Så er der premiere på ’1864’

12. oktober kl. 20.00 på DR1: DRs kommende søndagsdrama '1864' er skrevet og instrueret af Ole Bornedal.

'1864' er historien om et Danmark, der bryder ud i krig - en krig, som viser sig at blive en af de mest blodige i dansk krigshistorie. (Foto: Per Arnesen- Miso Film © Type 1)

Første søndag i efterårsferien har DRs kommende søndagsdrama '1864' premiere på DR1. Serien er skrevet og instrueret af Ole Bornedal og produceret af Miso Film for DR.

'1864' er en episk fortælling, som er inspireret af Tom Buk-Swientys bog 'Slagtebænk Dybbøl'. Serien har fået tildelt 100 millioner kroner fra den ekstraordinære bevilling, som kulturministeren gav DR i juni 2010. '1864' har premiere på DR1 søndag den 12. oktober klokken 20.00. 

Hjerter bløder i krig og kærlighed

Verden er fuld af uskyld og håb, da de to brødre Laust og Peter vokser op under fattige, men trygge kår - langt ude på landet i Danmark i årene omkring midten af 1800-tallet. Danmark er begejstret efter sejrene i Den 1. Slesvigske Krig fra 1848-50, hvor Danmark besejrede den rebelske hær, som kæmpede for hertugdømmerne Slesvig og Holstens uafhængighed af det danske kongerige. Efter den danske sejr spekulerer politiske kræfter på at indlemme Slesvig i det danske kongerige, stik imod aftalen i den signerede traktat mellem de europæiske stormagter og på trods af den provokation, det vil være over for alle tyskere.

Imens vokser Laust og Peter op og bliver til to stærke unge mænd - begge forelskede i den underskønne Inge der som den velstuderede proprietærdatter hun er, belærer dem om både poesi og filosofi og kvindens frigørelse! Bedårende er hun - og på bare tæer! Og Inge gengælder deres kærlighed. Peter elsker hun for hans følsomhed og intellekt og Laust for hans styrke og handlekraft.

Da den danske konseilspræsident Monrad, imod Englands og Ruslands ønsker, endelig får vedtaget, at Slesvig nu skal indlemmes i Riget, så ved alle, at denne beslutning vil resultere i den 2. Slesvigske Krig. Denne gang bliver Danmark dog ikke mødt af en begrænset rebelsk hær, som det hovedsageligt forholdt sig i 1848-50, men af de to tyske stormagter Preussen og Østrig. Og i Berlin sidder ministerpræsident Otto von Bismarck, ivrig efter at kæmpe denne krig på vegne af den tyske føderation. Peter og Lausts far døde efter de sår, han pådrog sig fra en tysk kugle i 1850, så for dem er det oplagt, at de melder sig frivilligt til hæren.

150 år senere, i 2014, går den utilnærmelige og utilpas­sede Claudia rundt på samme egn. Hun har mistet sin storebror i krigen i Afghanistan, og hendes familie hænger ikke længere sammen. På kanten af et endeligt sammenbrud bliver hun tvunget til at tage jobbet som hushjælp for den oldgamle baron Severin oppe på godset. Severin er en sur gammel mand, og han hader Claudia fra første sekund. Og følelsen er gengældt. På godset finder Claudia Inges glemte dagbog. En bog, som fanger Claudias interesse, for det er fortællingen om tusindvis af unge mænd, som ofrer livet i en uforståelig og meningsløs krig.

Igennem dagbogen fortælles historien om Peter, Laust og Inge. Historien om et Danmark, der bryder ud i krig. En krig, som viser sig at blive en af de mest blodige i dansk krigshistorie. Historien om tusindvis af unge danske soldater, der mister livet, da den preussiske hær udraderer de danske tropper ved slaget ved Dybbøl i 1864.

'1864' er en fortælling om uskyld og kærlighed - om skyklapper og overmod. I dramatisk overdådighed i spændet mellem skønhedens år og krigens blødende sår.

DR om '1864'

DR ønsker med '1864' at samle danskerne om et stort stykke danmarkshistorie, der har haft afgørende betydning for, hvem vi er som nation. Vi håber, at dramaet om 1864 kan være med til at oplyse nye generationer om krigen og dens efterspil og betydning for os som nation, og samtidig bidrage til at sætte vores egen historie i perspektiv. Ingen kan have patent på den rette udlægning af historien, og denne fortælling er blot en af mange om 1864. Både krigen i 1864 og begivenhederne, der førte frem til det skæbnesvangre år, har behov for at blive levendegjort for nye generationer. Det gør Ole Bornedal med sin fortælling, der både er episk, historisk og poetisk. 1864 er fiktion, og DR ønsker med serien at give seerne et drama, der byder på en intens kærlighedshistorie, et stærkt tidsbillede og en stor visuel oplevelse.

1864 er på otte afsnit og vises i efteråret 2014 på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk