’Skam’ har sat skub i unge-samarbejdet i Norden

De nordiske public service-udbydere har aldrig produceret så meget tv-drama sammen som i 2019, og særligt på drama til de unge er der sket rigtig meget det seneste år, fremgår det af Nordvisions årsrapport.

DR’s serie ’Doggystyle II’ er en af serierne, der er blevet produceret i løbet af det seneste år, og som har været vist på tværs af Norden. (Foto: Valdemar Cold Winge Leisner)

De tørre tal taler deres eget sprog. De nordiske landes public service-stationer er for alvor begyndt at samarbejde på unge-området og især drama til unge.

Hvor der i 2017 var to programsamarbejder, der blev til 23 timers fjernsyn, blev der sidste år samarbejdet om 17 nye programmer og 82 timers produceret TV, som bliver vist på kryds og tværs af Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland.

- Der er ingen tvivl om, at norske NRK’s unge-drama-succes med ’Skam’ har betydet meget for udviklingen af nyt TV og af streamingtilbud til unge. Seriens succes viste, at det var muligt at få de unge til at se public service-fjernsyn igen. Det er jo ingen hemmelighed, at alle tv-stationerne i Nordvisions-samarbejdet længe har haft vanskeligt ved at tiltrække de unge, siger Henrik Hartmann, der er generalsekretær for Nordvision. Det er samarbejdet for de nordiske public service-udbydere.

DR har for eksempel produceret anden sæson af ’Doggystyle’ og serien ’Noia’ til den unge målgruppe i løbet af de seneste år, og på samme måde har de andre nordiske lande skabt serier, som de øvrige landes public service-stationer typisk også viser. Den norske serie om livet efter gymnasietiden, ’Blank’, som lige nu kan ses på DRTV, er et andet eksempel på serierne.

Vender ikke tilbage

- Ved at public service-stationerne i Norden har puljet kræfterne, har blandt andre de nordiske unge nu mere nordisk ung-drama tilgængeligt, end de har haft tidligere. Og udviklingen ser ud til at fortsætte i 2020, hvor 17 nye ung-dramaserier er på tegnebrættet, forklarer Henrik Hartmann, der tilføjer:

- Alle nordiske public service-stationer har optrappet deres tilbud til målgruppen, og det er her, jeg tror, ’Skam’ har haft en stor betydning. Hvor man måske tidligere troede, at de unge ville vende tilbage til public service-stationerne, når de fik børn, har de nordiske public service-stationer erkendt, at de ikke bare skal overlade det til sociale medier, YouTube og Facebook at levere indholdet til de unge, siger han.

Henrik Hartmann oplever, at de nordiske public service-stationer for øjeblikket har gang i mange sjove, tankevækkende og nyskabende ting for at få fat i de unge. Både på dramafronten, men også i dokumentarserier, der bliver lavet.

- Finnerne har for eksempel lavet drama til Instagram, mens Norge for eksempel har gjort en del ud af, at deres unge-drama ikke skal være ’for storbyagtigt’, så den også spejler unge i provinsen. Noget, som DR’s ’Doggystyle’ også beskæftiger sig med, siger Nordvisions generalsekretær.

De nye tal fremgår af Nordvisions årsrapport 2019, som lige er udkommet, og som du kan se her

Også fuld gang i ’voksendrama’

Selv om ’ung drama’ er det område, hvor der er sket allermest nyt i forhold til tidligere, nyder både ’voksendramaet’ og børnedramatikken godt af, at det nordiske dramasamarbejde når nye højder. Sidste år havde 12 dramaserier premiere i de fem nordiske lande, som et led i det såkaldte Nordic 12-samarbejde mellem de fem landes public service-udbydere. Den betyder, at Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland har aftalt at co-producere samlet 12 serier hvert år og gøre dem tilgængelige for streaming i mindst et år efter premieren.

- Ved at have indledt et forpligtende strategisk samarbejde sikrer vi, at befolkningerne i de nordiske lande kan spejle sig i alt det nordisk kultur, som forener os og gør os forskellige, som alternativ til de mange udenlandske serier. Og sådan vil det være i mange år frem, siger den ordførende for Nordvision, norske NRK’s mediedirektør Øyvind Lund.

Også inden for børnedrama er der fuld gang i produktionen af serier, der skal vises på kryds og tværs af Norden. 13 nordiske børnedramaserier plus fem animations- og faktaserier blev det til i 2019, fremgår det af Nordvisions årsrapport, som du kan se på nordvision.org.