Sidste år var det ’hvidvask’: Hvad skal være årets ord?

DR og Dansk Sprognævn har indledt jagten på ’Årets ord 2019’. Du kan komme med bud frem til den 6. december.

Forhenværende folketingsmedlem Johanne Schmidt-Nielsen var med til at afgøre, hvad der skulle være ’Årets ord’ sidste år. Her er hun sammen med værten på P1’s ’Klog på sprog’, Adrian Hughes. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Sidste år blev ordet ’hvidvask’ sagt her, der og allevegne – og dét i en sådan grad, at ordet lige før jul blev kåret som ’Årets ord 2018’ af Dansk Sprognævn og programmet ’Klog på sprog’ på P1.

Tidligere har ord som for eksempel ’kvindelandsholdet’, ’danskhed’, ’vuvuzela’, ’lømmelpakke’ og ’stenalderkost’ haft det samme prædikat, men hvad har i grunden været ’Årets ord 2019’?

Det har Dansk Sprognævn og ’Klog på sprog’ på P1 nu indledt jagten på, og du kan være med til at komme med forslag frem til den 6. december. Selve afgørelsen falder i en direkte udsendelse af ’Klog på sprog’ fredag den 13. december mellem klokken 11.03 og 12.00 på P1.

I år er det 12. gang, DR og Dansk Sprognævn kårer ’Årets ord’, og blandt de ord, der var med i opløbet til det sidste i 2018 var – udover ’hvidvask’ - ord som ’plantekød’ og ’habitbandit’.

For at smide din kandidat i bunken, skal du skrive dit forslag ind på Dansk Sprognævns side her.

Forslagene kan eksempelvis være på ord, du synes kendetegner 2019, har været fremme i den offentlige debat eller et ord, du hørte første gang i årets løb.