Sexsygdomme florerer blandt unge – nu går DR til modangreb

En del unge er dårlige til at beskytte sig selv, når de dyrker sex. DR3 og P3 klæder de unge på til et sikkert og godt sexliv i ’Uge Sex’ – blandt andet med helt ny musical.

Man kan glæde sig til en noget utraditionel genreblanding mellem romantisk komedie og musical, der både indeholder storladne optrin og intime øjeblikke. (Foto: Lars E Andreasen © Type 2)

I 2000 gik knapt 15.000 danskere rundt med kønssygdommen klamydia. Det tal var i 2016 steget til flere end 34.000. Det er mere end en fordobling på bare 16 år af en sygdom, der altovervejende er at finde blandt unge mellem 15 og 29 år, og hvor konsekvensen blandt andet kan være konstante underlivssmerter og barnløshed. Samtidig viser undersøgelser, at cirka halvdelen af de unge ikke ved, at ubehandlede sexsygdomme kan medføre ufrivillig barnløshed, og at kun 10 procent ved, at en konsekvens kan være kræft.

Derfor sætter DR3 og P3 fokus på de unges sexliv i uge seks under titlen ’Alt det sex (også) er’. Med vidt forskellige programmer, initiativer og masser af glimt i øjet, er målet både at få unge til at blive mere bevidste om, at beskyttelse er vigtigt, men også at pirre nysgerrigheden på noget fantastisk.

”Mange unge mener jo nok selv, at de har fuldkommen styr på det hele. Men den glipper for tit, nogle gange med ubehagelige følger. Sex er dog heldigvis meget andet end sygdomme og kondomer. Det er også nydelse, nærhed, kærlighed, eksperimenter og nysgerrighed. På DR3 og P3 vil vi gerne bruge humor og de unges egne fortællinger til at komme hele vejen rundt om sex,” siger P3’s kanalredaktør Steffen Raastrup.

Musical og kønsdele på DR3

Et af programmerne i temaet er DR3's nye musicalkomedieserie om kønssygdomme. Titlen på de fem afsnit er 'Seksualundervisning - The Musical', der vises på DR3. Serien er en noget utraditionel genreblanding mellem romantisk komedie og musical, der både indeholder storladne optrin og intime øjeblikke. Og der er ikke et øje tørt, når iørefaldende sange som 'Det er i hvert fald ikke min skyld' og 'Det der svier mindst' forhåbentlig fylder både øre og sind, og måske gør os alle lidt mere opmærksomme på at beskytte os selv under seksuelle eskapader.

Derudover undersøger DR3 i 10 små programmer, hvordan det vi har imellem benene, påvirker det vi har imellem ørerne. Programmerne viser, at de seksuelle udfordringer er lige så mange, som der er kønsdele. Det hele sker i ’Mig og min pik/fisse – I medgang og modgang’, hvor seerne udelukkende ser kønsdele, mens deres mandlige og kvindelige ejere fortæller om forskellige erfaringer, situationer eller problemer forårsaget af deres kønsdele.

DR3 har også lavet dokumentarserien ’Fuckbois’, der i fire afsnit følger de tre tætte venner Kim, Victor og Mikki. Alle tre drenge bor hjemme hos deres forældre syd for København, men de forsøger at holde fuckboi-stilen, når de fester på klubberne i hovedstaden. De konkurrerer om at score så mange piger som muligt og er enige om, at de ikke vil have en kæreste, da drengesammenholdet er vigtigere, og pigerne bare er en bonus. De bliver ofte kaldt fuckbois, fordi de ikke er interesserede i pigerne, efter de har været sammen med dem. Men ind i mellem er der en pige, der er sødere end de andre, og så kan det være svært at holde stand.

DR3 lukker også seerne ind på Aalborg Universitetshospitals Sexologiske Center, i sæson 2 af ’Sex på recept’, der får premiere i uge seks. Seerne kommer med ind i det ellers lukkede behandlingsrum, hvor man kommer tæt på seksuelle tabuer som at være transkønnet, følgevirkningerne af blive voldtaget af en Tinder-date, eller den smertefulde lidelse ’lichen Sclerosus’.

Ingen dumme spørgsmål på P3

P3's faste eftermiddagsprogram ’Curlingklubben’, der sender klokken 14.00 – 16.00 har også fokus på sex i uge 6. De to værter, Maria Fantino og Christian Bonde, lover, at der hverken vil være tabuer, bekymrede voksne eller dumme spørgsmål, når 'Curlingklubben' forsøger at finde svarene på alle de vigtigste spørgsmål om unges sexliv, og måden det bliver levet ud på.

Med masser af humor og kærlighed laver P3-programmet sammen med lytterne blandt andet en ’Takt & Tone med Tissemanden’, lærer at score med #MeToo og taler med strippere, dragqueens og provins-homoer, og det hele sker helt uden løftede pegefingre eller forsigtige fnis.

Seksualundervisning ude i landet

I ’Uge Sex’ tager DR sammen med Sex & Samfund ud i landet og laver seksualundervisning. Ved events i henholdsvis København, Aarhus og Aalborg får de unge lov at stille alle de mest pinlige spørgsmål og får samtidig indblik i beskyttelse, grænsesætning og seksualitet.

På forhånd har de unge besvaret et spørgeskema om alt fra deres seksuelle præferencer, det de ville ønske nogen kunne fortælle dem omkring seksuelle usikkerheder, og så er de blevet bedt om at dele deres mest pinlige, absurde eller overraskende sex-historie.

Historierne er – med de unges tilladelse – sendt videre til DRs satireredaktion bag ’Hvad er det værste, der kan ske?’, som har lavet et afsnit baseret på virkeligheden, hvilket giver anledning til en debat om prævention og sexsygdomme. Usikkerhederne bliver også behandlet af vært på de tre events, Stine Rosenfeldt, der stiller elevernes mest undrende sexspørgsmål til en rådgiver fra Sex & Samfund.

Sendetider i ’Uge Sex’:

DR3

Seksualundervisning – The Musical: hver aften søndag – fredag Sex på recept (1:6): Mandag klokken 21.30 Fuckbois (1:4): Onsdag klokken 22.00. Mig og min…: Om natten

Alle ovenstående DR3-programmer kan også ses på DRTV fra søndag den 4. februar i temapakken ’Alt det sex (også) er’.

P3

Curlingklubben: Alle hverdag klokken 14.00-16.00. Værter: Maria Fantino og Christian Bonde

Events – seksualundervisning

5.-6. februar: DR Koncerthuset (København) 7. februar: Dokk1 (Aarhus) 8. februar: Techcollege (Aalborg)

Facebook
Twitter