om det er 38 år siden, kan navnet Poul Nesgaard og ordet julekalender i samme sætning stadig skabe billeder oppe i manges hoveder - og endda gøre nogle arrige.

Så længe er det siden, at Poul Nesgaard og Elith ”Nulle” Nykjær blev fanget i et hul i ’Jul og grønne skove’ i DR1’s julekalender med et kuglekamera hængende over hovedet. Nok havde kalenderen sine fans, men den fik også tusindvis af danskere til at klage til DR, ligesom kalenderen blev en sag for det daværende radioråd. Og når medierne skriver om TV-julekalendere den dag i dag, bliver ’Jul og grønne skove’ stadig fremhævet som én af DR’s største fusere lige på den front.

”Jeg medgiver, der har været en del kritik. Det indrømmer jeg,” smiler Poul Nesgaard, da vi møder ham i DR Byen – uden at han dog virker nedbøjet.

I anledning af at det i år er 50 år siden, at Poul Nesgaard havde sit første job for DR, har han fået en chance til. Ovenikøbet med at lave julekalender. For hver dag fra den 1. til den 24. december sender P1 ’Endnu en jul med Poul Nesgaard’. Her har han i en halv time dagligt indvilget i at udvikle sin juleudsendelse for åben mikrofon. Programmerne laver han sammen med Jacob Grosen og Thomas Vinther Larsen – med Thomas Hedemann som producent.

Af teksten i programoversigten fremgår det, at Poul Nesgaard ikke regner med at ryge ud i problemer i 2018: ”Denne gang kan det ikke gå galt”, står der nemlig ud for P1-udsendelserne.

”Jeg vil kun måles på ét program – nemlig det, vi sender den 24. december. For min plan var bare at lave ét godt juleprogram, som skulle sendes juleaftensdag. Men ligesom det er set før, er P1’s oprindelige planer for julekalenderen gået i vasken, og derfor har vi også fået 23 dage op til, hvor vi kan lave dummyer og forberede os,” forklarer Poul Nesgaard underfundigt.

Det globale fællesskab

Selv har han en drøm om at gøre julen til det store, globale fællesskab, som man fejrer på tværs af religioner og politiske fællesskaber. Og det er blandt andet det, programmerne vil være gennemsyrede af. Hver dag får han for eksempel gæster, som han spørger om hvilket aftryk, de har sat på verden – og hen ad vejen kommer eksempelvis Mette Horn, Lotte Heise, Anders Lund Madsen og Carsten Jensen forbi for at vise, om de er velegnede kandidater til det ultimative juleprogram den 24. december.

”Julekalender-universet er fantastisk, fordi du har muligheden for at bygge noget op. Men der er selvfølgelig også en del forventninger til det,” erkender Poul Nesgaard og sender tankerne tilbage til 1980 og balladen, som P1 også selv nævner i programoversigt-teksten til ’Endnu en jul med Poul Nesgaard’.

”Alle vil tænke det alligevel, så vi kan lige så godt sige det selv,” siger Poul Nesgaard, der samtidig understreger, at julekalenderen dengang helt var, som det var aftalt med DR’s B&U-afdeling og for øvrigt var blevet til efter et afbud.

Poul Nesgaard havde sin første arbejdsdag i DR i 1968, så julekalenderen er også lidt en fejring af det jubilæum. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Når det er sagt, har Poul Nesgaard ikke lige et manuskript klar til decembers 24 P1-udsendelser. Improvisation har gennem alle årene været én af hans spidskompetencer.

”Jeg forbereder mig altid, så jeg kan improvisere. Med andre ord ved jeg altid, hvor jeg vil hen med noget,” siger Poul Nesgaard, der er overbevist om, at det også giver noget nerve til programmerne.

”Når man giver mig friheden til at lave noget som det her, giver man mig også tilliden. Trækker man omvendt en konkret strategi ned over et program, får du derimod ikke det kreative,” siger julekalenderværten, der er rigtig glad for at have fået lov til at lave 23 dummy-udsendelser og den ultimative juleudsendelse på P1 den 24. december.

”Jeg føler mig overbevist om, at vi afæsker mere autenticitet, når vi gør det på denne måde,” siger Poul Nesgaard, der forklarer, at han lige nu nogle gange vågner om natten med en idé. Den skynder han sig så at skrive ned, men at skulle lave 12 timers P1-udsendelse på kort tid, kyser ham på ingen måde.

”Jeg får lige de ideer, jeg har brug for,” siger Poul Nesgaard.

Startede med radio

Selv om de fleste nok forbinder Nesgaard med levende billeder, efter at han har lavet fjernsyn siden 1968, og efter han var rektor for Den Danske Filmskole i 22 år fra 1992 til 2014, ligger det at lave radio ikke fremmed for ham. Og han kan da også allerede jævnligt høres i fredagsprogrammet ’4. division’ på P1.

I starten af tiden i B&U i DR, hvor Poul Nesgaard kom til som 16-årig i 1968, lavede Poul Nesgaard da også både radio og fjernsyn.

”Jeg har altid godt kunnet lide at lave radio og lavede både ungdomsudsendelser i radioen og var redaktør for ’Børneradio’ en overgang. Der er en særlig frihed ved at lave radio, og det er nemt at gå til. Når du så var malket for gode ideer her, kunne du komme på TV, hvor det tog lidt længere tid at lave dem, fordi TV bare er mere besværligt at lave,” beretter Poul Nesgaard.

Han fortæller, at det på mange måder var en opringning fra Anders Lund Madsen på netop den dag i 2014, hvor det stod klart, at han ikke skulle fortsætte som rektor på Filmskolen, som fik betydning for, at han kom tilbage og lave ting for DR. Siden har de to for eksempel lavet ’Næste uges TV’ og ’Diverse meddelelser’ til DR2.

Elith ’Nulle’ Nykjær og Poul Nesgaards julekalender ’Jul og grønne skove’ fra 1980 bliver stadig fremhævet af mange som én af de dårligste, DR har sendt. (© Bent Paulsen)

Overvejelserne gik på, om det ville være en fuser at gå tilbage, og om det kunne gå galt at springe tilbage til arbejdsgiveren gennem næsten 25 år.

”Jeg er jo fra monopolets tid, og det er her, folk husker mig fra, så ville det fungere? Men det har været sjovt at gøre det,” mener Poul Nesgaard.

I dag tager han stilling til tilbuddene fra gang til gang, og Poul Nesgaard har ikke lagt store planer for, hvad han nu skal.

”Før ville jeg have været den, der bød ind med 10 ideer. Nu tager jeg stilling til, hvad folk tilbyder mig og tager den fra,” siger han.

Hvordan det så går med årets julekalender, og om det faktisk bliver jul i år, kan alle følge med i på P1 fra lørdag den 1. december klokken 15.30 – med genudsendelse den efterfølgende nat klokken 2.30, hvis man da ikke fanger episoderne på DR's radioapp eller dr.dk.