Radiodokumentar fra DR om telefonstønner kåret som Europas bedste

DR-podcasten ’Nattens Dronning’, der trevler den mystiske historie op om en stønner, der i årevis har ringet til især danske slagtøjsspillere, modtog fredag en Prix Europa i Berlin.

Prix Europa-vinder Mikkel Rønnau får prisen for 'Nattens Dronning' i Berlin. (Foto: Photo: David von Becker © Photo: David von Becker)

Én af livets lidt mere usædvanlige historier om en kvindelig telefonstønner, der i årevis har huseret i det klassiske musikermiljø i Danmark, hvor hun især ringer til slagtøjsspillere, røg fredag aften helt til tops ved Prix Europa i Berlin. Det er en slags europamesterskab for radio-, tv- og online-produktioner

Dokumentaren ’Nattens dronning’, som DR Podcast havde premiere på i slutningen af 2015, og som også har været sendt på P1, blev i den tyske hovedstad kåret som ’Årets bedste europæiske radiodokumentar’.

Det er radiodokumentaristen Thomas Smedegaard, der har været på sporet af den kvindelige telefonstønner, og han har tilrettelagt ’Nattens dronning’ sammen med Mikkel Rønnau og Louise Witt-Hansen fra DR Tema og Reportage.

I sin motivering for at give ’Nattens dronning’ den fornemme, europæiske hæder, siger juryen bag Prix Europa:

“Nogle af de bedste dokumentarer er fængslende gåder, som inviterer os med på rejser med spændende kammerater, tager uventede drejninger og indeholder beslutninger, som er umulige at forudsige. ’Nattens dronning’ er et mesterligt produceret program, som provokerer lytteren til at undersøge visse menneskelige tvangstanker. Man kan ikke andet end at overgive sig til at lytte med på denne lidt absurde, men yderst morsomme og også kloge søgen efter hvem stønneren er,” hedder det.

Thomas Smedegaard fik et tip om historien fra en kammerat i 2011, og han fandt siden frem til 18 musikere, der har været i kontakt med ”Maria”, som stønneren kaldes. I dokumentaren fortæller ”ofrene” åbent om deres oplevelser med ringeriet, der har har stået på siden slut-1990’erne.

’Nattens dronning’ spørger også, hvem den velorkestrerede stønnerinde er, og hvordan hun på den ene side kender sine samtalepartnere ned til mindste detalje, men alligevel har formået at holde sin identitet skjult i så mange år.

Det er første gang siden 2012, at DR får en Prix Europa for ét af sine programmer. Dengang blev ’Broen’ kåret som bedste TV-drama, mens tidligere dramachef Ingolf Gabold fra DR for to år siden fik den såkaldt ’Lifetime Achievement Award’ for sin indsats for dansk TV-drama. I alt 231 produktioner konkurrerede til sidst om de i alt 15 priser i Berlin, og med prisen følger 6.000 euro til hver vinder, eller cirka 45.000 kroner. Også en anden dansk produktion fik en Prix Europa – nemlig ’Ringbindsattentatet’ fra Politiken og Third Ear, som blev kåret som ’Best European Digital Audio of The Year’.

Den nu Prix Europa-belønnede ’Nattens dronning’ kan høres på dr.dk her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk