'Snasket dag' på Fyn: Alle kan komme med til brunsvigerdag på bagerskole

DR Fyn gør klar til det femte år med ’Brunsvigerens Dag’. Her kan alle torsdag dukke op til kage og fejre det fynske bagværk blandt bagerlærlinge på Kold College i Odense.

(Foto: Anne Mette Dam Thrane)

Kagen, man samles om, er den samme som tidligere år, men ellers er meget forandret, når DR Fyn torsdag markerer ’Brunsvigerens Dag 2021’.

Hvor dagen tidligere har været fejret i DR Fyns lokaler i Odense SØ, flytter brunsvigerfesten i år ind på Kold College i Odense, hvor alle er velkomne til at deltage i festlighederne mellem klokken 15.00 og 18.00 den 14. oktober.

- Det er helt naturligt at rykke festen ud til et af de steder, hvor bagerne bliver uddannet. For øjeblikket er der mangel på bagerlærlinge, så hvis ’Brunsvigerens Dag’ kan hjælpe med, at endnu flere viser interesse for bagerfaget, vil det da være helt perfekt, siger journalist og tovholder på ’Brunsvigerens Dag’, Anne Mette Thrane fra DR Fyn.

Det er femte år i træk, at DR Fyn arrangerer ’Brunsvigerens Dag’. Dagen blev opfundet af radiovært Erik Nielsen fra DR Fyn, tidligere DR-ansat Jakob Risbro, og siden er den blevet videreudviklet af DR Fyns medarbejdere. Hele ideen var at skabe et fællesskab om det fynske bagværk, og det må man sige er lykkedes.

Hylder fællesskabet og dialogen

- Vi er utroligt glade for, at folk har taget dagen til sig og givet den masser af kærlighed. I år hylder vi fællesskabet og dialogen, og er der noget brunsvigeren kan på Fyn, er det at samle folk på tværs af by- og aldersgrænser og skabe sammenhold, siger Anne Mette Thrane.

Faktisk er ’Brunsvigerens Dag’ blevet så populær, at det både på Fyn – men også flere steder i resten af landet, flyder over med farin på arbejdspladser, skoler, plejehjem, børnehaver og i private hjem på ’Brunsvigerens Dag’.

For eksempel serverer Odense Universitetshospital nu brunsviger til omkring 1000 patienter på ’Brunsvigerens Dag’, ligesom de fynske busser minder passagerer om dagen med en hilsen. Flere fynske bagere melder sågar om en 10-dobling af salget af brunsviger på ’Brunsvigerens Dag’.

Ambassadør udnævnes

DR Fyn er det så småt begyndt at dufte af brunsviger i radioen allerede, og det hele kulminerer torsdag eftermiddag, når kanalen sender fra Kold College i Odense og følger festlighederne rundt på Fyn. Her vil der også blive udnævnt endnu en brunsvigerambassadør – en titel, som eksempelvis MØ, Rasmus Brohave, Andreas Odbjerg, Josefine Høgh og Marchen Neel Gjertsen i forvejen har.

- Det er gratis at deltage i festlighederne på Kold College med brunsviger ad libitum. I anledning af det forestående kommunalvalg er der udviklet en ’dialogbrunner’, som skal opfordre folk til at udveksle holdninger og erfaringer på tværs af forskelligheder. Den kan man smage, hvis man dukker op. Man kan også prøve en jubilæumsbrunsviger, få en rundvisning, hører mere om bagerfaget og tage en kagemands- eller kagekone-selfie, forklarer Anne Mette Thrane.

Også den populære Brunsviger Cup, som DR Fyn er medarrangør af, hvor en lang række virksomheder varmer op til 'Arbejdspladsernes Motionsdag' med en fodboldturnering i FKS-hallen i Odense, melder om alt udsolgt. Sportskommentator Henrik Liniger fra DR kommenterer slagets gang live i P4 Fyns eftermiddagsradio.

- Om det er fodboldturneringen, fællesskabet eller den tredje halvleg med brunsviger, der lokker folk til, er ikke så afgørende. Det fantastiske er, at folk har lyst til at få sved på panden og hygge sig over en brunsviger i fællesskab bagefter, siger Anne Mette Thrane.

Fyn er farin

Også på de sociale medier er der lagt op til, at folk deler billeder og videoer af den brune kage med blød bund og snasket topping. Til formålet er for eksempel oprettet hashtaggene #FynErFarin og #Brunsvigerens Dag.

Hvert år uddeler P4 Fyn en plade brunsviger leveret af en fynsk bager til dem, der har mest brug for det, for eksempel en virksomhed eller en brunsviger-tørlagt ø. P4 Fyns lyttere og Facebookfølgere byder ind til redaktionen, og så vælger man dem med den bedste begrundelse. Her står brunsviger-tovholder Anne Mette Thrane med kagen. (Foto: Jonatan Grau Møller)

- Vi håber, dagen vil give folk et smil på læben, men vi gør det ikke kun for sjov. Vi sætter en ære i at bringe folk tættere sammen, hylde dialogen og fællesskabet. Særligt efter en hård coronaperiode har vi brug for noget at samles om. På DR Fyn håber vi, at foreninger, lokalområder og virksomheder igen vil spille med og samle folk om en brunsvigerkage og en god snak. Og alt tyder på, at det lykkes igen, siger Anne Mette Thrane fra DR Fyn.

Facebook
Twitter