Sådan bliver julen på tv

På DR har en række programmer fået et juletvist, og hyggen er begyndt at brede sig.

Den store julebagedyst 2013. Foto: Rolf Torbøl Sørensen (Foto: Rolf Torbøl Sørensen © Type 1)

Julen ligger lige om hjørnet. Snart er det tid til at brase, bage – og behage øjet med inspirerende, stemningsfyldt og underholdende tv. Her er et overblik over nogle af de juleprogrammer, DR byder på i årets sidste måned.

På DR1 har en række af kanalens mest populære programmer fået et juletvist, og allerede nu er julehyggen begyndt at brede sig med en række besøg hjemme hos Claus Dalby. I syv programmer viser den kreative blomsterkunstner, hvordan han forbereder sig til jul og nytår, og der er masser af inspiration at hente i Dalbys drivhus, der er indrettet til juleværksted. Her tryller han med pudemos, lavgrene, kogler og kugler og laver de skønneste adventskranse, islygter og kalenderlys. 

’Jul hos Claus Dalby’ sendes mandage klokken 21.20 på DR1.

Jul på godset

Et maleri til 150.000 kroner, julepynt med mere end 150 år på bagen og sjældne designermøbler kommer frem fra gemmerne i juleudgaven af ’Guld på godset’. Her strømmer danskerne til herregården Nørre Vosborg i Vestjylland for at få vurderet deres antikviteter, kunst og retroting af en række af landets skarpeste vurderingseksperter for efterfølgende at gøre en god handel med tre professionelle antikhandlere. Vært Mette Rieck tager desuden seerne med ind bag de gamle borgmure, hvis historie strækker sig 700 år tilbage i tiden. Og hun må både i fangekælderen, soveværelset og på toilettet, for at fortælle de fascinerende historier, der knytter sig til Nørre Vosborg.

Første program af ’Guld på godset – jul’ sendes 11. december klokken 20.30, mens andet program sendes 23. december klokken 20.30.

Til julefrokost med Agger

For 28 år siden besøgte DR for første gang byen Agger i Thy. Her på kanten af Vesterhavet udlevede en flok unge et iøjnefaldende oprør med heavy metal og vilde fester i den lille by - dør om dør med fordomme, turister og Indre Mission. Nu vender DRs Anders Agger tilbage for igen at møde de unge, der nu er midt i 40´erne, og tale med dem om drømme, medgang og modgang. Det sker i ugen op mod årets højdepunkt - Heavy Agger-julefrokosten.

’Heavy Agger III’ sendes 19. december klokken 20.00 på DR1.

DRs store juleshow

Der er lagt op til masser af nordisk julehygge, når DR UnderholdningsOrkestret som altid ved juletid trækker i festtøjet og inviterer til juleshow. Rasmus Seebach, Agnes Obel, Mads Langer, Burhan G., Brødrene Olsen og Emmelie de Forest er blandt de kunstnere, der vil få julestjernerne til at tændes i publikums øjne, når de sammen med DR UnderholdningsOrkestret optræder   i Koncerthuset. I spidsen for juleshowet står værterne Sofie Lassen-Kahlke og Jacob Riising, der hver især bringer deres egen tilgang til julen.

DRs Store Juleshow sendes 21. december klokken 20.

Jul i auktionshuset

Også i auktionshuset vil julen stå for døren, og det betydersmå og store overraskelser. Mens tre generationer af Bruun Rasmussens damer: Birthe, Alexa og lille Maxima pynter juletræ i Bredgade er der nisserier længere nede af vejen, hvor Jesper Bruun Rasmussen og hans hustru har små hemmeligheder oppe på kvistværelset, og Frederik Bruun Rasmussen har sin egen lille overraskelse, som er tiltænkt hans far. Senere på aftenen får Jesper Bruun Rasmussen og smykkeekspert Katrin deres at se til, for det er en af Auktionshusets travleste dage. Det er de funklende diamanter og ædelstene, der skal under hammeren, for de er meget populære under juletræet.

Auktionshuset - julespecial’ sendes 22. december kl. 20 på DR1.

Julehilsen til Grønland

Meget er som det plejer at være i dette års ’Julehilsen til Grønland’. Julie Berthelsen er vært, Aavaat-koret og DR Big Bandet er på scenen, og der er hilsner fra nær og fjern i programmet. Men vi sender fra Musikkonservatoriets koncertsal, vi har sendt Wikke og Rasmussen til Grønland og på scenen er også Sinne Eeg, Mads Mathias, Karina Møller, Aviaja Lumholt og Nukaka Coster Waldau.

’Julehilsen til Grønland’ sendes 23. december klokken 17.30 på DR1.

Juleaften på DR1

Juleaftensdag er årets længste – specielt for børnene. Men der er hjælp at hente på DR1, hvor der er julefjernsyn fra klokken 9 om morgenen. For mange børn drejer julen sig om at få, men i programmet ’Vi juler for fedt’ handler det om at dele ud. Vært Sofie Linde vil i samarbejde med Danmarks børn, figurer fra Ramasjang og Ultra og kendte gæster få ventetiden til at gå hurtigere ved at dele ud af historier, overraskelser og oplevelser, og seerne kan få fyldt masser af god karma på kontoen og blive inspireret til at dele ud til venner, forældre og dyr på en sjov og anderledes måde.

’Vi juler for fedt’ sendes 24. december klokken 9.00 på DR1.

Indimellem juleand, risalamande og julegaver kan seerne nyde godt af Puk Elgårds behagelige selskab. Hun er gennemgående vært hele juleaften, der blandt andet byder på den amerikanske musicalfilm ’Mamma Mia’ baseret på Abbas evergreens.

’Mama Mia’ sendes 24. december kl. 22.15 på DR1.

Den store julebagedyst

1. juledag er der garanteret kamp til stregen, når fem tidligere Bagedyst-deltagere udfordrer hinanden i julebag ved ’Den store julebagedyst 2013’. Julebagerne er Nana, River, Annemette, Christian Tønnesen og Kristian Justesen, der alle nåede til finalen i sæson 1 og 2 af ’Den store bagedyst’. I julebagedysten bager de hver især deres favorit-julekager, og alle skal dyste mod hinanden i Mette Blomsterbergs hemmelige udfordring, der stiller store krav til både kreativitet, sprøjteteknik og byggefærdigheder. Samtidig får de deltagere, der går videre til dag 2, rig mulighed for at demonstrere deres bageevner ved at bage et overdådigt mesterværk, der skal sætte tankerne hen på en julesang. Den bager, der imponerer dommerne med det smukkeste og mest velsmagende bagværk, kan i slutningen af programmet løfte trofæet som vinder af Den Store Julebagedyst 2013.

’Den store julebagedyst’ sendes 25. december klokken 20.00.

Vil man bage som deltagerne i ’Den store bagedys’t, er det værd at kigge med i ’Bagedyst masterclass’, der sendes dagen efter. Her viser dommerne Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen, hvordan man laver nogle af de lækreste og mest imponerende kager fra ’Den store Bagedyst’. Der vil blandt andet være tips til, hvordan man laver de bedste flødeboller, citrontærte med marengs og et otte-strenget fletbrød.

’Bagedyst masterclass’ sendes 26. december klokken 19.30.

Slik og utroskab på DR2

Også DR2 har jul på programmet – dog fra en lidt anden vinkel. Lørdag den 7. december boller DR2 uden om for en aften i anledning af december måneds mange julefrokoster. I temalørdagen om utroskab ser vært Mikkel Munch-Fals nærmere på, hvor grænsen for utroskab går, og hvorfor utroskab er så tabubelagt, selvom de fleste mennesker før eller siden har det inde på livet. Kendte danskere som blandt andre Martin Kongstad, Pernille Aalund, Maria Marcus, Pernille Rosenkrantz-Theil, Asger Aamund og Niels Lan Doky giver deres besyv med. Og seerne kan glæde sig til en syndig aften i utroskabens tegn, hvor de både kommer med til lumre julefrokoster, på online scoringstogt og med helt ind i kopirummet.

Temalørdag om utroskab sendes 7. december klokken 20 på DR2.

Lørdag den 14. december bringer DR2 et tema om en af julens andre syndige emner: slik. I løbet af de sidste 60 år er danskernes slikforbrug firedoblet, og vi er nogle af dem, der spiser mest slik i verden. Sidste år købte vi tilsammen for 114 millioner kr. Matador Mix, og hvert år spiser hver enkelt dansker omkring 17 kilo slik. Aftenens vært Sara Bro går på opdagelse i det danske sliklandskab og undersøger blandt andet, hvorfor vi danskere spiser så meget slik, og hvad det egentlig er lavet af. Svinehud og lus er blandt ingredienserne. Det lyder ulækkert, men det smager vidunderligt.

Temalørdag om slik sendes 14. december klokken 20.00 på DR2.

DR K stiller skarpt på julens traditioner

DR K har seerne mulighed for at komme bag om gavepapir og juleræs og blive klogere på, hvad julen handler om som kristen tradition. I ’5 skarpe om julen’ får seerne fem skarpe punkter på 20 minutter, der skærer ind til benet på julens traditioner.

’5 skarpe om julen’ sendes hver søndag klokken 21.30 op til jul på DR K.

I 1888 opførtes Nøddebo Præstegaard for første gang på Folketeatret i Nørregade i København. Her 125 år senere er stykket stadig en lige så stor juletradition. DRK viser dette års opsætning, hvor hovedrollen som Nicolai spilles af debutanten Kristoffer Helmut, der er barnebarn til Fritz Helmut. Dette hyggelige julestykke med Nissemor og Nissefar og et hav af glade nissebørn udspiller sig i præstegården i Nøddebo, som Nicolai og hans to brødre besøger for at fejre jul og gøre sig til hos præstens to skønne døtre. Det kommer der selvfølgelig en masse humor og dramatik ud af. Men der bliver også tid til at nyde og opleve alle de festlige sange fra den dejlige juleforestilling.

’1. parket: Nøddebro Præstegaard’ sendes 23. december klokken 20.00 på DR K.  

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk