”Shh, mor: Jeg ser nyheder”

Nyhedsudsendelsen ’Ultra Nyt’ fejrer et halvt års fødselsdag i denne uge.

Børnenyhederne ’Ultra Nyt’ fejrer ½ års fødselsdag. Her er Tommy Zwicky vært. (© DR)

Både Bostonbomber og borgerkrigen i Syrien bliver formidlet i børnehøjde på DRs børnekanal DR Ultra. Nyhedsudsendelsen 'Ultra Nyt' fejrer et halvt års fødselsdag i denne uge.

DRs kanal DR Ultra har større børn nu i et halvt år fået serveret tv-nyheder, som er kogt ned, skåret til og krydret i sprog, som børn forstår. Nyhedsudsendelsen 'Ultra Nyt' formidler hver mandag til torsdag klokken 18.00 begivenheder, som børn hører og ser via andre medier. 'Ultra Nyts' opskrift på at gøre nyheder 'børnede' er, ifølge redaktør og vært Tommy Zwicky, at tage børnene alvorligt - ved at tage dem i hånden.

For det kan både være svært at forstå og meget voldsomt at følge med i de voksnes nyheder. Alligevel er mange børn garvede forbrugere af voksennyheder. 

Aftensmaden flyttet til klokken 18.10

Derfor glæder det redaktøren, at mange større børn allerede har taget godt imod 'Ultra Nyts' nyhedsservering, der er sat ind i en ramme, de kan forstå.

"Det glæder mig, når vi hører fra familier, der nu har flyttet aftensmaden til klokken 18.10 - lige efter 'Ultra Nyt", siger Tommy Zwicky.

Tal for DR Medieforskning viser, at 44.000 af de 7-12-årige ser 'Ultra Nyt' i løbet af en uge. I alt har 174.000 7-12-årige set mindst et afsnit af 'Ultra Nyt', siden kanalen gik i luften 4. marts 2013.

Redaktøren er også glad for de mange positive tilbagemeldinger, som redaktionen får fra børn og forældre, der oplever, at 'Ultra Nyt' hjælper dem til at tale sammen om svære ting. "Formålet med nyhederne til børn er netop at udvide børns horisont og samtidig give forældre chancen for at tale med deres børn om emner, de ikke normalt ville bringe op. Eller vende voldsomme hændelser, som Bostonbomberne og krigen i Syrien, som børnene hører om, men ikke rigtig ved, hvad er. 'Ultra Nyt' fungerer som et spejl af børnenes og forældrenes virkelighed," siger Tommy Zwicky.

Den virkelige virkelighed

Netop det, at 'Ultra Nyt' faktisk handler om 'virkeligheden', er, ifølge redaktør Tommy Zwicky en af forklaringerne på, hvorfor 'Ultra Nyt' kan hamle op med medieviften af sjove serier, tegnefilm og fiktion.

"I frikvarteret snakker børn selvfølgelig også om fiktion. Men de snakker i høj grad også om virkeligheden, og 'Ultra Nyt' hjælper børnene til at snakke sammen om den virkelige virkelighed. Om fakta. Derfor elsker vi på redaktionen, når vi hører, at børn er begyndt at bruge argumentet: 'Det så jeg altså i 'Ultra Nyt!'", siger Tommy Zwicky og fortsætter:

"Mit håb er, at 'Ultra Nyt' bliver så integreret i børns medieforbrug, at det bliver en selvfølge at se programmet."

'Ultra Nyt' gør børn nysgerrige

    Kvalitative undersøgelser - foretaget af DR Medieforskning i marts 2013 - viser, at 'Ultra Nyt' især hitter hos børnene, når børnene selv kommer til orde i udsendelserne, og når udsendelsen sætter ansigt på og afmystificerer svære emner. Samme undersøgelser viser, at børnene oplever, at 'Ultra Nyt' gør dem "nysgerrige".

"Vi bruger aktuelle emner til at forklare svære ting. Da finanslovsforslaget blev fremsat, brugte vi det til at forklare, hvad en finanslov er for noget. Og vi kommer selvfølgelig også til at dække kommunalvalget. Det bliver en spændende udfordring at dække politiske debatter i børnehøjde, for netop når "nogen mener noget", er det svært at gøre konkret for børn," siger redaktøren, der er stolt af, at være med til at gøre børn og unge interesserede i demokrati og samfundsforhold.

FacebookTwitter