(Foto: (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1))

Seks unge talenter indviede DR’s nye dirigent-akademi

Seks internationale dirigentspirer tog fredag aften hul på et intenst uddannelsesforløb i DR Koncerthuset. I løbet af de næste to år kommer de i lære hos blandt andre chefdirigent Fabio Luisi og flere af DR’s professionelle sangere og musikere gennem det nyåbnede Malko Academy for Young Conductors.

 • For de fleste er fredag aften nok den tid på ugen, hvor man tænker mindst på arbejde og studier. Men for seks unge musikalske talenter fra fem forskellige lande var fredag aften i sidste uge startskuddet på to års intenst studieforløb, hvor de første gang mødte op i DR som del af deres uddannelse i det nye Malko Academy for Young Conductors. 21-årige Ragnheiður Jóhannsdóttir fra Island er en af de seks unge talenter, der drømmer om at blive dirigent. Til sin første rigtige dirigenttime på Malko-akademiet dirigerede hun Beethovens 5. symfoni med et ensemble af 18 professionelle musikere i DR Koncerthusets Studie 4. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  1 / 7
 • Bag musikerne i Studie 4 sad en vigtig gæst, nemlig DR Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi, som kom for at hilse på de unge og se dem dirigere. Det er planen, at han senere på sæsonen også skal undervise de seks europæiske talenter. De seks studerende er udvalgt blandt 110 ansøgere fra 27 lande, som alle ønskede at blive en del af det nye DR-akademi. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  2 / 7
 • Efter undervisningen gav chefdirigent Fabio Luisi feedback til hver enkelt Malko-studerende, men han benyttede også lejligheden til at fortælle de unge, at de er meget heldige i at være optaget på den nye uddannelse. Da Luisi selv uddannede sig, fik han i løbet af tre år kun en enkelt gang mulighed for at dirigere et rigtigt orkester, og læreren stoppede ham efter kun 15 minutter. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  3 / 7
 • Der er meget at tænke på, når man skal dirigere et orkester. Her er det dirigenten Henrik Vagn Christensen, der giver tekniske og musikalske råd til 21-årige Gabriel Durliat fra Frankrig. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  4 / 7
 • Marian Bozhidarov fra Bulgarien er 21 år og har allerede fået flere internationale priser for sit klarinetspil. Med DR’s nye Malko-uddannelse vil han tage springet op på dirigentpodiet, hvor han skal formidle sine musikalske ideer til andre med mimik, kropssprog og selvfølgelig dirigentstok. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  5 / 7
 • Når en dirigent skal øve sig, foregår det ofte uden orkester. Her får de seks Malko-studerende undervisning i direktionsteknik af dirigenten Ole Faurschou. De øvrige discipliner på dirigentakademiet omfatter klaverspil, hørelære og musikteori. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  6 / 7
 • Et højdepunkt i den første weekend på det nye Malko Academy var DR Symfoniorkestrets opførelse af kæmpeværket 'Gurre-Lieder', hvor de studerende selvfølgelig sad bag orkestret, så de kunne se chefdirigent Fabio Luisis håndbevægelser foran de næsten 300 medvirkende på scenen i Koncertsalen. Efter den første weekend i DR Koncerthuset er der ingen tvivl om, at de unge dirigentspirer får rigeligt at se til på deres vej mod verdens dirigentpodier. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  7 / 7