Radiodokumentar og ultra:bit fra DR ryger til tops ved Prix Italia

DR sikrede sig to ud af de 12 prestigefulde Prix Italia-priser, der fredag eftermiddag blev uddelt i Rom. Her har radio- og tv-stationer fra hele verden deltaget i konkurrencen.

400 børn deltog i læringseventen ultra:bit camp i Koncerthuset om teknologi og kreativitet så sent som i denne uge. Nu har ultra:bit-projektet fået en Prix Italia. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

I hårdt selskab med radio- og tv-stationer fra hele verden sikrede P1’s podcastserie ’Det Perfekte Offer II’ og DR’s projekt ultra:bit sig fredag eftermiddag to af de 12 prestigefyldte Prix Italia-priser i Rom. Prix Italia er Europas ældste og én af de mest anerkendte radio- og tv-konkurrencer overhovedet, og priserne er blevet uddelt siden 1948.

P1-serien, som er tilrettelagt, optaget og har manuskript af Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen og som er klippet og lyddesignet af Signe Mansdotter, hentede prisen i kategorien ’Bedste radiodokumentar og reportage’, mens DR’s læringsindsats for børns digitale dannelse, ultra:bit, modtog en Prix Italia for ’Bedste indhold på flere medier’.

Flere end 100.000 børn i de danske, 4., 5. og 6. klasser arbejder lige nu med kodning, teknologi og digital dannelse med en mikrocomputer som omdrejningspunkt. ultra:bit er et storstilet fælles læringsprojekt, som er støttet af Industriens Fond, og udviklet af DR og Center for Undervisningsmidler i samarbejde med store dele af undervisningsverdenen.

Første radiodokumentarpris siden 2007

DR modtog sidst en Prix Italia i 2015, og man skal tilbage til 2007 for at finde et år, hvor DR fik en Prix Italia for at have lavet ’Bedste radiodokumentar’.

’Det Perfekte Offer 2’ havde premiere i februar i år, og det er en podcastserie i seks afsnit fra P1, som også har været sendt den i radioen. ’Det perfekte offer’ handler om en sårbar kvinde, der opsøger en psykolog i håb om at få hjælp til at håndtere voldsomme traumer fra fortiden. Hun ender i et behandlingsforløb, der imidlertid udsætter kvinden for nye traumer.

’Det Perfekte Offer 2’ kulegraver en opsigtsvækkende sag om en psykolog, der blev dømt for at misbruge sin egen patients afhængighed af ham. Psykologen har nu anket sagen. Podcastserien afslører et system, der ikke reagerede, da kvinden ’Sara’ forsøgte at råbe højt om, hvad der skete hos psykologen.

- Dokumentaren ruller den gribende historie elegant ud og udnytter radiomediet til det yderste. Takket været dokumentar-skaberne bliver hendes mørke hemmelighed bragt ud i lyset, lyder det blandt andet fra Prix Italia-juryen.

Seriens tilrettelægger, Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen, glæder sig selvsagt over prisen:

- At få en Prix Italia er nok den største hæder, man kan få som radiomenneske. Det er jeg både meget ydmyg og meget stolt over. Jeg håber, at prisen kan være med til at sætte fokus på de systemsvigt, som serien påviser indimellem sker, når patienter, der har været udsat for seksuelle overgreb, forsøger at advare myndighederne.

For P1’s kanalchef Thomas Buch-Andersen kommer den internationale pris kun en uge efter, at P1 hentede syv priser og blev topscorer ved den danske radiobranches prisfest, Prix Radio.

- Jeg er stolt og glad for, at P1 efter 12 år uden for loopet nu atter har fået en Prix Italia for ’Bedste radiodokumentar’. De seneste par år har vi arbejdet målrettet på P1 med at bringe kanalens flotte tradition for fortællinger ind i den digitale tidsalder. Det har været en krævende satsning, som nu bærer frugt. Og tilmed bringer P1 tilbage i verdensklasse, siger Thomas Buch-Andersen.

Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen har tidligere modtaget en Prix Radio i 2015. Nu har han og holdet bag ’Det Perfekte Offer II’ fået en Prix Italia. Foto: Radiodays.

Løfter forståelsen for teknologi

Målet med projektet ultra:bit, der modtog en Prix Italia for ’Bedste indhold på flere medier’, er at løfte børnenes forståelse for teknologi og gøre dem i stand til at bruge deres naturlige nysgerrighed og skaberkraft til at være skabende og innovative med teknologi. Samtidig vil ultra:bit styrke børnenes kritiske stillingtagen over for teknologien omkring os.

Den treårige indsats består af en hel række børneprogrammer på DR Ultra om teknologi, digitale undervisningsforløb på DR Skole, ultra:bit-camps, uddeling af mikrocomputere på størrelse med en tændstikæske til børn i 4., 5. og 6. klasse, kurser til lærere og en række forskellige læringstilbud.

Sekretariatsleder Camilla Laudrup fra ultra:bit glæder sig over Prix Italia-hæderen.

- Det er fantastisk med international anerkendelse af DR’s indsats for at løfte børns digitale dannelse. Det er en fornem markering af, at når DR’s stærke tradition for både fascinerende og legende børneindhold på tværs af medier bliver koblet med indsatser fra så stærke partnerskaber, som det er tilfældet med ultra:bit, ja, så kan vi noget helt særligt sammen, siger hun.

Camilla Laudrup tilføjer, at hun er stolt over at modtage prisen på vegne af den perlerække af mennesker og organisationer, der har været med til at skabe ultra:bit.

- Men mest af alt er jeg stolt af de op mod 100.000 børn, som i øjeblikket er gået i gang med ikke bare at være storforbrugere af teknologi, men selv er idérige skabere med brug af teknologi, siger Camilla Laudrup.

Ultra:bit, der er inspireret af et BBC-projekt, er ikke uvant med at få priser, for tidligere i år fik projektet prisen for ’Bedste indhold på flere medier’ ved den danske TV-festival.

Det er den italienske public service-station RAI, der har holdt Prix Italia i nu 71 år. DR har senest fået priser i 2014 og 2015 ved konkurrencen.

Hør ’Det Perfekte Offer 2’ her

Læs mere om ultra:bit-projektet her