(Foto: STEEN JACOBSEN © Scanpix Danmark)

Poul Nesgaard fylder 70: Han har både sendt fra Omvendeslev og gøet i Hundested

I over 50 år har Poul Nesgaard sat sit præg på DR's programmer med sin skæve humor i alt fra julekalendere over B&U-programmer til 'Næste uges TV'. Den 19. juni fylder han 70, og i den anledning har vi været i billedarkivet.

 • Det er bestemt ikke en radio- og TV-medarbejder, som de er flest, som søndag den 19. juni kan lægge lagkagebundene sammen og fejre sin 70-års fødselsdag. I en periode på over 50 år har Poul Nesgaard sat sit præg og haft sin skæve humor inde over en lang række DR-programmer, både på radio og TV - og ikke mindst programmer for de unge. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  1 / 17
 • Poul Nesgaard var selv kun 16 år, da han fik chancen for at komme ind i DR tilbage i 1968, hvor DR netop havde fået en børn- og unge-afdeling, B&U. Han vekslede mellem radio og TV i starten, og som han selv sagde til dr.dk/omdr i 2018 - 50 år efter sin start i DR: 'Der var en særlig frihed over at lave radio, og det var nemt at gå til. Når du så var malket for ideer her, kunne du komme på TV, hvor det tog lidt længere tid at lave dem, fordi TV bare er mere besværligt at lave'. Et af de første programmer, hvor Poul Nesgaards navn selvstændigt, optræder i DR's programoversigter, er 'Os i forstaden' i 1973, som var radio for de 6-10-årige, sendt på P1. Det er nu ikke det, han er i gang med her på billedet. Her rapporterer han i 1978 fra byen 'Omvendeslev', hvor alting er på hovedet, og hvor folk gør det modsatte af andre mennesker. De legendariske indslag blev sendt i 'Op på 'ørerne, vi er kørende', som var en del af 'Klokken fem'-programmerne på DR1, og som Poul Nesgaard også var med til at skrive manuskript til. (© Framegrab)
  2 / 17
 • Poul Nesgard og Thomas Winding arbejdede blandt andet sammen om 'Se Hundested og gø' - en titel, som man stadig hører nævnt af og til. Det var første gang på skærmen og blev kaldt 'et uberegneligt program for små børn og voksne'. Billedet, der desværre er lidt dårligt, viser, da de får 'dansuenza' i et af programmerne. (Foto: Framegrab)
  3 / 17
 • Da Poul Nesgaard og Elith 'Nulle' Nykjær i 1980 blev fanget i et hul i 'Jul og grønne skove' i DR1's julekalender, blev det samtidig den mest udskældte julekalender i DR's historie. Flere tusinde seere klagede, ligesom kalenderen blev en sag for det daværende radioråd. Julekalenderen har aldrig været vist siden, og faktisk eksisterer alle bånd ikke i dag. Da bånd var dyre, overspillede DR en overgang flere af dem, så de ikke engang findes i arkivet. Poul Nesgaard har siden forsøgt sig med julekalendere på radio i 2018, 2019 og 2020. (© Bent Paulsen)
  4 / 17
 • 'Bliv til noget stort, mens du er lille', lød det i programmet 'Flid, Fedt og Snyd', som var et underholdende program for børn i starten af 1980'erne. Det var skuespilleren Gotha Andersen, der spillede mange af rollerne, og Poul Nesgaard var med til at skrive manuskriptet. (© DR Arkiv)
  5 / 17
 • Både i 1970'erne og op i 1980'erne var B&U-afdelingen rundt i landet med 'Sommerferiebussen', der sendte direkte radio hver formiddag. Her består redaktionen af fra venstre: Christian Winnem, Frode Pedersen, Poul Nesgaard, Per Schultz, Gunvor Bjerre og Elith Nørreholm. (© DR)
  6 / 17
 • Her ses Poul Nesgaard i aktion med 'Sommerferiebussen', der allerede blev introduceret i 1973 med Elith Nørreholm og Frode Pedersen i spidsen. Programmet hed først ’Hold da helt ferie'.
  7 / 17
 • Kryger-prisen er siden 1973 blevet givet til en DR-medarbejder, der i sin udsendelsesvirksomhed har gjort en særlig indsats, som det hedder. I 1982 - efter 14 år i DR - fik Poul Nesgaard den, og her får han den overrakt af daværende generaldirektør Laurits Bindsløv. (Foto: Bent Paulsen)
  8 / 17
 • Sammen med Elith Nykjær og Finn Bentzen skrev Poul Nesgaard i 1983 manuskriptet til 'Fjernsyn for dyr - Bamse på planeten', hvor de danske børn for alvor lærte Bamse, Forlæns og Baglæns at kende. Her er de flankeret af Pernille Skov og Aske Bentzon. (Foto: Bent Paulsen)
  9 / 17
 • Hvor Poul Nesgaard i mange år særligt lavede radio og TV for børn, var det senere 'Ungdomsredaktionen', han kastede sig over - og oftest i en satirisk form. Her havde Poul og Nulle blandt andet 'baggårdsredaktion'. Poul Nesgaard var også vært for det ugentligt tilbagevendende program 'Kajplads 114'.
  10 / 17
 • 'Kajplads 114' foregik på Færgen Sjælland og var opkaldt efter det sted, hvor færgen lå til i Københavns Havn. Programmet tog fat på en række af de aktuelle ting, som optog unge på det tidspunkt - for eksempel manglen på ungdomsboliger. Blandt de andre indslag var for eksempel en boks, som var opstillet på kajen, hvor unge kunne gå ind og optage en video, mens de luftede deres mening om dette eller hint. (© TVarc)
  11 / 17
 • I programmerne 'I Sandhedens Tjeneste', som DR viste fra 1984-1991, samarbejdede DR's ungdomsredaktion med den svenske - og senere også den norske. I de første programmer var de to reportere, Poul Nesgaard (th.) og Christoffer Barnekow (i midten) i konkurrence, om hvem der kunne stampe de mest spændende og hotte navne op af jorden fra de to lande. Intet var aftalt på forhånd, og de to blev uenige om det meste. Det er Elith 'Nulle' Nyholm yderst til venstre. (© TVarc)
  12 / 17
 • Efter at have været 24 år i DR forlod Poul Nesgaard i 1992 huset - for dog senere at vende tilbage for at lave programmer. Her blev han rektor for Den Danske Filmskole - et job, han havde i næsten 22 år frem til den 1. marts 2014. I mellemtiden holdt Poul Nesgaard sig nu ikke helt væk fra æteren. Her er han fra P1-programmet 'Spillet om fremtiden' i 2004. Her kunne lytterne tage med til 2034 og følge fortællingen om de valg og dilemmaer, der ventede/venter os i de kommende år. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  13 / 17
 • Efter Poul Nesgaard stoppede som rektor på Den Danske Filmskole har han flere gange lavet radio og fjernsyn for DR. Efter 'Næste uges TV' havde holdt 'pause' siden 1988, genoplivede Anders Lund Madsen og Poul Nesgaard i 2015 klassikeren. Her plukkede de i og omtalte tv-programmer fra den kommende uges sendeskema. 'Jeg har set masser af ’Næste uges TV’, og jeg husker det som et sjovt åndehul. Nogle værter gjorde det lidt kedeligt, mens andre gjorde udsendelsen til deres helt egen. Og i hvert fald var man altid spændt på, hvad der nu var på vej i fjernsynet', sagde Poul Nesgaard til dr.dk/omdr i forbindelse med lanceringen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  14 / 17
 • Programtitlen var måske ikke særligt sexet, da Anders Lund Madsen og Poul Nesgaard senere i 2015 sendte 'Diverse meddelelser' på DR2. Her kunne seerne følge Anders Lund Madsen, når han fiskede blandt annoncerne i Den Blå Avis og Gul & Gratis for at fange de dybt originale og mageløst almindelige mennesker, som gemte sig bag annoncerne. Med sig på rejsen havde han Poul Nesgaard, der selvfølgelig havde sine helt egne planer. (© Theis Mortensen)
  15 / 17
 • I anledning af af at det i 2018 var 50 år siden, at Poul Nesgaard havde sit første job for DR, fik han - med reference til fuseren fra 1980 - endnu en chance for at lave en julekalender for DR. Denne gang var det på P1, og kanalen var så glad for hans udsendelser, at han både i 2018, 2019 og 2020 lavede en halv times julekalender om dagen i december til kanalen. Det første år med titlen 'Endnu en jul med Poul Nesgaard' og senest med titlen 'Verdens bedste julekalender'. Den legendariske kugle fra 1980'er-programmet var selvfølgelig med på pressebillederne. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  16 / 17
 • Et sted, hvor man fortsat kan støde på Poul Nesgaard i DR, er i programmet '4. division' fredag eftermiddag på P1. Her er Adam Holm vært - og som medværter har han et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder, der hver uge tager aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling. Her er holdet - Poul Nesgaard, Nynne Bjerre Christensen og Adam Holm - fra programmet den 6. maj i år, hvor DR's Rosenkjærpris for 2021 blev overrakt til professor emerita i retsvidenskab Eva Smith. Både på DR Lyd og på dr.dk/bonanza er der mulighed for at se og høre en række af Poul Nesgaards programmer for DR gennem nu næsten 54 år. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
  17 / 17