Ramasjang gør biblioteker seje

Ramasjang og landets børnebiblioteker har fundet melodien sammen. Bibliotekerne bliver sejere, Ramasjang kommer ud, hvor børnene er - og børnene får sig én på opleveren.

Ramasjang og landets børnebiblioteker har fundet melodien sammen. Bibliotekerne bliver sejere, Ramasjang kommer ud, hvor børnene er - og børnene får sig én på opleveren.

"Yes, vi er de første der kommer ind," lyder det henrykt fra en dreng forrest i den lange, med trippende børn i køen ind til børnebiblioteket på Frederiksberg Bibliotek.

Det er sent onsdag eftermiddag. Ramasjang Bussen holder foran Frederiksberg Bibliotek. Indenfor venter godt 130 børn spændt på at blive lukket ind som publikum, når Ramasjang skal sende 'RamaChancen' live fra børnebiblioteket.

"Når vi åbner, skal I gå ind. Alle dem, der løber, kommer til at stå bagerst," siger en voksen fra Ramasjang i sin megafon.

Beskeden er effektiv, og de 130 børn har hørt efter, da de "stormer" børnebiblioteket i lettere akavet kapgang - for benene kan være svære at styre, når man glæder sig.

Coolfactor

I midten af reolrækker med 'Gys og spænding', 'let at læse' og 'Gåder og heste' er Ramasjang-scenen sat. En ondsindet rodeogris, lagkagebunde og flerfarvet saftevand står klar i kulissen, til at det lokale vandpolohold og diskodanserne skal dyste om æren i 'RamaChancen'.

Ramasjang og landets biblioteker indledte et samarbejde for to år siden, et samarbejde der støttes økonomisk af Biblioteksstyrelsen. Det første år sendte Ramasjang Live fra Aalborg Bibliotek, og det seneste år har Ramasjang Bussen hver onsdag besøgt et af landets biblioteker. Til stor glæde for børn og voksne.

"Vi har længe gerne villet have besøg af Ramasjang, og vi medarbejdere, der har været involverede, har næsten været mere hypede over at få besøg end børnene. For os er det en stor børnekulturel ting at få besøg af Ramasjang. De gør altså et eller andet ved børnene, der rammer dem," siger Anne Mette Erbs, der er bibliotekar på Frederiksberg Bibliotek.

"Det betyder meget for os, fordi vi får lov til at vise, at vi også kan det her som bibliotek. Vi vil gerne åbne biblioteket op for børnene og give dem kulturelle oplevelser ud over det sædvanlige. Så de oplever, at vi ikke kun er bøger, men også film, musik og spil, og samtidig et sted man kan hænge ud og mødes. Ramasjang er sejt og fedt, og det må de også gerne tænke om biblioteket," siger Anne Mette Erbs.

Sejt at kunne noget

"Er i klar? Så tæller vi ned, 3, 2, 1, værs'go," siger Ramasjangværten Mikkel, og et inferno af støj fylder straks børnebiblioteket, mens flødeskum sprøjter til højre og venstre.

"Kom så Sofie. Kom så Sofie"

"Kom så Aksel. Aksel. Aksel"

Under hujen og heppen dyster diskodanseren Sofie mod vandpolospilleren Axel i 'Rock amok'. Med en skridttæller på armen kæmper de for at få flest udslag ved at piske flødeskum til lagekager i anledningen af bibliotekets 75 års fødselsdag.

I år har Ramasjang besøgt over 40 biblioteker, og bussen kører forbi 30 mere, inden året er slut. Thomas Skov er redaktionslederpå Ramasjang Live, og han og kollegaerne er glade for biblioteksbesøgende.

"Der findes over 500 børnebiblioteker fordelt i Danmark - derude hvor ungerne er. Vi vil gerne være med til at inspirere børn til at søge viden og dygtiggøre sig. Det skal være sejt at kunne noget. Og et af de steder, man kan blive klogere, er på et bibliotek. Det kunne være sejt, hvis vi også får nogle flere til at læse bøger," siger Thomas Skov og fortsætter:

"Jeg synes egentligt, at børnebibliotekerne og Ramasjang har det samme hjerteblod, vi gør bare ting på forskellige måder. Børnebibliotekerne har faktisk godt fat i børnene i forvejen, men vi er måske med til at gøre det lidt sejere og give det en update til 2012."

En masse vindere

"Vi bliver nødt til det. Der er en melodi I skal danse til," siger ramasjangværten Mikkel til vandpoloholdet, som netop har tabt i den altafgørende konfettipistol duel.

'Dippe dippe dippe dip' ('The Chicken Dance') starter op mens børnene basker med armene, vrikker i kroppen og griner på trods af nederlaget.

"Vi skal blive ved til sangen er helt færdig. Det er så pinligt det her," siger Mikkel.

Programmets rulletekster er slut. Flere ugers forberedelser er kulmineret for bibliotekar Anne Mette Erbs, der i løbet af dagen har fået varmen i kinderne.

"Nu er jeg træt, men det var vildt sjovt. Jeg tror, at vi har givet børnene en kæmpe oplevelse, som de vil huske længe," siger hun og hentyder til de børn, der forlader stedet med julelys i øjnene og en autograf fra Mikkel i hånden.

Diskopigerne Sofie Amalie Nordentoft på 13 år og Helena Keller på 10 år er også enige om, at de tager mere end bare en sejr med hjem.

"Det er rigtig fedt, at Ramasjang kommer ud til os, så vi fik en chance for at være med," siger Sofie Amalie Nordentoft og fortsætter:

"Det har været supersjovt at være med, lige meget om vi vandt eller ej. Det har bare været spændende at få en ny oplevelse."

"Men alligevel så er det også sjovt at vinde," tilføjer Helena Keller med Ramasjangpokalen i hænderne.

 

Facebook
Twitter