Seere i tre lande havde Danmark som Grand Prix-vinder

Israel vandt, og Danmark blev nummer ni i årets Eurovision Song Contest. I flere lande var Danmark dog den absolutte favorit.

  • Israelske Netta vandt en sikker sang med sin #Metoo-sang. De danske seere gav hende dog ingen stemmer. REUTERS/Pedro Nunes (Foto: Pedro Nunes © Scanpix)
  • Netta sørgede for, at Eurovision Song Contest næste år skal holdes i Jerusalem. REUTERS/Pedro Nunes (Foto: Pedro Nunes © Scanpix)
1 / 2

Der var stor forskel på, hvad juryerne og hvad seerne mente, da Eurovision Song Contest lørdag aften blev holdt i Lissabon for 63. gang. Mens juryerne fra de andre 42 lande kun havde Danmark på en samlet 20. plads ud af de 26 deltagere i finalen, blev danske Rasmussen og hans ’Higher Ground’ nummer fem i seerafstemningen. Juryens og seernes stemmer tæller hver 50 procent.

Oven på afgørelsen har det europæiske radio- og tv-samarbejde EBU, som DR er en del af, offentliggjort samtlige stemmetal – både fra finalen og de to semifinalerne. Af dem fremgår det, at seerne i tre lande decideret havde Danmark som vinder. Seerne i Island, Sverige og Ungarn havde alle Danmark som den absolutte favorit og gav Rasmussen 12 point, mens det i selve udsendelsen også blev til en enkelt gang med 12 point fra den ungarske jury. Seerne i Norge, Finland, Litauen og Australien mente, at den danske sang var næstbedst. Den endelige sejr i Eurovision Song Contest gik til Israels Netta med sangen ’Toy’, som fik 529 point – 93 flere end Cypern på andenpladsen. Det var nu ikke de danske seere, der bidrog meget til den fest. Israel fik 0 point fra de danske seere, mens Cypern fik et enkelt. Det er første gang i 20 år, Israel vandt Eurovision Song Contest, og opgaven med at arrangere næste års europæiske Melodi Grand Prix ligger nu i hænderne på den israelske tv-station KAN, der faktisk kun har sendt i et år og havde premiere 15. maj 2017.30 kameraer og 232 mikrofoner ”Vi ser nu fremad til 2019. Sammen med den næste vært KAN vil vi arbejde på at producere endnu et fremragende show, som vil fortsætte med at understrege vigtigheden af Eurovision Song Contest i et moderne medielandskab,” siger den norske chef for Eurovision Song Contest og EBU’s andre live-events, Jon Ola Sand.

Man regner med, at omkring 200 millioner seere fulgte Eurovision Song Contest i år, som portugisisk TV arrangerede for første gang, efter at de har deltaget i sangdysten siden 1964 i København. Ifølge EBU blev der brugt 30 kameraer, 232 mikrofoner og 2632 lys til at producere årets show.

EBU’s offentliggørelse af stemmetal viser ligeledes, at Danmark fik en femteplads ved semifinalen, og dermed gik sikkert videre, da de 10 finaledeltagere skulle findes. I semifinalen var der seks lande, der syntes, at den danske sang var allerbedst. Det var Holland, Sverige, Norge, Ungarn, San Marino og Australien.Se alle stemmetal fra Eurovision Song Contest 2018

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk