Søren Hauch-Fausbøll fylder 60: ”Jeg kan ikke lægge Bamse fra mig”

Engang prøvede skuespiller Søren Hauch-Fausbøll at fralægge sig den børnekære figur Bamse, som han havde været med til at skabe. Det holdt ikke mange år.

Søren Hauch-Fausbøll har også medvirket i andet end Bamse-programmerne gennem årene. Blandt andet her ’Kær på tur’ og i ’Hatten rundt’-programmerne med improvisationsteater. Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Skuespiller Søren Hauch-Fausbøll fylder 60 år den 27. juli. I over halvdelen af sit liv har han været tilknyttet den elskværdige gule bjørn Bamse, der har underholdt generationer af børn og lært dem at forstå sig selv og verden omkring dem.

Hvad tænker du om, at Bamserollen har været så stor en del af din karriere?

”På mange måder har det været fantastisk. Og først og fremmest har det været uventet, at jeg skulle ende med at dedikere så stor en del af mit liv til Bamse. Ingen af os, der var med i starten, havde regnet med, at det ville blive sådan en stor succes. Da jeg blev spurgt, om jeg ville være inde i bjørnen, var jeg endnu ikke uddannet skuespiller, men gik med et håb om at blive det en dag,” siger Søren Hauch-Fausbøll, der fortæller, at han i halvfemserne fik et slemt mareridt, der fik ham til at holde op som Bamse.

”Men jeg har aldrig helt kunne lade ham ligge, vel? Jeg har trænet de skuespillere op, der var Bamse efter mig. Stemmen skulle være rigtig. Og inderst inde betyder Bamse jo meget for mig. Han er mig på mange måder. Så jeg blev ved med at genbesøge rollen: I lydbøger, Bamseballet på det Kongelige Teater, nogle udsendelser i nullerne og så Cirkus Summarum,” siger han.

Varmt kostume og kærlighed

Historien om, hvordan Søren Hauch-Fausbøll blev en del af det populære Cirkus Summarum, er noget kringlet. I begyndelsen takkede han nej til tilbuddet om at være en del af cirkusset. Han ikke kunne forestille sig Bamse uden huset med den blå dør og bjørnens bedste venner Kylling og Ælling.

”Så man spurgte en anden, men dagen inden prøvedagene sprang han fra. De ringede igen, og der kunne jeg alligevel ikke dy mig. Jeg kom med på holdet og har overhovedet ikke fortrudt.”

Hvordan er det at være Bamse i Cirkus Summarum?

”Der bliver 50 grader varmt inde i dragten. Nogle gange, når jeg har den på, føler jeg nærmest, at jeg er ved at smelte,” siger Søren Hauch-Fausbøll og ler.

”Jeg kan heller ikke se noget, men jeg kan lige akkurat høre jublen og latteren fra publikum, børnene og deres forældre. De er også ved at smelte, for cirkusmanegen er generelt varm. Men der er så meget kærlighed til Bamse. Det kan jeg godt blive rørt over. Hvor meget Bamse betyder for små børn, og at jeg har været med til at skabe ham. Den kontakt, jeg ikke kan få med publikum på grund af dragten, får jeg til gengæld som Klovnen Chico. Jeg er glad for at kunne folks smilende ansigter.”

(Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Det universelle barn

I år er det 35 år siden det første afsnit af ’Bamses Billedbog’ blev sendt.

Søren Hauch-Fausbøll har lavet meget teater udover at spille Bamse, men han har for længst accepteret, at det er den rolle, de fleste husker ham bedst for. Selvom Bamse sjældent er fotograferet uden sit plyssede hoved, er Søren Hauch-Fausbølls stemme umiskendelig lig den gule bjørns, og han har lagt store dele af sin sjæl i den børnekære figur.

”Da jeg var yngre, irriterede det mig lidt, at det var det første, folk tænkte på. Det var også derfor, jeg stoppede. Jeg ville gerne videre, ikke? Men nu ser jeg det mere som en ære at være Bamse. Han er vigtig for så mange. Han har gjort en forskel for mange børn gennem årene,” siger han.

Generationer af børn kender nemlig alt til Lille Bjørn, Aske og Luna, Tihvertifald og Værsesgo, Kylling og Ælling, tylskørtet og julerejsen. De er vokset op med Bamse og hans eventyr, men selvom børnene er blevet ældre, er Bamse det aldrig. Han er stadig bare 5 år, en slags storebror for Kylling og Ælling, der er henholdsvis 4 og 2.

”Bamse holder stadig, fordi han er det universelle barn. Han kan gå fra latter til gråd til jalousi på et splitsekund, ligesom børn kan. Han kan opføre sig tarveligt, ligesom de fleste børn, men inderst inde er han bare kluntet og blød. Det er derfor, Bamse har levet så længe og kan leve fremover. Han taler til det indre i alle børn.”

Facebook
Twitter