Romanklubber udfordret af coronaen: Nu er de nominerede til DR Romanprisen 2020 fundet

Hvordan holder man læseklub, når bibliotekerne er lukkede? DR Romanklubberne har fundet løsninger alligevel og har nu nomineret Anna Elisabeth Jessen, Kristian Bang Foss og Carsten Müller Nielsen.

Finalisterne i kampen om DR Romanprisen 2020 bliver fra venstre Carsten Müller Nielsen, Anna Elisabeth Jessen og Kristian Bang Foss. Foto: PR-foto.

Selv om

DR
Romanklubberne over hele landet har været stærkt udfordrede af corona-situationen de seneste måneder, har de mange medlemmer af dem nu en afgørelse klar. Efter at læsehestene har stemt om, hvad der har været årets bedste læseoplevelse, er de tre finalister klar til uddelingen af
DR
Romanprisen 2020, som finder sted lørdag den 13. juni i Aarhus – og direkte på P1.

De tre finalister bliver:

  • Anna Elisabeth Jessen med romanen ’Om hundrede år’

  • Kristian Bang Foss med ’Frank vender hjem’

  • Carsten Müller Nielsen med ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’

DR
har siden 1999 hædret årets bedste læseoplevelse, og søgningen til
DR
Romanlæseklubberne har i år været større end de foregående sæsoner. Læsere på henved 55 biblioteker landet over har været samlet en gang om måneden for at dele deres indtryk og diskutere de udvalgte romaner i 107 forskellige læseklubber.

Uddelingen af

DR
Romanprisen 2020 skulle egentlig have fundet sted ved et liveshow i kulturhuset Dokk1 i Aarhus. Men på grund af corona-restriktionerne bliver det ikke muligt at gennemføre uddelingen som oprindeligt planlagt.

Til gengæld bliver et radiostudie hos

DR
i Aarhus gjort festligt, og her vil sidste års prismodtager, Morten Pape, give
stafetten
videre til lytternes favorit i år. Både de fem jurymedlemmer og flere gæster vil være til stede ved uddelingen den 13. juni.

Vært for

DR
Romanprisen 2020 bliver Diana Bach, der gennem det seneste halve år også har præsenteret de seks forfatter-kandidater og deres bøger på P1.

Har været kreative

- Afstemningen om finalisterne, som vi offentliggør i dag, er foregået i alle landets

DR
Romanklubber. De holder som regel møder på bibliotekerne, men da de har været lukket siden marts, har det været noget af en udfordring for læseklubberne - både at komme til at læse bøgerne og at samles for at diskutere dem, forklarer Diana Bach.

Hun fortæller, at

DR
Romanklubberne har været aldeles kreative og har løst opgaven på mange forskellige måder, så
DR
fortsat kan udpege en vinder i næste måned.

- For manges vedkommende er de sidste bøger blevet læst som

e-bøger
eller
lydbøger
, hvor de plejer at sidde med en fysisk bog. For en dels vedkommende har man også holdt videomøder, mens andre - som vist på billedet her på siden – har siddet udenfor i både koldt og lunt vejr for at kunne få talt om læseoplevelserne, forklarer Diana Bach.

Regler lempet lidt

Hun tilføjer, at

DR
har
lempet
en smule på reglerne undervejs.

- Normalt har man kun stemmeret til finalist-afstemningen, hvis læseklubben har nået at læse og diskutere alle seks bøger ved fremmøde. Men i komiteen bag uddelingen besluttede vi, at det i stedet skulle være muligt at stemme, hvis man har læst alle seks bøger og deltaget i en diskussion - enten i sin egen læseklub eller via forskellige onlinedebatter. For eksempel den, som litteratursiden.dk har afviklet flere gange med hver forfatter. Derfor har der - trods restriktionerne - været en mulighed for alle for at danne en kvalificeret holdning til de seks bøger, mener Diana Bach.

Årets modtager af

DR
Romanprisen 2020 bliver afsløret direkte på P1 lørdag den 13. juni mellem klokken 14.03 og 15.00.

Lidt mere om handlingen og kandidaterne til

DR
Romanprisen 2020:

Anna Elisabeth Jessens roman ’Om hundrede år’ var og er læsestof i DR Romanklubberne i maj 2020

Handling:

Hvad vil det sige at bo i grænselandet gennem generationer med skiftende magtforhold mellem flertal og mindretal? Anna Elisabeth Jessen er

nomineret
til
DR
Romanprisen for sin 'Om hundrede år', hvor hun skildrer 100 års slægtshistorie med udgangspunkt i en gård i Sønderjylland. Man følger en flok søskende fra gården og oplever gennem dem to verdenskrige,
genforeningen
i 1920, udviklingen i landbruget og den spirende kvindefrigørelse op gennem århundredet.

Hør mere om bogen her

Kristian Bang Foss var på læselisten i februar 2020 med romanen ’Frank vender hjem’

Handling:

Danmark er stadig et klassesamfund med forskellige hierarkier. Det illustrerer forfatteren i sin tragi-komiske roman 'Frank vender hjem'. Frank er en ung mand, der tager en universitetsuddannelse, får en rig kæreste og dermed foretager en klasserejse fra samfundets bund til toppen. Men i de nye omgivelser føler han sig forkert i sit tøj, sine vaner og i det, han siger. Og

tilsyneladende
små, forkerte valg får
uoverskuelige
konsekvenser for Frank.

Hør mere om bogen her

Carsten Müller Nielsens roman ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’ blev læst i april 2020

Handling:

I en bar i Estland sidder en soldat fra Ukraine og fortæller sin historie til en prostitueret kvinde. Han har været med til at rydde op efter atomkatastrofen i Tjernobyl og gør sig nu klar til at dø af stråleskaderne. Soldaten møder man i Carsten Müller Nielsens roman 'De døde fylder dagene med en smag af mønter'. Forfatteren mener, at begivenhederne i Tjernobyl i hans øjne bør ses som et kæmpe wake-up call for menneskeheden. Også i dag, 30 år efter ulykken skete.

Hør mere om bogen her

Sådan så det ud, da en romanlæseklub i Bjerringbro mødtes her i coronatiden. Foto: Privatfoto.
Facebook
Twitter