Quiz i en hornlygte

Tøjlerne er løse, mens humoren og skæve spørgsmål er i højsædet. I en ny historiequiz på DR2 fejrer værten og stand-up-komikeren Carsten Eskelund, sammen med sine skægge gæster, historiens vingesus.

Tøjlerne er løse, mens humoren og skæve spørgsmål er i højsædet. I en ny historiequiz på DR2 fejrer værten og stand-up-komikeren Carsten Eskelund, sammen med sine skægge gæster, historiens vingesus.

Penselhårene bliver henholdsvis duppet og strøget over rapperen Per Vers' kronragede isse. "Det er for at opnå det historiske look," tilføjer han med et skævt smil til det grinende publikum og børster pudderstøvet af skuldrene.

Lyset bliver reguleret i studiet, og kamerafolkene gør klar og finder fokus. Om lidt begynder optagelserne af det allerførste program til den spritnye quiz på DR2 - 'Quiz i en hornlygte', som sendes første gang onsdag den 28. marts klokken 21.30. Det er en historisk quiz - men som titlen antyder - ikke af den gængse slags.

"Vi fejrer historiske oplysninger på en ny og sjov måde. I og med at historie kan være et tørt emne, vil vi gerne forsøge at lave det lidt skægt. Som jeg siger i programmet: "Nogle spørgsmål er svære - resten er umulige." Derfor giver vi ikke kun point for et rigtigt svar, men også for at være opfindsom og kreativ," fortæller stand-up-komikeren Carsten Eskelund, der er vært i quizzen.

Kendte på slap linje

"Lad mig præsentere de to hold," siger Carsten Eskelund ud mod publikum i studie 6 og fortsætter:

"På det ene hold er Per Vers og Anders Morgenthaler."

Publikum klapper.

"Dem holder jeg med," lyder det fra forreste række, efterfulgt af pift.

"Dem holder du med? Du vil ikke engang vide, hvem det andet hold er?" spørger Carsten Eskelund overrasket, mens han griner.

I hvert program deltager fire kendte fordelt på to hold. Gæsterne er blandt andre Simon Jul, Troels Malling, Lasse Rimmer og Carsten Bang. Det har været vigtigt, for folkene bag quizzen, at finde de rette kendisser:

"Gæsterne skal kunne tænke abstrakt og samtidig være hurtige på aftrækkeren. Spørgsmålene er så åbne, at de forhåbentligt sætter kreative og sjove tanker i gang hos vores sjove gæster, der ikke er bange for at tænke højt - også selvom de måske fremstår lidt tumpede. Derfor er det voksne mennesker, som har noget at komme med. Hvis man gerne vil se Paradise-deltagere på slap line, så er det ikke her," siger Carsten Eskelund.

Noget for de unge

Hvert program har sit eget tema. I dag er det lægevidenskaben, der er under den historiske lup. Et klip viser igler, som mæsker sig på en mand, der sidder på en briks.

"Han skal også behandles et andet sted. Hvor?" spørger Carsten Eskelund quizzens andet hold med Sara Bro og Mikael Wulff.

"Et frækt sted, tror jeg. Så jeg siger albuen," svarer Mikael Wulff, og Sara Bro fortsætter: "Ryggen eller måske ansigtet."

Klippet kører videre, imens iglen bliver placeret på det sted, man kan arbejde ud af bukserne.

"Åh nej nej nej," råber Sara Bro med hænderne halvt for øjnene. "Det der kan ikke være autoriseret. Det må være en polterabend."

Quizzen er for alle, men håbet er især, at det yngre publikum vil tage godt imod historieformidling krydret med underholdende spas og løjer. 

"Vi vil gerne ramme folk, der lader sig fascinere, og som synes, at verden er en forunderlig størrelse. Seeren må gerne tænke, "Gud, hænger det sådan sammen," alt  imens de griner," siger Carsten Eskelund.

Han bakkes op af DR2s kanalchef Flemming Hedegaard:

"Vi vil vise, at historisk formidling også kan være underholdende. Håbet er samtidigt, at vi kan tiltrække et nyt og yngre publikum med en anderledes tilgang til historie end den traditionelle.  Jeg håber, seerne føler sig godt underholdt og får sig en aha-oplevelse, så de bliver nysgerrige og vil vide mere. Det skal pirre dem," siger Flemming Hedegaard.

Det første ud af seks programmer sendes onsdag den 28. marts klokken 21.30 på DR2

Facebook
Twitter