Lige nu har Keld Conradsen fra Aarhus travlt med at rette eksamensopgaver og med at have kommende folkeskolelærere til eksamen i geografi.
Lørdag eftermiddag fik han et kærkomment afbræk fra 12-skalaen og pensum, og da må man sige, at han i den grad selv bestod eksamen på Dokk1 i Aarhus.
Læserne i de flere end 100 DR Romanklubber over hele landet har nemlig besluttet, at Keld Conradsen skal have DR Romanprisen 2023 og de medfølgende 25.000 kroner for sin roman ’Byen og havet’. For ved siden af sit job som underviser er Keld Conradsen også forfatter, og i løbet af de sidste 20 år er det blevet til seks romaner.
Romanen ’Byen og havet’ er – sammen med Dorrit Willumsens ’Tjeneren og hans søster’, ’Pigedyr’ af Cecilie Lind, Kristian Himmelstrups ’Pio’, Michael Holbeks ’Strøm’ og Lea Marie Løppenthins ’Livet går over sine bredder’ – blevet læst, vendt og diskuteret i de mange DR Romanklubber på landets biblioteker det seneste halve år.
Keld Conradsen stak af med sejren, efter at hver af DR Romanklubberne har lavet en top-3-liste over deres favoritter. DR har så efterfølgende regnet og gjort resultatet op.
Vinderromanen foregår i Aarhus
I år var det 25. gang, DR Romanprisen blev uddelt. Det blev den live på P1 og DR Lyd med Mette Willumsen som vært foran et bogglad publikum på det aarhusianske hovedbibliotek.
I romanen ’Byen og havet’ bevæger historiens jeg-fortæller sig i tankerne tilbage til 1980’ernes Aarhus for at finde ud af, hvorfor hans ven Arvid pludselig forsvandt dengang. Fortiden trænger sig på, da jeg-fortælleren får en gammel papkasse med breve og dokumenter. Kassen tilhørte Arvids mor, Jenny, som i 1960’erne læste geologi på Aarhus Universitet og som studerende fandt beviser for en ny teori om kontinenternes bevægelse. Imidlertid fik hendes liv en tragisk ende, da Arvid var lille. Og da jeg-fortælleren begynder at sortere og læse i kassens indhold, nærmer han sig en forklaring på, hvorfor Arvid forsvandt, og hvad der førte til Arvids mors død.
Keld Conradsens bog handler om venskab, om at erindre, om at tage ansvar og om en akademisk skandale. Romanen er plotdrevet, og den krydsklipper mellem tre årtier: brevene fra 1960’erne, erindringer fra 1980’erne og hverdagen i nutiden.
- ’Byen og havet’ kan jeg rigtig godt lide. Den er jeg ret begejstret for, og så hyggeligt at den foregår i Aarhus – også selv om romanen er lidt krævende, fordi den springer i tid og indeholder mange geologiske termer, lød det blandt andet før udsendelsen fra en af deltagerne i DR Romanklubben på Dokk1 i Aarhus.
Her holdt redaktør Nanna Rørdam Knudsen fra forlaget Modtryk, som udgiver Keld Conradsens bøger, også tale.
- Der er i år gået 20 år, siden din første roman udkom på Modtryk. 20 år og seks vidt forskellige romaner. Dit særkende som forfatter er nemlig, at du for hver bog retter blikket et nyt sted hen. Det blik er både forfatteren og videnskabsmandens. Forfatterens med al det sproglige og fantasimæssige overskud, du besidder, og videnskabsmandens med din aldrig svigtende nysgerrighed over for samfundsbevægelser og -strukturer. Dit blik er rettet udad, aldrig frugtesløst indad, sagde hun.
Keld Conradsens egen reaktion var umiddelbar, da journalist og vært på DR Romanprisen Mette Willumsen for nylig ringede til ham for at fortælle, at han er årets modtager:
- Prøv lige og vent, jeg er helt rundt på gulvet. Jeg er glad og stolt og en lille smule overvældet. Jeg har lige siddet og rettet eksamensopgaver – jeg skal have eksamen i næste uge, og så ringer du. Så det er sådan lidt… noget andet… Det bliver en god dag. Tak for det, lød det blandt andet fra ham.
Vokset op i Sønderjylland
Keld Conradsen er født i Kværs og vokset op i Sønderjylland. Han fylder 60 år den 22. november i år og blev faktisk født den dag, hvor den amerikanske præsident John F. Kennedy blev skudt. Hans mor er tysk, og hans far oprindeligt fra det tyske mindretal, men forældrene valgte alligevel at sende ham i dansk skole. Og Keld Conradsen har selv kaldt det for en stor gave at få et ekstra sprog foræret og en ekstra kultur.
Keld Conradsen debuterede med romanen ’Småfisk og guldmakreller’ i 2003. To år senere blev han kandidat i filosofi fra Aarhus Universitet – 19 år efter, at han var blevet det i geologi samme sted. I dag underviser Keld Conradsen i geografi på læreruddannelsen i Aarhus, når han da ikke skriver skønlitteratur.
Som nævnt er det i år 25. gang, DR uddeler en pris for årets bedste roman. Prisen hed ’Radioens Romanpris’, da den blev lanceret i 1999. Senere fik den navnet ’P2 Romanprisen’, og siden 2014 er den blevet uddelt live på P1 som ’DR Romanprisen’.
Nomineringerne bliver foretaget af DR i samarbejde med bibliotekernes site, Litteratursiden.dk, og de seks romaner bliver fundet blandt bøger, der er udgivet fra den 1. december til 30. november – i dette tilfælde altså 2021-2022.
I 2005 indledte DR et samarbejde med Biblioteksstyrelsen ved dannelsen af DR Romanklubberne på biblioteker landet over. Klubberne diskuterer hver måned fra december til maj de nominerede romaner, inden klubberne i maj stemmer om hvilke tre romaner, de vurderer højst af de seks. I denne sæson har der været godt 100 DR Romanklubber på 66 biblioteker i Danmark og Sydslesvig.
I lørdagens direkte udsendelse og i anledning af DR Romanprisens 25-års jubilæum, blev der også set på, hvad det er, DR Romanklubberne giver deltagerne, og hvad de kan.
- I DR Romanklubberne diskuterer vi bøger med mennesker, vi ikke kender i forvejen. Mennesker, som er vidt forskellige og dermed lægger mærke til andre ting end en selv. Det har været dejligt konstruktive diskussioner med fuld fokus på litteraturen, og de mest interessante diskussioner opstår, hvis vi ikke er helt enige, hvis nogle elsker romanen, mens andre er forbeholdne. Bøgerne bliver altid bedre, efter vi har talt om dem. De bliver aldrig værre, lød det blandt andet fra Ea Mathilde Frederiksen, Mille Jensen og Annette Andersen, som alle har deltaget i DR Romanklubben på Dokk1 i Aarhus.
Nomineringer til DR Romanprisen 2024 går i gang nu
Senere i denne måned mødes den gruppe, der udvælger hvilke seks romaner, der skal nomineres til DR Romanprisen 2024.
De fire storlæsende typer er DR’s Hanne Barslund, Kåre Vedding Poulsen og Mette Willumsen samt Lise Vandborg, som er redaktør på Litteratursiden.dk, som er bibliotekernes site. De første to nominerede titler til næste års pris kommer allerede her i juni, mens de sidste fire nominerede bliver udvalgt til efteråret, hvor en ny sæson starter i DR Romanklubberne 1. december 2023.
Sidste år var det forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen, der modtog DR Romanprisen for romanen ’Vølvens vej – Snehild’.