Rift om at komme til at synge på Fyn

Syv gange tidligere har DR Fyn arrangeret fællessang i Odense Koncerthus. Interessen har aldrig været så stor som i år.

  • DR Fyn sang med lytterne i haven ved Carl Nielsens barndomshjem i Nørre Lyndelse tidligere i år. (Foto: Ruth Kabel)
  • Det var populært at komme med, da DR Fyn sang med lytterne ved Carl Nielsens barndomshjem i Nørre Lyndelse i september. Foto: Ruth Kabel.
  • Carl Nielsens Barndomshjem i Nørre Lyndelse. (Foto: Ruth Kabel)
1 / 3

Det varer ikke længe, før DR Fyn kan tænde de røde lygter og melde helt udsolgt.

Selv om der stadig er en måned, til der er ’Syng med DR Fyn’ i Odense Koncerthus den 20. november, vælter tilmeldingerne ind i en grad, som journalist og morgenvært Ruth Kabel fra DR Fyn, aldrig har set tidligere.

Det er ellers ottende gang, hun og DR Fyn lægger op til fællessang i Odense Koncerthus, og denne gang er budskabet i den grad gået videre blandt naboer, venner og søskende, om at fællessangen på Fyn er tilbage for fuld styrke.

- Der er plads til 1200, og de første 1000 gratis billetter er allerede revet væk. Vi er begyndt at spotte for det lidt tidligere i radioen, end vi plejer, og først spurgte jeg mig selv, om folk allerede nu var klar til at love sig væk på dagen. Men det må jeg sige, de er. Og modsat de tidligere gange kan jeg se, at der også kommer tilmeldinger fra unge og nye denne gang – måske fordi de selv har nydt at synge under coronaen. Tidligere har en del været gengangere, beretter Ruth Kabel.

Godt nok fik fællessang en massiv opblomstring under corona-nedlukningen i Danmark med både morgensang og ’Fællessang – hver for sig’. Men Ruth Kabel og DR Fyn har allerede fornemmet interessen de seneste otte-ni år, hvor man har sunget med lytterne – både i Odense Koncerthus og ved arrangementer rundt omkring på torve og pladser på øen.

Svært at være sur

- På mange måder er det slet ikke kommet bag på mig, hvor stor lysten til fællessang har været under coronaen. Det har vi allerede set de tidligere år, hvor DR Fyn har holdt ’Syng med’-arrangementer. Som vi siger i vores motto er det ’svært at være sur, når man synger’, og samtidig kunne folk ikke tage ud og opleve fællesskabet andre steder under coronaen. Derfor var musikken og sangen med til at skabe det i stedet, mener Ruth Kabel.

Hun har aldrig været i tvivl om, at ’Syng med DR Fyn’ skulle genoplives efter næsten to års coronapause, og holdet til de to timers fællessang i Odense Koncerthus er de samme som tidligere år. Organisten og komponisten Povl Christian Balslev og Jesper Vognsgaard, der er kommunikationsansvarlig ved Sydfyns Elforsyning, leverer musikken og sangen, mens Ruth Kabel styrer afviklingen af arrangementet fra scenen.

Sammen med de to ’sang-legekammerater’, der har været med hvert år, vælger hun ud, hvad der skal synges.

- Det er mig, der laver rækkefølgen. Som morgenvært kender jeg til, hvad der er ’flow i’, mens sangvalget er deres. Det er godt, hvis folk lærer en ny sang eller to ved arrangementet, men det skal også være dem, man kender. Det er med til at skabe den særlige fællesskabsstemning, mener Ruth Kabel.

Hun siger, at planen i år er at hylde ’at vi kan ’være sammen sammen’ – og ikke ’sammen hver for sig’, så coronaen for alvor bliver sat i skammekrogen.

Ruth Kabel har stået bag fællessang med lytterne på Fyn i snart ni år. Hun havde godt luret, det var populært. Her er hun nu i studiet på P4 Fyn, hvor hun er morgenvært. (Foto: Lars Møller Hansen)

- Og da fællessangen ligger i samme uge, som der er kommunal- og regionsrådsvalg, bliver der også et særligt tema med sange om det at træffe valg. En af sangene er for eksempel ’Det haver så nyligen regnet’ om sønderjydernes vigtige valg i sin tid, og jeg synes, det er en lidt sjov måde også at behandle valget på, siger Ruth Kabel.

Allerede i september i år fik hun og DR Fyn en lille forsmag på, at interessen for fællessang ikke fejler noget, da DR Fyn holdt et sangarrangement i haven ved Carl Nielsens barndomshjem i Nørre Lyndelse. Her vrimlede folk til fællessang, selv om vejrguderne ikke ligefrem overophedede arrangementet.

- Men nu gælder det det store arrangement i Odense Koncerthus, og for første gang nogen sinde tror jeg, vi får helt udsolgt denne gang. Så hvis man vil med, er det nok en god idé at melde sig til hurtigst muligt, siger Ruth Kabel.

FacebookTwitter