Sådan undgår du dit tv går i sort

Den 2. juni 2020 sker der ændringer i antennesignalet, hvor op mod 150.000 danskere kan miste tv-signalet. Se her, hvad det betyder for dig.

De fjernsynsinteresserede hunde er en del af den kampagne, Kulturministeriet kører om signalomlægningen. Du kan læse mere om det hele på www.sortsignal.dk. (Foto: © Framegrab)

Hvis du i dag ser tv via antenne, går din skærm i sort den 2. juni 2020. Et bredt politisk flertal har nemlig vedtaget, at de højeste frekvenser i antennesignalet i stedet skal bruges til at give danskerne bedre mobilt bredbånd. Frekvensændringerne betyder, at vi den 2. juni overgår til en ny sendeteknologi, DVB-T2.

Risikoen for sort skærm gælder samtlige af tv’ets kanaler, hvis du ser tv via antenne.

Hvis du ser tv via antenne:

  • Det første du skal gøre er at undersøge, om dit tv kan modtage det nye signal. Du kan læse nærmere nedenfor, om hvordan du tjekker det. Som tommelfingerregel er dit fjernsyn i stand til at modtage de nye signaler, hvis det er fra 2012 eller nyere

  • Den 2. juni fra midnat og frem til kl. 16 overgår vi til det nye signal, og du kan derfor opleve sort skærm på dit tv i den periode. Efter klokken 16 skal alle, der modtager tv via antenne, lave en ny kanalsøgning, så de igen kan se DRs tv-kanaler

Sådan ser du, om dit tv kan modtage det nye signal:

  • Find kanal 88 på dit fjernsyn. Hvis du kan se teksten 'Det virker!' på kanal 88, så kan du modtage det nye signal. Du skal dog stadig foretage en kanalsøgning efter kl. 16 den 2. juni.

  • Hvis du ikke kan finde kanalplads 88, så foretag en kanalsøgning og prøv igen.

  • Hvis du stadig ikke kan finde kanalplads 88, er der stor sandsynlighed for, at dit fjernsyn ikke modtage det nye signal.

  • Tjek dit tv’s manual, om det understøtter DVB-T2.

Sådan kan du løse det:

  • Du kan anskaffe et fjernsyn eller en 'tv-boks', der kan modtage de nye signaler (kaldet DVB-T2).

  • Skift til en udbyder, der tilbyder tv via kabel, satellit eller bredbånd.

Kulturministeriet har oprettet www.sortsignal.dk, hvor du kan du læse meget mere om signalomlægningen.

Overgang udskudt på grund af COVID 19

Overgang til nyt antenne-tv-signal skulle være gennemført den 31. marts 2020. Den er nu udskudt til 2. juni 2020. Udskydelsen skyldes behovet for at give seere, der berøres af overgangen, bedre tid til at anskaffe og installere nyt tv-modtageudstyr, så ingen i den nuværende situation med COVID 19 risikerer at få sort skærm.