Så er det tid til det første Eurovision Kor Grand Prix

Akademisk Kor Århus leverer det danske bidrag, og Ole Tøpholm og Phillip Faber er kommentatorer, når Danmark er med i det første Eurovision Kor Grand Prix. DR K sender direkte fra Riga.

Grand Prix-ekspert Ole Tøpholm og DR Pigekorets chefdirigent Phillip Faber er kommentatorer, og Akademisk Kor Århus, dirigeret af Ole Faurschou, leverer Danmarks bidrag, når Eurovision Kor Grand Prix bliver holdt for første gang lørdag den 22. juli klokken 20.00 i Riga.

DR K sender direkte fra den nye sangdyst i Letland, hvor Europas bedste amatørkor skal konkurrere om at blive årets bedste Eurovision-kor. Ligesom Eurovision Song Contest er Eurovision Kor Grand Prix arrangeret af det europæiske radio- og tv-samarbejde, EBU - eller European Broadcasting Union.

Udover Danmark deltager Østrig, Belgien, Estland, Tyskland, Letland, Slovenien, Ungarn og Wales i sangkonkurrencen, der på mange måder vil være som Eurovision Song Contest – bare med kormusik i stedet.

”Hvis man ser på det ”almindelige” Eurovision Song Contest, er kor og korsangere blevet gemt mere væk på scenen de senere år. I Eurovision Kor Grand Prix kommer de helt frem i rampelyset igen, og det er godt.

grand prix-ekspert ole tøpholm

Derfor har DR også valgt at sætte de bedste fra begge verdener sammen, når finalen fra Riga Arena i Letland med plads til 8000 tilskuere skal kommenteres.
Ole Tøpholm kommer med en nærmest livslang interesse for Melodi Grand Prix og syv års erfaring som kommentator på Eurovision Song Contest på DR1. Omvendt har dirigent og komponist Phillip Faber mange års erfaring med ikke mindst korsang, og siden 2013 har han været chefdirigent for DR Pigekoret.

Kor frem i lyset

Ole Tøpholm ser frem til, at korene får lidt fokus i Eurovision-sammenhæng igen:

”Hvis man ser på det ”almindelige” Eurovision Song Contest, er kor og korsangere blevet gemt mere væk på scenen de senere år. I Eurovision Kor Grand Prix kommer de helt frem i rampelyset igen, og det er godt. Jeg har sagt ja til at være kommentator, fordi jeg er vild med, at Eurovision er nationernes kamp – og det bliver Eurovision Kor Grand Prix også,” siger Ole Tøpholm, der til daglig er vært på Radioavisen.

Hvor han ved Eurovision Song Contest har haft kommentatorboksen for sig selv, føler han det ”trygt og godt” at have Phillip Faber ved sin side, når der skal transmitteres fra Riga. For korfaglig ekspertise har Ole Tøpholm ikke – og han synger knapt nok selv.

Kor er linket mellem den professionelle musik og amatørmusikken, og som kor-mand glæder jeg mig rigtig meget til at se, hvad de andre lande byder ind med.

phillip faber, chefdirigent og medkommentator

Det gør Phillip Faber, der håber, at Eurovision Kor Grand Prix kan skabe mere bevågenhed om korsang og går hen og bliver en fast tradition, ligesom Eurovision Song Contest har været det helt siden 1956.

”Kor er linket mellem den professionelle musik og amatørmusikken, og som kor-mand glæder jeg mig rigtig meget til at se, hvad de andre lande byder ind med. Udover at der helt sikkert kommer masser af fremragende korsang, kommer Eurovision Kor Grand Prix utvivlsomt også til at give seerne et indblik i, hvad der rører sig lige nu på den front,” siger Phillip Faber.

Fællessang blomstrer

Den nye sangkonkurrence kommer samtidig med, at ikke mindst fællessangen er blomstret gevaldigt op i Danmark de seneste år. Selv har DR traditioner for korsang, som rækker helt tilbage til 1930’erne, hvor DR Pigekoret og DR Koncertkoret blev etableret, og DR K – der dagligt præsenterer kor i ’Dagens sang’ – får med Eurovision Kor Grand Prix mulighed for at folde korsangen endnu mere ud.

Hvert kor får højst seks minutter til sin optræden, og Danmark bliver repræsenteret af de 33 sangere i Akademisk Kor Århus i alderen 20-35 år – anført af dirigent Ole Faurschou.

”Vi ser frem til at dele vores musik og vores kærlighed til (kor)musikken med mennesker fra hele Europa. Derudover glæder vi os meget til at møde og opleve alle de andre dygtige kor. Det er første gang, vi skal på direkte tv, så også det bliver en spændende oplevelse,” siger bestyrelsesformanden for Akademisk Kor Århus Louise Brinch Seidelin.

Koret er ikke uvant med at synge internationalt. Akademisk Kor Århus har de senere år blandt andet turneret i Canada, Ungarn, Kina, Tyskland, Spanien, Østrig, Skandinavien, USA, England og Italien, og tilmed har koret prøvet at vinde en international korkonkurrence – nemlig konkurrencen ’Musica Sacra a Roma’ i Italien for to år siden.

I Riga vil Akademisk Kor Århus dels byde på ’I Seraillets Have’ med tekst af J. P. Jacobsen og musik af Wilhelm Stenhammar, dels ’Wiigen-Lied’ med tekst af Adolf Wölfli og Ole Sarvig og musik af Per Nørgård.

”De to stykker viser tilsammen den danske og nordiske kortradition fra dens stærkeste sider. ’I Seraillets Have’ er noget af det smukkeste, nordiske korlyrik, der er skrevet, da digtet beskriver den fredfyldte og magiske atmosfære fra et serail i Østen med dets pinjetræer og klare kilder. Og Per Nørgårds ’Wiigen-Lied’ er et fantastisk stykke musik, der benytter kor-mediet på en helt ny måde – og samtidig et stykke med helt direkte publikums-appeal og teatralske indslag,” siger Akademisk Kor Århus’ dirigent Ole Faurschou.

I Europæisk Kor Grand Prix er det en jury, der afgør, hvem der skal vinde. Den består af den lettiske mezzosopran Elina Garanca, der er kendt fra mange, internationale operascener, den schweiziske dirigent Nicolas Fink og den engelske komponist, dirigent og producer John Rutter, som har arbejdet med kormusik i mange år og blandt andet har grundlagt Cambridge Singers.

Eurovision Kor Grand Prix bliver præsenteret af den Grammy-vindende amerikanske komponist og dirigent Eric Whitacre og den lettiske tv-vært Eva Ikstena, og DR K sender det direkte lørdag den 22. juli fra klokken 20.00 til 21.40.

Sammenlagt vil der være omkring 400 korsangere på scenen under det første Eurovision Kor Grand Prix.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve