’Riget’ vender tilbage

Den legendariske serie om det gode og det onde med Rigshospitalet som omdrejningspunkt skal optages i det nye år. Lars von Trier står bag igen.

  • Lars von Trier laver en tredje omgang af 'Riget. (Foto: © Lea Maria Elmegaard DR Kommunikation og Presse)
  • Lars von Trier er i gang med en ny omgang 'Riget'. (© Peter Hjorth Olsen)
1 / 2

’Riget’ I og II blev produceret for DR i 1994 og 1997 og var banebrydende inden for dansk serieproduktion. Serien trak stor opmærksomhed i Danmark såvel som i resten af verden for sit originale take på hospitalsserien. Serien modtog flere priser og blev solgt i det meste af verden, hvor den flere steder blev sendt ud som en spillefilm.

Nu vender ’Riget’ tilbage i en tredje og sidste sæson med titlen ’Riget Exodus’. Hvad der helt præcist kommer til at ske i det endelige opgør imellem det gode og det onde er stadig meget hemmeligt, men sikkert er det, at det svenske og det danske system stadig ikke er i harmoni, og at Rigets forfatning er skrøbeligt. Der hviler stadig en forbandelse over det gamle hospital.

Lars von Trier har - i lighed med de tidligere sæsoner - skrevet manuskriptet sammen med Niels Vørsel.

’Riget Exodus’ er blevet til i et unikt samarbejde mellem DR, Viaplay og Zentropa og finansieres derudover af blandt andre Film i Väst og Nordisk Film og TV Fond.

Et markant sidste kapitel

DR’s dramachef, Christian Rank, er glad for endelig at kunne give seerne en afslutning på ’Riget’: - ’Riget’ er et hovedværk i nyere dansk TV-dramatik, og vi er meget glade for, at det er lykkedes at lave en aftale med Zentropa og Viaplay om en ny sæson i serien. De første to sæsoner fornyede dansk TV- dramatiks udtryk. Med denne tredje sæson leverer Lars von Trier og Zentropa et markant sidste kapitel i fortællingen om Riget og dets indbyggere – levende såvel som døde. På sigt kommer ’Riget’ som samlet værk til at bo hos DR som en del af dansk kulturarv – det er fantastisk og havde ikke været muligt uden denne aftale, siger han.

’Riget Exodus’ bliver et selvstændigt værk, der ikke kræver, at man har set de to foregående sæsoner. De to sæsoner er dog ved at undergå en gennemgribende restaurering, så alle sæsoner kan sendes ud samlet i højeste kvalitet til både gamle og nye fans. Det er på nuværende tidspunkt ikke offentliggjort, hvem der medvirker i ’Riget Exodus’, men det forlyder, at det vil være en blanding af velkendte karakterer fra de tidligere sæsoner og helt nye karakterer. Tredje sæson har forventet danmarkspremiere på Viaplay i løbet af 2022, hvorefter den efter en kort periode har TV-premiere på DR.