Sådan dækker P1 EU-valget

Der bliver kørt nogle kilometer og talt med mange, når P1 frem mod den 25. maj gør os klogere på vores kontinent.

Anne Henderson er vært på ’Ordet er dit’, hvor emnerne fra P1’s ’Europatur’ bliver diskuteret. Det er fra klokken 9-10. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

I uge 21 vender P1 blikket mod EU og giver lytterne mulighed for at blive informeret og opdateret på Europa.

Sendefladen bliver gennemsyret af programmer, indslag og indhold, der handler om Europa, og lytterne får både de politiske, samfundsmæssige, kulturelle og personlige historier fra flere forskellige europæiske lande.

”P1’s store styrke er evnen til at sætte aktualiteten i perspektiv og at give vores lyttere indblik i de årsagssammenhænge og tendenser, som præger både det politiske liv og dagligdagen for almindelige mennesker. Derfor er søndagens valg vigtige, fordi vi både kan dække de konkrete resultater og sætte dem i det perspektiv, som lytterne forventer af os,” siger P1’s kanalchef Anders Kinch-Jensen.

På tur gennem Europa

Den intense uges dækning af Europa-Parlamentsvalget begynder allerede mandag den 19. maj. Det sker i ’P1 Morgen’, der hver dag i ugen op til valget stiller om til journalist og P1-vært Ole Brink, der befinder sig et sted i Europa. Han følges med værterne fra ’Pressen på P3’, der også dækker Europa-Parlamentsvalget, og herfra formidler han lokale historier med europapolitiske vinkler til lytterne hjemme i Danmark. Serien hedder ’Europatur’ og begynder i græske Thessaloniki. Derefter kører radiobussen til Bulgarien, Kroatien, Italien, Liechtenstein og Frankrig.

I hver by bliver et bestemt tema undersøgt fra et nationalt og europæisk perspektiv. Det betyder, at torsdagens sending fra Venedig vil handle om klima, da byen med al sandsynlighed er et af de steder i Europa, der er mest udsat, når havene stiger. På den måde sørger ’Europatur’ for at kæde de aktuelle politiske emner sammen med konkrete historier fra de besøgte byer.

Mandag, tirsdag og torsdag følger ’Ordet er dit’ op på temaet fra ’Europatur’ og fortsætter diskussion af den pågældende problemstilling. Det sker med danske politikere og eksperter, så lytterne får et nationalt perspektiv på det europæiske tema, der bliver behandlet. Onsdag og fredag sender ’Ordet er dit’ sendevognen ud i Danmark for også at møde de danskere, hvis private og professionelle forhold kan ændre sig efter valget. Anne Henderson er vært på ugens ’Ordet er dit’, der bliver sendt hver dag fra klokken 9-10.

Præsentation af centrale personer

Der er desuden en lang række af P1’s programmer, der i ugens løb fokuserer på de mange personer, der enten har eller kan få en afgørende rolle for Danmark i EU. I P1’s faste europamagasin, ’Europa lige nu’, der bliver sendt hver søndag fra klokken 17-18, har programmerne op til valget særligt fokus på de danske spidskandidater fra samtlige opstillingsberettigede partier. Kandidatportrætterne bliver sat sammen og præsenteret samlet lørdag den 24. maj fra klokken 10-11 på P1.

I ugerne op til valget vil P1’s morgenserier ligeledes beskæftige sig med Europa. Det sker blandt andet under titlerne ’Hvad bestemmer de egentlig i EU?’, ’Eks-parlamentarikerne’ og ’Ambassadekvarteret’, hvor lytterne i sidstnævnte møder de danske ambassadører i Europa.

’Europaaften på P1’

På selve valgaftenen, søndag den 25. maj, sender P1 fra klokken 17-01.00. Valgudsendelsen hedder ’Europaaften på P1’, og her sørger værterne Anne Haubek, fra P1’s ’Europa lige nu’, og Jan Falkentoft, fra ’P1 Morgen’, for at guide lytterne igennem de mange timer med optælling af stemmer og reaktioner på resultaterne, der både tæller Europa-Parlamentsvalget, afstemningen om Patentdomstolen og præsidentvalget i Ukraine, der alt sammen finder sted søndag. Værterne får blandt andet besøg af tidligere EU-kommissær Ritt Bjerregaard og tidligere minister og nuværende folketingsmedlem Bertel Haarder samt Anne E. Jensen og Emilie Turunen, der begge forlader Europa-Parlamentet ved dette valg. De skal blandt andet diskutere, hvilken indflydelse Parlamentet har i dag.

Derudover får Anne Haubek og Jan Falkentoft besøg af de danske spidskandidater, ligesom de taler med nuværende europaparlamentarikere, der genopstiller til Parlamentet. Der vil være kontakt til P1’s udsendte reportere i de europæiske brændpunkter, der kan give direkte reaktioner, som aftenen udvikler sig, og flere eksperter vil også være klar til at analysere resultaterne, som de tikker ind. Endelig vil der løbende være kontakt til P1’s reporter i Kijev, der kan informere om sidste nyt ved det ukrainske præsidentvalg.

Følger op mandag morgen

For at give alle danskere mulighed for at følge valgdækningen, der i dagens anledning bliver sendt fra Christiansborg, sender P1 på FM frem til klokken 01.00. P2’s lyttere vil fortsat kunne høre de sædvanlige søndagsprogrammer digitalt.

Mandag morgen efter valget har ’P1 Morgen’ særligt fokus på de tre valg og de mange resultater samt de videre konsekvenser for politikere, indbyggere og lande. Det er fra klokken 6-9.

Facebook
Twitter