Seerne var vilde med ’Frederik IX’

DR’s drama-dokumentarserie om dronning Margrethes far har fået en kvalitetsvurdering på samme høje niveau som ’Matador’. Hvert af de fire afsnit har i snit haft 1,5 millioner seere.

Seerne har givet ’Frederik IX’ en meget høj kvalitetsvurdering. Her ses Kasper Leisner som Kong Frederik IX. (Foto: © Anders Nydam)

Jeg forstod udmærket, at nu var far konge, og mor var dronning, og at det var noget meget, meget stort.

Ordene er dronning Margrethes, og de falder om den dag - den 21. april 1947 - hvor hendes far, Frederik IX, bliver udråbt som konge. Det sker i begyndelsen af det fjerde og sidste afsnit i serien ’Frederik IX’ – en serie, som seerne i den grad har taget til sig.

Programmerne har fået en kvalitetsvurdering på 4,5 på en skala fra et til fem, hvor fem er bedst.

- En kvalitetsvurdering på 4,5 er et bemærkelsesværdigt højt niveau for en programserie. Til sammenligning fik ’Matador’, der er en af de mest elskede danske tv-serier, en tilsvarende kvalitetsvurdering, da serien senest blev vist på DR1, fortæller teamleder Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning.

Henrik Bo Nielsen, der er direktør i DR Kultur, Børn og Unge, glæder sig over den høje kvalitetsvurdering.

- Det er rart, at nogen kan se, at vi har gjort os umage, og at vi har haft et tårnhøjt ambitionsniveau. Det er ikke altid, at folk kvitterer på den måde. Utroligt mange mennesker i DR, ikke mindst i DR Kultur og Samfund, har brugt lang tid på at lave serien. Derfor er det glædeligt, at seerne tilkendegiver, at den har høj værdi for dem. Hos os er det sådan, at folk allerede har blikket stift rettet mod de næste projekter – ’Når støvet har lagt sig’ og ’Grænseland’. Men jeg synes, der er grund til, at man i hele DR stopper op et øjeblik og kipper med flaget for de mange medarbejdere, som har været med på ’Frederik IX’. I en tid, hvor danskerne måske ikke er fælles om så meget som tidligere, er det usædvanligt godt, at de har taget serien her til sig, siger Henrik Bo Nielsen.

Svært at forudse

Han tilføjer:

- Jeg er dog ikke overrasket over, at kombinationen af historiefortælling, kongehuset og personer og begivenheder, som rækker op mod vores egen tid, er interessant for folk. At serien så når helt derop at ringe er svært at forudse.

Henrik Bo Nielsen understreger også værdien i, at der har været en lang række formater rundt om ’Frederik IX’.

- Der har for eksempel været 3D-grafikken af kongens tatoveringer, som har rakt ud mod de unge på dr.dk, og der har været ’bag om’-elementer, hvor man kunne blive klogere på personer som statsminister Erik Scavenius. Vi har dermed både haft den store oplevelse med serien og det mere nørdede, som ligger ud over selve programformatet, siger han.

’Frederik IX’ har ikke bare fået en høj kvalitetsvurdering af seerne. Den har også haft rigtig mange seere. I gennemsnit har 1,5 millioner set hvert afsnit på DR1 og DRTV.

Fantastisk gevinst

- Hvis man tror, at det er godt, at vi i et lille land har nationale samtaler – at vi taler om det samme – så er det her et godt eksempel på, at det kan man stadigvæk godt have. På gode dage kan det stadig lade sig gøre at samle danskerne, og at det så er om et vigtigt stykke danmarkshistorie, er en fantastisk gevinst. Og så sker det ovenikøbet i en jule- og nytårsperiode, hvor det banker ud med tilbud fra streamingtjenester. I DR’s nye strategi er ’fællesskaber’ en af vores vigtigste ambitioner, og når vi nu fremover skal til at kigge på, om vi lever op til den strategi, så er det rart at have et dugfrisk eksempel på, at det kan lade sig gøre, siger Henrik Bo Nielsen.

’Frederik IX’ er en drama-dokumentarserie, som også er en genre, vi har set med ’Historien om Danmark’, og som vi vil se med ’Grænseland’ til foråret. Er det en genre, DR vil dyrke mere fremover?

- Vi har andre ting i støbeskeen, som jeg ikke kan løfte sløret for nu. Men man må ikke tro, at der er ét greb, der løser alt. Der er forskellige måder at formidle historie på. Vi skal trække erfaringer ud af ’Frederik IX’ og se, hvad der virker. Drama-dokumentaren er bestemt noget, vi kommer til at bruge mere af, men det bliver i forskellige varianter, der kan forskellige ting. Vi kan se, at folk kan lide det, og det åbner det historiske stof for en bredere kreds. Jeg vil dog sige, at det ikke er billigt at lave sådanne serier, så vi skal dosere det med en vis forsigtighed, forklarer Henrik Bo Nielsen.