Puk Damsgård får en gylden Grundtvig

DR’s mellemøstkorrespondent gør andre folk og deres liv tilgængelige for os og skaber dermed muligheden for en forståelse af verden, lyder det fra Odder Højskole, der giver sin kulturpris til Puk Damsgård.

Her rapporterer Puk Damsgård fra Kabul i de hektiske dage tidligere i år, hvor Taliban kom til magten igen. (© Framegrab)

Når Odder Højskoles kulturpris, Den Gyldne Grundtvig, bliver uddelt på højskolen tirsdag den 23. november, bliver det DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård, der får den.

Prisen bliver i år uddelt for 23. gang, og den bliver givet til en person, en organisation eller forening, der bidrager til den folkelige oplysningstradition og kultur, som den danske folkehøjskole udspringer af, som det hedder.

- Puk Damsgård kaster med sine reportager og sine bøger lys over andre folks erfaringer – erfaringer med det at være menneske og leve sit liv under nogle helt andre forudsætninger end de danske, siger formanden for komiteen bag Den Gyldne Grundtvig, Bo Klindt Poulsen, i begrundelsen af valget.

Gør andre folk og deres liv tilgængelige

Samtidig tilføjer han, at det er gennem disse historier, som både kan være inspirerende, bevægende og udfordrende, at hun oplyser i den bedste folkelige oplysningstradition.

- Hun gør andre folk og deres liv tilgængelige for os og skaber dermed muligheden for en forståelse af verden. En forbindelse med verden og et engagement i verden, siger Bo Klindt Poulsen.

Puk Damsgård har nu været mellemøstkorrespondent for DR i 10 år. Med base i Kairo dækker hun begivenhederne i området, hvor ikke mindst krigen mod Islamisk Stat i Syrien og Irak og udviklingen i regionen efter det arabiske forår i 2010 har været en del af dækningen.

Puk Damsgård er også forfatter til flere bøger – blandt andet bogen om den danske fotograf Daniel Rye, der var gidsel hos Islamisk Stat i 13 måneder. Bogen blev også til filmen ’Ser du månen, Daniel’ i 2019.

Med den gyldne Grundtvig følger 10.000 kroner og et kunstværk af keramikeren Jakob Stig Isaksen.

Blandt de tidligere modtagere af Odder Højskoles kulturpris er blandt andre Benny Andersen, Anne Linnet, Jonatan Spang, Line Knutzon og Jacob Mchangama.

Puk Damsgård har modtaget flere priser tidligere, senest Publicistprisen tidligere i år og Rungstedlundprisen i 2020. I januar 2016 modtog hun også journalisternes fornemste hæder, Cavlingprisen.

FacebookTwitter