Skægget børneven blev Æresjulemand

Hr. Skæg nød den store ære at blive udnævnt til Æresjulemand på Julemændenes Verdenskongres.

Hr. Skæg var tydeligt glad for kåringen som årets Æresjulemand. Her går han forrest i parade gennem Bakken sammen med julemænd fra hele verden og et hornorkester. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Julisolen skinner i disse uger over landet, og det er ferietid for mange mennesker. Således også for alverdens julemænd, der stadig har nogle måneder til juleræset begynder. I onsdags var de samlet på Bakken til Julemændenes Verdenskongres på 58. år.

Et af højdepunkterne på kongressen er kåringen af årets Æresjulemand – en titel, der går til en person, der har gjort noget særligt for at skabe glæde blandt børn. I år gik prisen til Hr. Skæg, som de fleste børn og forældre nok kender som tv-værtDR Ramasjang.

Tidligere er prisen gået til blandt andre Bubber, Sebastian Klein og Otto Leisner, så Mikkel Lomborg, som Hr. Skæg kalder sig i fritiden, bliver medlem af en celeber klub af Æresjulemænd.

”Det er en enorm stor ære for mig. Det er helt oppe på siden af Cavling- og Sonningprisen og Ridderkorset, og hvad man ellers kan få af priser herhjemme,” siger den nykårede Æresjulemand.

Gaver til anbragte børn

Da en af julemændene fra scenen begrunder valget af Hr. Skæg, ligger han særlig vægt på hans arbejde som ambassadør fra organisationen Julegaveregn, der deler ekstra julegaver ud til anbragte børn i Danmark. En idé, der begejstrer Hr. Skæg.

”Jeg har selv arbejdet med udsatte unge i mange år, og jeg ved, at julen er en ekstra svær tid for mange. De føler sig utilstrækkelige, fordi de ikke kan leve op til glansbilledet om den perfekte jul. Jeg tror, man gør en enorm forskel for børnene med de her julegaver,” siger han.

Julegaveregn sørger for, at det er børnenes venner eller nærmeste pædagog, der køber gaven. På den måde får alle en personlig gave. At en gave kan give stor glæde husker Mikkel Lomborg også selv fra sin egen barndom.

”Jeg havde i lang tid ønsket mig et udstoppet dyr, og så var der en jul, hvor min mor endelig havde fundet en flagspætte at give mig. Jeg var så glad, at jeg stormede rundt i huset. Den betød virkelig meget for mig, selvom den egentlig var ret grimt udstoppet.”

Tid til børnene

Hr. Skæg er så populær en figur, at Mikkel Lomborg må indrømme, at det efterhånden er svært at komme i forlystelsesparker og zoologiske haver, fordi der er så mange børn, der vil snakke. Men Hr. Skæg tager sig altid tid til en selfie, når folk stopper ham på gaden.

”Jeg har bare besluttet mig for at se det som en gave, at der er så mange søde mennesker, der gerne vil snakke med mig. Det giver mig så meget energi at være sammen med børnene, og det er også derfor, jeg gør det.”

Det har allerede været en lang dag for Hr. Skæg, der har været med i Cirkus Summarum, vandret gennem Bakken i Hermelinskåbe og givet interview, men han har selvfølgelig stadig tid til at hilse på de børn, der har ventet tålmodigt på ham udenfor.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk