Sladder og rygter på DR3 og P1

Med en lang række programmer, debatter og dokumentarer sætter DR3 og P1 i næste uge fokus på sladder og rygtespredning med et stort tema.

I dette afsnit tager vi fat på myter og fordomme om sladder. Mange af os tror for eksempel, at frisøren er en stor sladdercentral. Vi tager på besøg hos frisøren og tjekker op på, hvor meget der bliver sladret i løbet af en arbejdsdag. (Foto: DR Ung © Type 2)

Sladder. Det forekommer overalt. I sladderblade, i form af rygtespredning på sociale medier, hvisken og tisken på arbejdspladsen og så videre. Lad os se det i øjnene, vi sladrer alle sammen. Med en lang række programmer, debatter og dokumentarer sætter DR3 og P1 fra uge 15 fokus på sladderens væsen med et stort tema.

Sandheden om sladder på DR3

Med udenlandske dokumentarer, en helt ny programserie om sladderens væsen i seks afsnit, en ny dokumentarserie, der følger ugebladet ’Her & Nu’, og en liveudsendelse, hvor en inkarneret sladderjournalist svarer på spørgsmål uden filter, giver DR3 seerne sandheden om sladder.

Torsdag 14. april klokken 21.00 er der premiere på en helt ny programserie på DR3, der med udgangspunkt i en stor landsdækkende undersøgelse går på opdagelse i sladderens univers. I ’Sandheden om Sladder’ fortæller almindelige danskere åbent, hvorfor de elsker at sladre. Eksperterne giver deres bud på, hvorfor vi sladrer, selv om det opfattes som noget forkert. Og vi kommer tæt på en række mennesker, der har sladderen inde på livet. I det første afsnit følger programmet pornomodellen Nicole Brøggler og frisøren Danni Sigen, når de tager til Reality Awards med en eneste mission: At forarge mest muligt, så de kan komme på sladderbladenes forsider.

Med i maskinrummet hos sladderpressen

Der er mange fordomme om sladderbranchen, men hvordan er det egentlig ar arbejde professionelt med sladder om kendte og kongelige? Ugebladet Her & Nu har inviteret DR3's med ind i maskinrummet, hvor de sensationelle overskrifter og kulørte artikler bliver til. Det første program ud af fire bliver sendt på onsdag 13. april klokken 18.05, hvor vi møder freelance-journalisten Kenth og paparazzifotografen Uffe.

Hvad hvis du kunne spørge en inkarneret sladderjournalist om alt, og han skulle svare på ALLE spørgsmål uden filter? På mandag 11. april er aftenens hovedperson i programmet ’Spørg mig om alt’ journalist Jacob Heinel Jensen, der bor i Los Angeles og arbejder som Hollywood-reporter hos Se & Hør. Han elsker afsløringer og får et kick, når hans historier rammer forsiden. Han startede sin journalistkarriere på BT, men jagter i dag kendte og kongelige for SE og HØR. Han har sagt ja til at stille op LIVE på DR3. Her vil han fortælle sin historie og stå ansigt til ansigt med de spørgsmål, som seerne sidder med derhjemme.

P1 går bag om sladderen

P1 tager også sladderen under kærlig behandling i en serie på fire dykker P1-vært Tina Splidsboel ned i sladderens univers. Lytterne skal høre om avisforsider, de kongeliges rolle som lynafledere, men også høre om magtkampe og mobning på arbejdspladsen, og hvorfor vores hjerner overhovedet gider beskæftige sig med sladder.

Den politiske sladder

Det første program bliver sendt på P1 tirsdag 12. april klokken 13.30, og ser på, hvordan sladder bliver brugt som en helt naturlig del af den politiske proces. Tina Splidsboel har besøg af Deadline-vært, forfatter og tidligere konservativ pressechef, Niels Krause-Kjær og adfærdsekspert Morten Sehested Münster, der dykker ned i den politiske sladder, og ser på hvor den fødes, og hvem ophavsmændene er. I politikerkredse anses sladder som en værdifuld handelsvare, der bruges aktivt til at sværte modstanderen til og fremme egne dagsordener og karriere. Den bliver en hæmsko, når de folkevalgte ikke længere selv styrer sladderen, for så skaber rygter, som kan skade både personer og visioner.

Den royale sladder

I det andet program i serien behandles den klassiske royale sladder. Hvorfor elsker vi at læse, at prinserne har været fulde på diskotek, hvorfor havner en usand historie om Prinsesse Maries kosmetiske operation på forsiden? Hvad er det, vi synes er så interessant ved de kongeliges eskapader? Hvorfor nyder de en særstatus i sladderpressen? Kan vi overhovedet stole på den sladder vi kan finde på forsiderne? Vi vender hvilken funktion den kongelige sladder tjener ud over den rene skære svælgen i fartbøder, ægteskabelige kriser og drukture. Tina Splidsboel har besøg af debattør og radiovært Anne Sophia Hermansen og hofreporter fra Billed-Bladet Trine Larsen.

Sladder på arbejdspladsen og hvad der sker i hjernen

Senere i programrækken går antropolog Perle Møhl og ledende arbejdspsykolog Pia Ryom tæt på hverdagen, og ser på den sladder, der findes på arbejdspladsen. Vi får konstateret, at næsten alle medarbejdere sladrer, og at sladderen er værst i offentlige virksomheder. På arbejdspladsen bruges sladderen som let omsættelig kapital og magt. Men det rammer ofte den enkelte, og der er en hårfin grænse mellem sladder og mobning.

I det sidste program behandler vi sladderen som begreb. Her diskuterer hjerneforsker Thomas Zoëga Ramsøy og filosofiprofessor Vincent Hendricks hvad det er for basale menneskelige behov, som sladder opfylder. Vi kigger ind i hjernen og ser på, hvad det er for centre, der bliver aktiveret, når vi sladrer, og at folk der sladrer meget, adskiller sig neurologisk fra de, der ikke gør. I programmet vender Tina Splidsboel og de to gæster også, hvorfor sladder fungerer som den lim, der binder samfundet sammen.

Alt det, og meget mere, når DR3 og P1 fra uge 15 sætter sladder på dagsordenen.

Facebook
Twitter