Sådan bliver DRs sommer

Hele Danmark er omdrejningspunkt i en række nye programmer på tv og radio, som DR viser i de kommende uger. Hver dag sommeren igennem vil der være nye programmer fra DR på tv, radio og digitalt.

  • P4 sender 'Radio Rødgrød' i sommer - værter er Stine Bram og Jonas Deiborg. Omrejsende reporter er Oliver Breum (bagerst) (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Anna Libak er vært i 'Sidste nyt fra Østfronten' på DR2 på sommerlørdage. (Foto: DR Nyheder © Type 2)
  • 'Guld i Købstæderne' med vært Mette Bluhme Rieck besøger denne sommer fem danske byer, der alle har den særlige købstadsstatus. I det første af i alt 10 programmer gælder det Haderslev. (Foto: DR Danmark © Type 2)
1 / 3

Sommeren står for døren med strandture og ferie i vente. Det samme gør en række helt nye programmer på DRs tv- og radiokanaler, hvoraf flere af dem i løbet af sommeren vil bringe seerne og lytterne rundt i Danmark.

"Det er vigtigt for DR, at vores programmer afspejler livet i alle dele af landet. Og hvilket bedre tidspunkt at vise Danmark frem end netop nu. I flere af vores sommerprogrammer kommer vi derfor land og rige rundt, og viser både de kendte og mere ukendte sider frem. Der bliver plads til underholdning, indsigt og dyk ned i danmarkshistorien med overraskende og spændende historier fra mange forskellige egne af landet,” siger DRs mediedirektør Henriette Marienlund.

Blandt programpremiererne er ’Vores ukendte Danmark’, der lige nu hver mandag besøger nye hjørner af Danmark i jagt på den lokale danmarkshistorie og ’På Landevejen’, som tirsdage følger en række populære entertainere på turné. I ’Rejsen til de øde danske øer’ på DR2, kan seerne lørdage komme med Lasse Spang Olsen, forfatter Christina Vorre og kokken Thomas Rode til forskellige ubeboede danske øer. Og for børnene vil Sommer Summarum over fem uger tage dem med rundt til forskellige steder i det danske land.

”Selvom mange danskere vil bruge den kommende tid på ture til stranden eller med cyklen en lun sommeraften, er det vigtigt, at DR også om sommeren tilbyder et bredt udvalg af public service- indhold og ikke mindst nye, spændende programmer. Med førstegangsudsendelser af programmer hver eneste dag hele sommeren vil der være nyt og spændende fra DR at kaste sig over på både tv, radio og digitalt,” siger Henriette Marienlund.

Her er sommerens nye programmer på DR:

Ud i Danmark

På DR1 vil Sisse Fisker og Mark Stokholm gennem hele sommeren komme ud i landets mange egne efter de ukendte historier, som kan bidrage til at gøre danmarkshistorien endnu større og mere farverig. ’Vores ukendte Danmark’ kommer forbi udvalgte byer over hele landet, hvor der i hvert program er et panel, bestående af lokale og kendte danskere med tilknytning til egnen, som beslutter hvilken historie, der fortjener en plads i vores allesammens danmarkshistorie. ’Vores ukendte Danmark’ vises mandag aften klokken 20.45 på DR1.

At DRs programmer denne sommer kommer ud i landet, vil seerne også opleve i det nye DR1 program ’På Landevejen’. Her følger vi en række populære entertainere bag kulisserne, når de turnerer land og rige rundt mere deres shows og koncerter. I programmet medvirker blandt andre Birthe Kjær, Kandis, Huxi Bach, Folkeklubben, Rune Klan og Lis Sørensen. Vi er med i deres tourbiler, når de besøger både små og store afkroge af Danmark og eksempelvis slår et smut forbi Hjørring, Svendborg, Næstved, Juelsminde og Fanø. Serien sendes seks tirsdage klokken 20.30 på DR1. Første afsnit kan ses den 27. juni.

En ny sæson af ’Guld i Købstæderne’ betyder besøgstid for danskerne ude i alle dele af landet, hvor programmet i første afsnit opstøver danskernes skatte fra gemmerne i det sønderjyske, nærmere bestemt Haderslev. ’Guld i Købstæderne’ sendes første gang onsdag den 28. juni klokken 20.00 på DR1.

På DR2 kan seerne komme med Lasse Spang Olsen, forfatter Christina Vorre og kokken Thomas Rode med på en øde ø i programmet ’Rejsen til de øde danske øer’. Her tilbringer de én dag på forskellige ubeboede danske øer, hvor Christina Vorre går på jagt efter øens hemmeligheder og de gode historier, der knytter sig til. Imens forsøger Thomas Rode at flække et aftensmåltid sammen baseret på, hvad der kan findes på øen. Programmet har premiere den 9. juli klokken 21.30.

Kig ud over grænsen på DR2

Hvis man vil ud over Danmarks landegrænser og interesserer sig for det snarlige tyske valg, kan man tune ind på DR2, som stiller skarpt på vores naboland, Tyskland, i det nye program ’Tyskland: Den store nabo’. I programmet taler vært Steen Nørskov med tyskere og danskere om Tyskland, om tendenser, aktuelle begivenheder og det, der optager tyskerne lige nu. Programmet vises for første gang den 7. juli klokken 23.00 – lige efter Deadline.

Også i et andet nyt DR2-program ’Sidste nyt fra Østfronten’ kan man komme ud over Danmarks grænser. Rusland rasler med sablen, Nordkorea tester langdistancemissiler og dialogen om menneskerettigheder med Kina er forstummet. Men hvori består truslerne fra øst, og hvordan føres kampen med Vesten i dag? Det undersøger tidligere korrespondent Anna Libak i ’Sidste nyt fra Østfronten’, som sendes fem lørdage klokken 23.00 fra den 8. juli.

Og noget for de små

DR Ramasjang rejser rundt i landet med ’Sommer Summarum’ fra mandag den 26. juni og fem uger frem - og byder på leg, skæg og ballade. Den populære Ramasjangvært Silja Okking er med bussen, hvor hun besøger fem forskellige steder i Danmark, Aarhus, Lemvig, Sæby, Ulvsborg Ridderfestival og Sønderborg, og hver uge får besøg af en ny gæstevært. Gæsteværterne er Rasmus Ott, børnevært på Ramasjang Kristian Gintberg, Victor Lander fra Sikker og Søn, Bubber og Isabel Ndiaye.

Børnene kan glæde sig til at komme i cirkus, når DR Ramasjang for første gang sender Cirkus Summarum live på kanalen. Der er rift om pladserne i cirkusteltet til de i alt 43 forestillinger, der bliver spillet i både Aarhus og København, og derfor sendes sæsonens sidste cirkusoptræden både digitalt og på direkte tv søndag den 6. august klokken 11.00. Seerne kan glæde sig til en helt unik forestilling, hvor heltene fra Ramasjang laver et hæsblæsende cirkusshow med sang, dans, magi og poesi. De større børn får et bredt sommerprogram på DR Ultra, der både byder på den norske fiktionsserie ’Pigeliv’, ’Designtalenterne’ og opvarmning til en ny omgang ’Nørd’ til efteråret, som blandt andet har været ude og flyve i helikopter, været på toppen af Storebælt, sprunget i faldskærm og meget mere.

Danskerne i radioen

Hvis man har planlagt at tilbringe sin sommer på en solseng med hørebøffer og med en kold limonade i hånden, byder DR på masser af underholdning og sommerstemning på radiobølgerne. Som det også var fælles for programmerne i TV er det også Danmark og danskerne, der er fokus på i sommerens radioprogram hos DR.

Man kan alle hverdage blive vækket til lyden af ’SommerMorgen’ på P3 med Maria Emilie Prehn og Svenne Lund Jensen, der starter dagen med sommerradio allerede fra klokken 6.00 og tre timer frem. De to efterfølges af ’Danskerbingo’, som er det nye formiddagsprogram på P3 med værterne Andreas Kousholt og Jacob Weil. ’Danskerbingo’ er bygget på en simpel idé: Alle danskere har mindst én god historie at fortælle, og vi skal høre dem alle sammen i radioen.

Take off på P4

På P4 er rejsetøjet pakket. I alle hverdage fra den 3. juli tager P4-programmet ’Radio Rødgrød’ på tur fra kl. 15.03 for at tage temperaturen på danskheden ude i landet. På P4 kan man også stifte bekendtskab med gammel kending, nemlig én af 90’ernes mest populære radioværter, Jesper Bæhrenz, når han er vært på det nye program ’Take Off’, som har premiere den 3. juli. ’Take Off’ tager rundt i Danmark og besøger folk, der holder hjulene i gang, mens andre holder fri. I den første uge sender Jesper Bæhrenz og hans hold fra afgangshallen i Københavns Lufthavn, som for mange er symbolet på ferie. Programmet sendes i fem uger alle hverdage klokken 10.03-12.00.

På P5 kan man fra lørdag den 1. juli klokken 15.03, og de efterfølgende fire lørdage, høre programserien ’Ærligt talt – Shu-bi-duas historie fortalt af Michael Bundesen’, hvor frontfiguren taler med Dan Rachlin om tiden før, under og efter Shu-bi-dua, ligesom lytterne kan glæde sig til en række anekdoter om det folkekære bands sange.

Digital detox og nøgenhed på P1

I stedet for en fast sommergæst har P1 premiere på en række nye programmer, som blandt andet tæller radioserien ’Terroristerne’, som gennem 18 afsnit fortæller terrorens danmarkshistorie hver fredag klokken 11.03-11.30. Hvis man ønsker at forblive i det historiske hjørne, kan man følge med i radioprogrammet ’En Stasi-mands død’, som sendes torsdage klokken 11.03 på P1.

Fra den 7. juli klokken 11.30 kan man glæde sig til en digital detox med Thomas Skov, som er vært på P1-radioprogrammet ’Jeg er mobilafhængig’. Gennem fem programmer går Thomas Skov i afvænning hos en specialist og opsøger folk, der kan lære ham noget om nærvær, kedsomhed, fokus og hvad der er vigtigt i livet. Lyt med og tag en digital afvænning sammen med Thomas og få en sommer med mindre smartphone.

Adam Holm kaster nyt lys på kroppen, når han sammen med tidligere model, vært og redaktør Alberte Clement Meldal kommer ind under huden på en række kvinder og mænd i et nyt P1radioprogram under titlen ’Jeg er nøgen’. De to værter spørger gæsterne, om det er blevet sværere at være nøgen i en tid med ekstremt kropsdyrkelse. Første program af ’Jeg er nøgen’ har premiere den 3. juli klokken 10.03 på P1.

Sommerbeats

Hvis man vil have ’beat’ på sin sommer, kan man dreje kanalen over på P6 BEAT fra den 3. juli, hvor der mellem 9.00 og 12.00 er ’Sommerformiddag’ med Camilla Jane Lea og Malte Weis. Formiddagsprogrammet kører over fem uger med lyttere, der anbefaler musik til hinanden og to værter, hvor aldersforskellen er stor. Lyt med og hør hvad 44-årige Camilla Jane Lea kan lære af 25-årige Malte Weis og omvendt. Om eftermiddagen mellem 15.00-18.00 støvsuger vært Tilde Bang-Hansen hver uge et nyt årti for musik og lignende, som er værd at bevare for eftertiden i ’Tidskapslen’. Med sig har hun hver uge en ny medvært, der er musiker, og i selskab med eksperter og lytter vælger de hvilke værdier, sange, tv-serier, tendenser med flere, som skal bevares for eftertiden. PÅ P7 MIX er der også sommer på programmet fra den 3. juli, hvor ’Sommer på P7 MIX’ spiller op med god sommermusik, inviterer gæster i studiet, og tester nye sange på sommerhitbarometeret.

Klassisk festivalturné

På P2 er der festivalsommer med start fra den 3. juli indtil den 20. august, hvor der sendes koncerter fra mere end 20 af sommerens klassiske festivaler – ofte direkte og altid med en P2-vært på stedet, som søger at fange den særlige stemning, der hersker på netop den festival. Lytterne kan blandt andet komme med til slotskoncert på Ledreborg Slot, når Musical Mesterværker den 12. august løber af stablen. Her inviteres lytterne ind til en overflødighedshorn af de største hits fra verdenskendte musicals i selskab med P2-værterne Silas Holst og Stine Rosengren, der selv optræder og sender live fra slotskoncerten.

P8 Jazz har også livemusik på programmet, når radiokanalen blandt flere musikarrangementer dækker Copenhagen Jazz Festival 2017 og sender direkte fra 12 Point Festival 2017 i Aarhus.

Sportssommeren

DR har dog også på et bredt favnende sportsprogram for de seere, der har brug for at få pulsen op hen over den varme sommertid. DR1 viser den 29. juni åbningsceremonien fra det traditionsrige DGI Landsstævne i Aalborg, hvor omkring 25.000 aktive deltagere i alle aldre laver alt fra gymnastik til beachvolley, parkour og fitness.

Hvis man vil have en anden form for sommersport, kan man fra den 2. juli til den 22. juli klokken 14.03 tune ind på P3, hvor verdens største cykelløb dækkes af flere timers radiosport med direkte cykelløb, musik og skæve indfald i selskab med Jacob Panum og Lærke Lytken. På dr.dk kan man hver dag se de bedste klip fra ruten, det store fyldige etapereferat, reaktioner fra lytterne og et overblik over morgendagens etape, og DR1 sender AftenTour hver aften med Søren Reedtz som vært.

På DR3 vises også en bred palet af sport. Her sendes X Games, hvor klodens absolut største stjerne på skateboards, BMX’ere og motorcross viser, hvad de kan. Anders Hagen og Frederik Lindved er klar i DR3-studiet, hvor de i selskab med blandt andet de faste eksperter Thomas Skou og Rasmus Kjeldsen fører seerne sikkert igennem konkurrencerne. Derudover viser DR3 blandt andet også Federations Cup, EM i kvindefodbold, hvor Danmarks åbningskamp og eventuelle kvartfinale også vises på DR1, og VM i atletik.