Puk Damsgård blev hædret for sin evne til at fortælle

DRs mellemøstkorrespondent fik Fortællerprisen, da Publicistklubben uddelte priser.

  • Per Mikael Jensen overrakte det Stelton-fad, der var en del af prisen til Puk Damsgård, mens TV 2's Cecilie Beck, som var aftenens konferencier, holdt den store gavecheck. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
  • Publicistklubbens formand, Jacob Mollerup, bød velkommen til prisfesten. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
  • Kulturminister Marianne Jelved er ikke for ingenting skolelærer. Hun tog pressen i skole og forklarede, hvorfor "den rådne banan" ikke er så rådden. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
  • Tidligere på dagen havde Publicistklubben diskuteret udviklingen i branchen, hvor en række eksperter udlagde teksten. Blandt andre DRs tidligere generaldirektør Christian S. Nissen, der har deltaget i en undersøgelse af pressens vilkår i en række lande. Den konkluderer, at det går skidt - bortset fra USA, Canada og det nordlige Europa. (Foto: Kirsten Stubbe-Teglbjærg)
1 / 4

Puk Damsgård blev hædret for sin evne til at fortælle, som den er kommet til udtryk i hendes tv-reportager fra Mellemøstens kriser og krige, og i bogen ”Hvor solen græder”.

Som Per Mikael Jensen, sagde inden han overrakte prisen:

”Den gode fortælling er det, man husker. Der kan være masser af gode artikler, der afslører politikere eller erhvervsfolk, men det man husker længe efter er historier, der tager udgangspunkt i menneskelige historier. Du har skrevet en fin bog, men det er ikke kun den, du får en pris for. Det er din evne til at møde mennesker og ærligt og kærligt lytte til dem og sætte deres historie i perspektiv.”

I nomineringen hedder det:

”Puk Damsgård en tv- og nyhedsreporter i verdensklasse. Ud over at være velorienteret og præcis har hun et særligt blik til at skildre de store historier gennem de menneskeskæbner hun giver stemme. Det sker med indlevelse og respekt – men også med nøgternhed og overblik. Hun har med stort mod rapporteret til tv fra Mellemøstens værste konflikter. Med bogen ”Hvor solen græder” har hun forklaret sit store danske publikum om den irakiske tragedie, og hvorfor konflikten er så svær at hele.”

I sin takketale gav Puk Damsgård udtryk for sin taknemlighed over at kolleger og mange andre læsere har gidet at bruge lidt tid på at læse om forholdene i Syrien.

”Det har været mit inderste ønske at gøre historien folkelig, således at man - selv om man ikke interesserer sig for Mellemøsten - får kendskab til nogle menneskeskæbner ad den vej. Jeg er især glad for, at jeg har formået at fortælle den historie, så folk gider læse den. Det skylder jeg de mennesker, som har lukket mig ind i deres liv. Også på et tidspunkt hvor det var allerværst. Tak til dem, der ikke kunne være her i aften, det er Nour, Ahmad og Mohannad.”

Heilbuth nomineret

Også Poul-Erik Heilbuth var nomineret ved prisfesten. Det var til den såkaldte ”Store Publicistpris”, der dog gik til Jyllands-Postens udenrigsredaktør Flemming Rose, mens den tredje nominerede er klima- og miljø journalist Jørgen Steen Nielsen, Information.

I nomineringen af Poul-Erik Heilbuth hed det, at han er en af Danmarks største journalistiske dokumentarister:

”I mange år har han gang på gang fået tv-stationer fra en række lande til at arbejde sammen om store projekter. Det har ført til en perlerække af vigtige dokumentarer fx ”De kemiske børn”, ”Landbrug på støtten”, ”Fanget i fortiden”, ”Det andet Europa” som er blevet vist i mange lande. Med dokumentaren ”Manden der løj verden i krig” gik Heilbuth tæt på optakten til Irak-krigen i samarbejde med journalister fra mange lande. Og gang på gang har han i helt særlig grad forstået at formidle det væsentlige på så fængende måde, at det når et meget stort dansk og internationalt publikum. Senest i dokumentaren ”Snowdens store flugt”.”

Digitalisering og demokrati

Tidligere på dagen havde Publicistklubben inviteret til en konference om mediernes tilstand. Her fortalte Torry Pedersen fra det norske VG - Verdens Gang - om sine overvejelser som leder af en succesrig medieorganisation.

Professor Peter Bro fra Syddansk Universitet fremlagde resultaterne af en undersøgelse, der er foretaget i samarbejde mellem universitetet og Publicistklubben, hvor man har spurgt et udvalg af danske mediechefer om deres overvejelser med hensyn til de publicistiske vilkår i Danmark.

Og DRs forhenværende generaldirektør Christian S. Nissen fortalte om sit arbejde i projektet "Mapping Digital Media", hvor man har undersøgt den digitale medieudviklings indflydelse på den demokratiske proces i 56 lande - og fundet bekymrende resultater.

Facebook
Twitter