Søren Ryge arbejder indenfor sankthansaften

Tv-værten Søren Ryge forlader nyttehaven på Djursland, når han sankthansaften er fortæller ved DR Pigekorets årlige sommerkoncert i DR Koncertsalen. Her vil han især dele sin interesse for Carl Nielsen.

Søren Ryge Petersen forlader nyttehaven på Djursland, når han sankthansaften fortæller om sine oplevelser med dansk sang og musik i DR Koncertsalen til DR Pigekorets årlige sommerkoncert. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

DR Koncertsalen bliver udsmykket med blomster, græs og planter, når DR Pigekoret giver deres årlige sommerkoncert sankthansaften. Publikum vil få følelsen af at befinde sig i en dansk sommerhave, selvom de sidder inden for i den store koncertsal, hvor de også vil opleve DR Juniorkoret, DR Børnekoret og Den Danske Strygekvartet fortolke forskellige danske sange og melodier. Til anledningen rejser tv-værten Søren Ryge fra nyttehaven på Djursland til DR Koncerthuset på Amager, da han er koncertens bærende fortæller.

”Sidste sommer havde jeg besøg af Pigekoret, og da aftalte vi, at vi skulle lave noget sammen i år. Vi ville gerne lave en stor koncert med især Carl Nielsen, som jeg også er vild med, og det er blevet til den koncert, der skal laves sankthansaften,” siger Søren Ryge.

Hele koncerten bliver præsenteret som en sanselig sommerfortælling, og i løbet af koncerten vil Søren Ryge holde fem små oplæg, der alle giver udtryk for hans personlige oplevelser med den danske sangskat.

”Jeg er vært på scenen og fortæller i løbet af koncerten en håndfuld små historier om mit forhold til sangene og især til Carl Nielsen. Jeg begynder med barndommen og fortsætter med ungdom, voksenliv og fædreland – og så slutter vi med den mest basale sang af alle; vuggesangen for børn,” forklarer han.

Personlige fortællinger

Sang og musik har altid betydet meget for Søren Ryge, og derfor er det naturligt, at tv-værtens fem små fortællinger handler om, hvordan sang og musik har en stor effekt på os alle gennem hele livet.

”Jeg er naturligvis glad for opgaven – simpelthen fordi jeg elsker musikken og gerne vil formidle den videre til andre. Sidste år lavede jeg syv programmer til P2, hvor jeg spillede klassisk musik og fortalte om mit forhold til de enkelte stykker. Også her gjorde jeg, hvad jeg altid gør, og også vil gøre til sommerkoncerten; nemlig at give min personlige udlægning af en historie. Det vil sankthansaften være en indføring i en stribe af vore bedste sange,” siger Søren Ryge.

De i alt 150 medlemmer af DR Pigekoret, DR Børnekoret, DR Juniorkoret og Den Danske Strygekvartet vil i løbet af koncerten optræde med forskellige danske sange og folkemelodier, der enten handler om naturen eller har en særlig plads i vores sangskat. Derudover er der indlagt en hyldest til Carl Nielsen, som optakt til komponistens 150-års fødselsdag næste år.

Foredrag og korsang

Søren Ryge har altid været meget glad for den klassiske musik, og han har også flere gange holdt foredrag om, hvordan han netop altid bruger klassisk musik i sine tv-programmer. Derudover holder han meget af korsang og af den danske sangskat generelt, ligesom han også har sunget i kor i mange år.

”Jeg har altid været meget glad for musik, og jeg holder specielt meget af klassisk musik. Jeppe Aakjær og Carl Nielsen kan få mit hjerte til at smelte, og derfor begynder sommerkoncerten også med en af de bedste: ’Nu er dagen fuld af sang’,” fortæller Søren Ryge.

Der er i skrivende stund stadig enkelte billetter tilbage til koncerten, der bliver sendt direkte på P2 og på dr.dk/p2 samt vist på en storskærm bag DR Koncerthuset. Umiddelbart efter koncerten vil man på samme sted tænde det til lejligheden opstillede sankthansbål, men inden da vil DR Pigekoret synge ’Midsommersangen’ i Koncertsalen, og den bliver ligeledes vist direkte på storskærmen ved DR Koncerthuset.

Facebook
Twitter