Radiolegende er død – P1 mindes Christian Stentoft

Den 27. februar døde den legendariske radiomand Christian Stentoft, 69 år gammel. I aften – torsdag -mindes han på P1 fra klokken 18 til midnat.

P1 vier torsdag aften hele aftenen til P1 vier torsdag aften hele aftenen til Christian Stentofts reportager, ligesom kanalen taler med nogle af de folk, der kendte ham. s reportager, ligesom kanalen taler med nogle af de folk, der kendte ham. (Foto: DR Arkiv.)

Seks klassiske montager på seks timer torsdag aften og interviews med en række af de mennesker, der kendte og arbejdede med Christian Stentoft er i vente torsdag aften på P1 på DAB, via DRs radioapp eller dr.dk.

Tidligere chef for den daværende montagegruppe Leif Lønsmann beskrev i sine mindeord forleden Stentoft som en dokumentarist, der gennem sine socialrealistiske reportager fra oversete og overhørte miljøer skaffede ørenlyd og gav stemme til ”ungdomsbander, kostskolemiljøer, forsorgshjem og andre ukendte, oversete eller fortrængte sider af velfærdssamfundet på kanten af "normalsamfundet".”

Indimellem de seks montager kan man også møde radiomanden Torben Brandt, der i sin tid klippede montagen ’Afslag på et kys’, hvor Stentoft også satte sig selv på spil og professor Ib Poulsen, Roskilde Universitet, der har skrevet doktorafhandling om Christian Stentoft.

”Historien om danskernes liv”

P1-chef Thomas Buch-Andersen siger om torsdag aftens Stentoft-program på P1:

”Vi åbner arkiverne for at fejre radio som historiefortæller og for at hylde en af radiofortællingernes store personer. Stentofts montager er historien om danskernes liv," siger han og tilføjer:

”Når man lytter, fanges man ind med det samme – og har svært ved at slippe. Stentofts montager er nysgerrige, tæt på og litterære. Torsdag aften på P1 er ikke bare en hyldest til en P1-profil. Det er en hyldest til, hvad man kan opleve i radioen. Og det giver et historisk perspektiv på det, nogle kalder radioens guldalder,” siger Thomas Buch-Andersen.

Christian Stentoft blev bisat torsdag middag.

Sådan sender P1 ekstraordinært i aften, torsdag:

18:05

En hyldest til Christian Stentoft

Velkomst og interview med Torben Brandt.

18:13

Afslag på et kys

I montagen om et interview opsøger Chr. Stentoft en person fra en tidligere udsendelse med titlen "Jul på det gamle forsorgshjem". Her optrådte en overlæge som biperson, men påkaldte sig opmærksomhed på grund af markante meninger og utraditionel praksis, så nu vil Stentoft tegne et selvstændigt portræt af den kontroversielle overlæge. Undervejs bliver rollerne byttet om, så intervieweren bliver "offer" og må stå til regnskab for, hvordan det kan være, at han gemmer sig bag sin mikrofon. Er du en båndoptager eller et menneske, spørger overlægen. Christian Stentoft.

19:03

Interview med Ib Poulsen

19:11

Montage: Dina

En Montage om et barnløst ægtepar og deres hund Dina. (Sendt første gang 1981).

20:03

Interview med Leif Lønsman

20:06

Montage: Uden straf - ingen skole

Christian Stentoft besøgte i 1984 Herlufsholm Kostskole og fulgte lærere og elever over en længere periode. Det blev til en montage, der skildrer, hvordan drengesjæle formes gennem et skoleforløb, hvor magt og hierarki er et væsentligt element i hverdagen. Teknik: Erling Kristensen. (Sendt første gang 10. august 1985).

21:03

Hvordan Hans hittede Grethe

Om en tækkemand og hans pige. Tilrettelæggelse: Christian Stentoft. (Sendt første gang 24. december 1985).

22:03

Montage: Hvis er krigen?

Montage fra et Røde Kors-hospital i Afrika - om eventyr, ansvar og unge krigere. Christian Stentoft. Teknik: Michael Christophersen. (Sendt første gang 1992).

23:05

Montage: Med ryggen til publikum

Om at ville dirigere virkelighed og drøm. Christian Stentoft. (Sendt første gang 11. januar 1986)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk