Ramasjang og landets børn står klar til at redde frøerne

Igen i år har Ramasjang og DR sat sig for at redde en gruppe dyr i Danmark – nemlig frøerne. Det kan børn være med til i den kommende tid, hvor der både er TV, læringsmateriale og liveevents om frøer.

  • Rosa Nyholm har Ludvig og Momo med til at redde frøerne i sin programserie. (Foto: Rie Bytoft)
  • Rosa Nyholm, Motor-Mille og Kristian Gintberg medvirker i en musikvideo i forbindelse med 'Ramasjang redder frøerne'. (Foto: Rie Bytoft)
  • DR har også fokus på frøerne i sketchformatet ’Heino fikser frøerne’, hvor karakteren Heino her har lavet en ’frølystelsespark’. (Foto: Thor Guldager)
1 / 3

Hvis du synes, at landets mindre børn taler mere om frøer, vandhuller og malede frøsten end normalt i den kommende tid, er der formentlig noget om snakken. De små, kvækkende dyr er nemlig omdrejningspunktet i årets ’Ramasjang Redder’-kampagne, som DR kører løs med her i foråret, hvor frøerne alt imens bruger tiden på at lægge æg.

Det er fjerde år i træk, at DR gør en indsats for at redde grupper af dyr i den danske natur. De foregående år har børnefamilier, børn i landets daginstitutioner og de mindste elever i skolen kunnet hjælpe med at redde for eksempel bier, fugle og havets dyr, og i år er turen så altså kommet til frøerne.

- Flere frøarter er truede, og generelt har de det svært. De mangler steder at yngle og leve, og derfor var de oplagte at sætte fokus på og også få børnene til at hjælpe med at handle, forklarer redaktør Sophie Kjærgaard Dyre fra DR B&U i Aarhus.

Hele projektet er et samarbejde mellem B&U-afdelingen, DR Lær og DR Events & Partnerskaber, og det betyder konkret, at børn og deres forældre i de kommende måneder kan støde på ’Ramasjang redder frøerne’ både på skærmen, i daginstitutioner og skoler og på landets biblioteker – bare for at nævne nogle eksempler.

Et af de steder, hvor frøerne dukker op, er i fiktionsserien ’Venner eller uvenner?’ på Ramasjang. Den blev lanceret før påske, er i seks afsnit og handler om Oskar, der går i 3. klasse. Han vil gerne være en del af gamer-gruppen i klassen, men bliver sat noget ud af spillet, da en slimet, kvækkende frø en aften flytter ind på hans tablet. Frøen har inficeret computeren, fordi den mangler et vandhul, og serien handler blandt andet om, hvad Oskar og nogle af de andre børn gør for at redde frøen.

Rosa redder frøerne

DR har også fokus på frøerne i sketchformatet ’Heino fikser frøerne’, og i faktaprogrammerne ’Rosa redder frøerne’, hvor Rosa Nyholm er vært. Programmerne ligger nu alle klar på DRTV, ligesom de bliver sendt på Ramasjang i den kommende tid. Her er omdrejningspunktet også foromtalte Heino.

For på Heinos campingplads findes et dejligt vandhul, hvor der bor mange frøer. Men nu vil Heino have frøerne væk, inden campingpladsen åbner om fem uger. Det synes Rosa imidlertid er en skidt idé. Frøerne har nemlig brug for gode vandhuller og et dejligt sted at være.

Derfor prøver Rosa at tale Heino til fornuft, men han vil ikke lytte, og derfor beslutter Rosa sig for, at hun må redde frøerne.

- Dybest set er budskabet, at selv om du er lille, kan du godt udrette noget stort. Og vi vil gerne bevidstgøre børnene om, at de kan være med til at passe på naturen. Kampagnen kommer til at køre til april, og der kommer også et frøspil til Ramasjang-appen, ligesom ’Ramasjang Redder’ byder på en musikvideo, hvor både Rosa, Motor Mille og Kristian Gintberg er med, siger Sophie Kjærgaard Dyre.

Byg et vandhul eller et fugleskræmsel

Ligesom de tidligere år prøver DR at engagere børnene, som kan melde sig som ’Ramasjang-reddere’, hvad mange allerede har gjort.

Titlen og diplomet kan man for eksempel få, hvis man bygger et vandhul. Hvis man vil gøre endnu mere, kan man male en frøsten og lægge den i naturen, samle skrald i naturen eller bygge et fugleskræmsel. Fuglene er nemlig frøernes værste fjende. Børnene kan for eksempel også bygge et frøhotel – i form af en kompostbunke, hvor frøerne kan sove trygt vinteren over.

dr.dk/redder har Ramasjang skabt et danmarkskort, hvor børnene kan uploade et foto af deres bedrift, så alle andre også kan se, hvordan man har hjulpet frøerne.

Frøredderkits og bogposer

Også på 140 biblioteker over hele landet bliver børn og voksne lige nu mindet om DR’s frø-redningsaktion, og at de selv kan blive en del af den.

Godt nok betyder coronanedlukningen, at landets biblioteker er fysisk lukkede for øjeblikket, men mange af dem låner bogposer ud. I den forbindelse kan du her i foråret låne helt særlige emneposer med bøger om frøer, miljø og natur samt såkaldte ’frøredderkits’ til at redde frøerne i ens lokalområde.

Det er DR Events & Partnerskaber og bibliotekerne, der samarbejder om dét projekt, og en stribe biblioteker har samtidig etableret fysiske frøhoppebaner, skattejagter med Rosa Nyholm ved hjælp af en QR-kode, haletudseture på egen hånd, særlige frø-uger og meget andet.

- En kampagne som ’Ramasjang Redder Frøerne’ og bibliotekerne er som et ’match made in heaven’. Bibliotekerne har de lokale kontakter og samlingssteder - og en masse gode ideer. De må bruge materialet, som de synes, det passer ind, og opfindsomheden er stor – også selv om alt ikke kan lade sig gøre for øjeblikket, siger projektleder Ole Huld Jacobsen fra DR Events & Partnerskaber.

Han opfordrer interesserede til at spørge på det lokale bibliotek eller besøge deres hjemmeside for at finde ud af, hvad der sker på ’frø-fronten’ i april og maj, som er den perioden, hvor Ramasjang redder frøerne.

Haletudse-guide

Noget af det fascinerende ved frøer er, at de kan trække vejret gennem huden, og at haletudsen i sin forvandling til frø går fra at have gæller til at have lunger.

Det – og meget andet – kan børn i daginstitutioner og de mindste klasser i grundskolen lære mere om på henholdsvis dr.dk/spire og dr.dk/skole i den kommende tid.

- På DR Spire og DR Skole kan børnene lære om frøernes udvikling og egenskaber, undersøge hvorfor frøerne er truede - og ikke mindst hvad de kan gøre for at hjælpe dem. Børnene skal blandt andet lære om de danske frøer sammen med DR-vært Rosa Nyholm. Vi har lavet optagelser, hvor det er Rosa, der er med til at fortælle børnene om frøernes egenskaber – og ligeledes udfordre og inddrage dem i lege om frøer, forklarer redaktionsleder Trine Charlotte Hjorth Jensen fra DR Lær i Aalborg.

Materialet blev offentliggjort på siderne den 9. april, og i læringsmaterialerne findes også en stor haletudseguide, så børnegruppen eller klassen kan lave sit helt eget akvarium og dokumentere haletudsens udvikling.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk