Radiodrama går digitalt

Fremover får lyttere og brugere helt nye muligheder for at høre DRs radiodrama. Det sker, når radiodrama går digitalt.

Radiodramaserien 'Valgkamp' med blandt andet Neel Rønholt og Troels Thorsen. (Foto: Thomas Nielsen © Type 1)

"Hvad enten man er på vej til job, til kæresten eller ud i verden, så leverer radiodrama dybde, kant og nærvær i form af de gode historier - lige når det passer lytteren. Vi kalder det "lyden af liv, når det passer dig", siger DRs dramachef Piv Bernth.

Radiodrama har eksisteret siden 1925 og har gennem tiden været sendt på forskellige radiokanaler. Senest på P1, hvor lytterne blandt andet har kunnet følge Mille Lehfeldt i spændingsserien 'Congo' og Neel Rønholt i 'Valgkamp'. Fremover vil radiodrama være tilgængeligt via dr.dk eller via DRs radio- app, når og hvor det passer lytterne. Det giver ifølge Piv Bernth helt nye muligheder.

"Det er en stor frisættelse af fortælleformerne. Nu kan vi lave korte og lange historier, uden at det skal passe ind i en flade på P1 eller et bestemt sendetidspunkt - nu kan fantasien og forfatterne få frit spil til at fortælle originale historier uden begrænsninger " siger Piv Bernth og fortsætter:

"Vi tager den udfordring op med glæde og håber at kunne tiltrække nye lyttere, mens de venter på toget, i banken, i bussen, i bilen, på cyklen - alle disse ledige momenter er skabt til en kort radiodrama-fortælling om noget, der kommer dig ved."

Under udvikling siden 1925

Radiodramas repertoire har været er under konstant udvikling siden 1925. Seneste markante udvikling skete i 2007, hvor radiodrama omlagde produktionen til kun at omfatte serier, der var mere inspireret af tv-serier end af teatret. Radiodramas arbejde med det serielle dramaformat til radio har blandt andet resulteret i et øget lyttertal, men også i priser i Europa. Radiodrama høstede både Nordisk Radiodrama-pris med dramaet 'Asylland' og den prestigefyldte Prix Italia for serien 'Efter Fyringerne' i 2014.

Lys fremtid i sigte

Selvom radiodrama de senere år har levet et mere diskret liv end tv-drama, har det altid haft en central og vigtig rolle i dansk drama. Og det tyder da også på, at radiodrama fortsat har en lys fremtid i sigte.

Stedfortrædende forskningschef Dennis Christensen fra DR Medieforskning siger:

"Amerikanerne har stor succes med de rene podcast-produktioner som f.eks. 'Serial' og 'Radiolab'. Muligheden for at høre radioproduktioner on demand, som personlige fortællinger du får ind i ørerne gør, at radioen nu har en mulighed for at genskabe sin storhedstid som i 1940'erne og1950'erne, før befolkningen i stort omfang fik tv. Her samledes danskerne om radioen og lyttede til fortællinger - en øvelse så gammel som menneskeheden. Menneskets første medieoplevelse var jo fortællingerne omkring bålet - og det er altså denne dybtliggende mediekultur vi nu igen tapper ind i."

Radiodrama af høj kvalitet

Radiodrama er en del af DR Fiktion, der også laver DRs store og anerkendte dramaserier, som 'Borgen', 'Forbrydelsen', 'Arvingerne' og senest '1864'. DR Fiktion producerer 30 timers nyskrevet dansk radiodrama om året, og er det det sted i landet, der producerer mest nyskrevet dansk drama.

Her finder du radiodrama

www.dr.dk/dramaogbog eller på DRs radioapp ligger de seneste seks måneders radiodrama- produktioner, der indholdsmæssigt og genremæssigt spænder bredt. 'Kong Juni' er en historisk spændingsserie om den danske slavehandel og plantagedrift i det 18-århundrede. I det dokumentariske drama 'Barn af Tvind' beslutter en ung journalist sig for finde sin far og sporet peger mod Afrika og Amdi Petersen. 'Valgkamp' er en serie, der stiller skarpt på vores demokrati og de valg, man som politiker må træffe hver dag. Både dengang i 1915, hvor kvinderne fik valgret og i dag. I thrilleren 'Sneblind' forsvinder Anders' 12-årig dreng på en vandretur i Norge. En tragedie,  Anders kun kan bebrejde sig selv.

Der er med andre ord noget for enhver smag, og en masse gode fortællinger af gå på opdagelse i.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter