Pulitzer-pris til DR-samarbejdsprojekt

DR1-dokumentaren 'Det store skattelæk' gav rystelser i den danske pengeverden - og debat blandt journalister. Nu har projektet bag fået den store amerikanske journalistpris Pulitzer.

DR Dokumentar havde fået adgang til tusindvis af dokumenter, der afslørede, hvordan rige erhvervsfolk, kendte politikere og internationale sportsstjerner bruger skattely og stråmænd til at gemme store formuer. (Foto: DR Dokumentar © Type 2)

Det rungede grundigt i debatten, da DR1 sidste år viste dokumentarprogrammet 'Det store skattelæk'. Dels tog programmet udgangspunkt i de oplysninger, der er kommet frem via de lækkede såkaldte "Panama-papers". Programmet viste, hvordan flere danske banker har spillet en rolle i at hjælpe deres kunder med selskabskonstruktioner, der skulle give dem skattely i udlandet.

Dels vakte det journalistisk debat, om man kunne basere sit arbejde på stjålne dokumenter, og et internationalt samarbejde, hvor det udefra kunne være svært at gennemskue relationerne.

Nu har samarbejdet fået en af de allerstørste journalistiske æresbevisninger, en amerikansk Pulitzer-pris i kategorien 'Explanatory Reporting' - eller bedste stykke forklarende journalistik - til det internationale samarbejde i organisationen ICIJ og den samlede afdækning af den økonomiske manipulation, som Panama-papirerne viste.

"Vi er selvfølgelig meget stolte over at være en del af det internationale samarbejde, som har medført afsløringer, der nu bliver belønnet med en Pulitzer-pris. Større bliver det vist ikke", siger DRs dokumentarchef Steen Jensen, der fortsætter:

"Men først og fremmest gives prisen jo til de mennesker i ICIJ, som koordinerede og sørgede for, at flere end 100 medier verden over - heriblandt DR Dokumentar - kunne dele det omfattende materiale. Samtidig viser prisen, hvor meget medier kan nå ved at dele materiale og arbejde sammen over grænser, frem for at sidde med hvert sit materiale," siger han.

Pulitzer-prisen er blevet uddelt siden 1917 og er den meste prestigefyldte hæder i den amerikanske journalistbranche.