’Pressen på P3’ taler kun med kvinder

Tony Scott og Tue Blædel fra ’Pressen på P3’ har længe undret sig over, hvor svært det er at finde kvindelige eksperter. I denne uge får de derfor kun kvinder til at udtale sig.

Tony Scott og Tue Blædel møder ikke mange habitter blandt kilderne i denne uge. Det er lutter kvinder. Foto: DR. (Foto: DR)

Værterne Tue Blædel og Tony Scott spænder ben for sig selv i denne uge. De har besluttet, at de kun vil tale med kvinder i deres eftermiddagsprogram 'Pressen på P3', som bliver sendt mellem klokken 16.05 og 18.00 mandag til fredag.

De to værter vil gerne være med til at rette op på ligestillingen - i første omgang for en uge - ved kun at bruge kvindelige kilder, eksperter og politikere.

"Vi oplever tit på redaktionen, at vi har svært ved at finde kvindelige kilder, der vil være med i programmet. I denne uge skulle jeg for eksempel finde en kvindelig kommunal-valgforsker. Jeg talte med fire forskellige, og de havde alle sammen en grund til, at de ikke kunne være med. Alt fra børn, der skulle passes, til at de ikke følte, de vidste nok om emnet. Måske er problemet i virkeligheden, at mandlige kilder udtaler sig alt for meget om ting, de ikke ved nok om," siger journalist Tue Blædel.

Kvinder over 50 usynlige

En undersøgelse, som det irske EU-formandskab offentliggjorde i sommer, viste, at kvinder er stærkt underrepræsenterede i nyhedsstrømmen som kilder og eksperter. 56 tv-kanaler i EU blev analyseret - herunder 119 danske programmer - og undersøgelsen viste, at kvinder bliver mindre synlige med alderen i medierne. Fra at være cirka lige repræsenteret indtil 34-års alderen, styrtdykker synligheden, så kun 23 procent af de 50-64-årige, der udtaler sig i medierne, er kvinder.

"Det er et demokratisk problem, at kvinder er underrepræsenterede i medierne. Kvinder over 50 år er næsten helt væk, selv om man må formode de - ligesom mænd - samler visdom og viden gennem livet. En del af det er nu også kvindernes eget ansvar. Vær nu med. Sig ja næste gang, vi ringer," siger journalist Tony Scott.

En feministisk rød klud

De to værter ved godt, at projektet kan være en feministisk rød klud for den mandlige tyrs øjne, og at eksperimentet kan provokere en særlig gruppe mænd, som straks tror, det handler om kvindekvoter og favorisering af køn.

"Det gør det ikke. Det er mere et benspænd og et eksperiment. Står vi i denne uge i situationer, hvor den oplagte kilde er en mand, må vi afsøge kvindelige kilder. Det er vigtigt for os, at vi ikke gør et stort nummer ud af at have kvindeuge. Vi lagde en præmis mandag for resten af ugen, hvor vi havde en repræsentant fra KVINFO i studiet for at fortælle om netop synligheden af kvinder i medier. Derefter har vi ikke talt om kvindeugen - det sker bare," forklarer de to værter.

'Pressen på P3' har indgået et samarbejde med det danske center for information om kvinde- og kønsforskning, KVINFO, som har Europas største database for kvindelige eksperter. De hjælper 'Pressen på P3' dagligt i disse dage med at afsøge kvindelige kilder.

Fredagsgæsten, som runder ugen med 'Pressen på P3' fredag mellem klokken 17.00 og 18.00, er selvfølgelig også af hunkøn. Det bliver filminstruktøren og manuskriptforfatten Lotte Svendsen, der blandt andet har stået bag film som 'Bornholms Stemme' og 'Max Pinlig'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk