Sådan lyder en gennemsnitsdansker

Lytterne møder den himmerlandske dialekt og en landmand med 300 malkekøer fredag formiddag, når P4 sender 'Kasper og gennemsnitsdanskeren'.

Peter Nielsen, tv. med en "Brandbil", sammen med programmets hus-dj Carsten ”Dusty Wax” Reinholdt og Kasper Harboe, t.h. (Foto: Toke Gripping)

”A er jo som a er, og a har mi dialekt, og a ka et lave om på mi siel, det kommer til at lyde så dumt.

Men det var fint, sagde Kasper. ”Det er lige det, vi skal bruge.”

Sådan gik det for sig, da Peter Nielsen fandt vej til mikrofonen som personificeringen af en gennemsnitsdansker og samtidig noget helt for sig. Han er landmand, driver en gård ved Løgstør - og senest er han blevet medvært på fem fredagsprogrammer på P4 med titlen 'Kasper og gennemsnits­danskeren', hvor radiolytterne har fået en dialekt i højttaleren, som man ikke møder hver dag hos DR.

Historien starter for lidt over et år siden, hvor 'Formiddag på 4'eren'-redaktionen fik den idé at finde frem til et par gennemsnitsdanskere.

”Diverse analyseinstitutter går jo ud og spørger nogle tusinde danskere om et eller andet, og finder så frem til, hvad gennemsnittet mener eller gør. Men det ville da være meget nemmere, hvis vi havde et par personer, der kunne repræsentere gennemsnittet,” forklarer en af programmets værter, Kasper Harboe.

Ud over at være 42 år, gift og have to børn lød kravet også, at gennemsnitsdanskerne skulle bære det mest brugte for- og efternavn - henholdsvis Mette og Peter Nielsen.

”Det lykkedes aldrig at finde en Mette, men Peter har vi kunnet ringe til, når det passede ind i programmet og stille spørgsmål om de emner, der nu var aktuelle - for eksempel sådan noget med, hvor mange penge gennemsnitsdanskeren bruger på julegaver, eller hvor de bliver købt.”

Medvært for mandemagasin

Da Julie Berthelsen for nylig forlod programmet, fik kanalredaktør Lars Daneskov fra P4 den idé at lade Peter Nielsen træde til som midlertidig medvært i et ”mandemagasin”, der sendes hver fredag formiddag.

"Det er enormt rart og sjovt,” siger Kasper Harboe og fortsætter: ”Der er da også nogle udfordringer i det, for Peter skal passe ind i den skabelon, som udsendelserne er bygget op om. Han skal jo lyde som den person, han er, samtidig med at vi skal finde et tempo og få det til at lyde som et radioprogram.”

Kan folk forstå, hvad der foregår? Har der været reaktioner? ”Nogle få - under fem - har brokket sig over Peters dialekt. Nogle mener, at en gennem­snits­dansker skal tale rigsdansk - der tager de altså fejl! Og rigtig mange synes, at det er rart at opleve en mand, der stikker lidt ud i forhold til os journalister og mediemennesker. Peter har et andet liv og kommer derfor også med nogle andre tanker.”

En anden verden

For Peter Nielsen, som til hverdag står op kl. 4 om morgenen for at passe sine 300 malkekøer, der leverer 8.500 liter mælk dagligt, er det også et forfriskende møde med en helt anden verden:

”Jeg har tidligere interesseret mig for, hvordan radio blev til. For nogle år siden var vi ude i Aalborg til åbent hus hos P4 Nordjylland. Der fik vi en rundvisning med Charlotte Ostertag, og jeg var ham der den trælse, der spurgte om alverdens ting. Hvordan de fik musikken til at passe og hvordan de gjorde dit og dat. Men vi fik en god snak, og nu er jeg blevet bekræftet i sådan for alvor, hvordan det fungerer.”

Der er noget med, at malkekøer yder noget mere, hvis der er musik i stalden, ikke? ”Ja, ja. Det er jo derfor vi hører P4 hele tiden ude i stalden. Og når de nu også kan høre mig, så håber jeg, at de giver endnu mere mælk...” griner Peter Nielsen.

Så nu vil du gerne have dit eget program? ”Nej! Jeg er meget engageret i det her hjemme og har mit landbrug. Og når jeg ser, hvordan Kasper står og styrer alt det der musik og det hele - uha da. Men jeg har da gået her i weekenden og fået nogle ideer, som jeg vil sende til dem. Og så er de jo de professionelle, som må finde ud af, om det hænger sammen,” siger Peter Nielsen.

Blandt hans opgaver i programmerne er at fortælle om diverse elektronik og gadgets, ligesom han er med til at vælge og smage på de drinks, som et mandemagasin også præsenterer. Første gang en ”Brandbil” bestående af lige dele Jägermeister og rød sodavand – ”den blev nok lige stærk nok”, siger han. Det gik bedre, da man nåede til en ”Abekat” som er vodka og blåbærsaft i et mildere blandingsforhold.

Interesserede lyttere vil også kunne finde andre emner, der er kendt fra diverse mande­magasiner, fortæller Kasper Harboe: ”På fredag tester vi for eksempel fitness. Vores praktikant, Toke, er ret veltrænet, men det er de der moderne metroseksuelle muskler, mænd får i et motionscenter. Peter har jo bare haft fysisk arbejde, fra han står op til han går i seng - hele sit liv. Så vi skal teste, hvordan det går, når de to lægger arm, ligesom vi får besøg af danmarksmesteren i armlægning,” siger P4-værten.

For dem, der vil være med fra starten, kan programmerne høres via link på denne side

Facebook
Twitter