Søren Ryge: ”Folk taler sgu stadig om den due”

Ugens aktuelle navn: Den 31. juli bliver Søren Ryge Petersen 70 år. Her kigger han tilbage på en karriere, der for altid vil forbinde ham med haven, planterne og dyrene hjemme på Djursland.

Søren Ryge Petersen bliver 70 år den 31. juli. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

1. Hvordan fik du ideen til dine haveprogrammer?

Det begyndte i 1977, da jeg var redaktør på bladet ’Haven’. En dag blev jeg ringet op af DR, der spurgte, om jeg ville medvirke i en radioreportage. Programmet hed ’Påskehaven’ med Arne Hansen. Han kom, og vi gik en tur i min have i en time, og jeg kæftede løs, som jeg plejer. Det blev sendt, og det var det. En måned senere ringede DR igen og spurgte, om jeg ville lave fjernsyn, og sådan begyndte det. Jeg blev headhuntet, som man siger i dag.

Vi sendte alle mulige haveprogrammer hver sommer, men i 1992 fik vi ved et tilfælde mulighed for at sende live. Det skyldtes i høj grad Leif Hjortshøj, som gav os muligheden for at sende direkte og også gav mig lov til at lave portrætprogrammer. Ham skylder jeg en stor tak. Jeg skulle hverken lave synopsis eller oplæg – han stolede på mig, og det har været afgørende for min karriere. Da vi havde sendt direkte i fem somre og lavet 30 programmer, sagde jeg til ham, at jeg ville stoppe, for jeg kunne ikke finde på mere. Så sagde han: ”Søren, du er først lige begyndt”. Nu 23 år efter laver vi det stadig.

2. Hvordan forbereder du dig, når du sender direkte?

Jeg har nogle små sedler på mit skrivebord med stikord, og der bliver flere og flere, efterhånden som vi nærmer os dagen, hvor vi sender. Ideerne kører rundt i hovedet hele tiden. Når jeg går morgentur, kan jeg se en plante og tænke, at den skal jeg bruge i det næste program, så den må jeg hellere lade være med at røre ved. Så programmet består af ting, jeg ved, er der på dagen, og som kan blive godt fjernsyn.

Når vi nærmer os, begynder jeg at planlægge den fysiske rute, vi skal gå – og nogle gange er der indslag i programmet, fordi vi simpelthen er nødt til at flytte os rundt i haven. Det sværeste er dog tiden. Tiden er en afgørende faktor, når man laver tv. Vi har 28 minutter og 15 sekunder – og så er vi færdige! Den tidsfaktor kan jeg kun styre ved at gå ruten og tale med mig selv. Det er sådan, jeg bedst forbereder mig.

Når vi sender, har jeg ingen øresnegl eller manuskript eller noget. Jeg koncentrerer mig udelukkende om det, jeg skal sige, hvor jeg skal kigge hen, hvad jeg skal lave, og hvad vi skal se – og så taler jeg bare til fotografen. Fotografen har heller ingen øresnegl, så det er kun assistenten, der går med os, der ved, hvad der foregår uden for haven. Vi er i symbiose, fotografen og jeg, og vi har stor tillid til hinanden. De sidste 15 år har det været Egon Rix, så vi kender efterhånden hinanden ret godt. Det er også hårdt arbejde for fotografen. Direkte fjernsyn i en halv time er dæleme længe at gå rundt i haven med udstyr og det hele.

3. Hvad har du været mest glad for eller stolt af at lave?

Jeg har lavet over 500 programmer i alt. Det er en skønsom blanding af haveprogrammer, portrætter, osv. Jeg har lavet temalørdag og været gæst alle mulige steder, men jeg har fast lavet tv i mit eget format siden 1977. I år laver jeg 15-20 haveprogrammer, men de direkte haveprogrammer er jo kun en tredjedel af mit arbejde.

Et af de programmer, jeg har været mest glad for at lave, var, da jeg tog til Bosnien med min ven Fahrudin, som er politisk flygtning. Vi tog til Bosnien for at se, hvor han kom fra, og der handlede det om meget mere end blomster. Det var jeg rigtig glad for at lave.

Den dag, jeg fylder år, vil DR sende fem timer i træk med Søren Ryge. Jeg blev spurgt, om jeg ville vælge 10 programmer, og det gjorde jeg med glæde – og jeg var ikke længe om det! Programmet med Fahrudin er selvfølgelig blandt de 10 udvalgte programmer.

4. Hvilket program har affødt flest kommentarer fra danskerne?

Jeg har fået overvældende mange positive kommentarer gennem årene, men der har da også været nogle bommerter. Folk kan stadig huske, da jeg kvalte en due, selvom det er over 20 år siden. Det tog tre sekunder, og helvede brød løs. Det vil forfølge mig til evig tid.

Folk taler sgu stadig om den due. Det var den, der gav mest omtale i medierne. Dengang var det en god gammeldags telefonstorm og masser af håndskrevne breve, som var ved at kvæle redaktionen. Nu foregår det hele på nettet, men dengang var man ikke i tvivl om, hvornår noget var gået galt.

5. Har der nogensinde været en situation, hvor du er gået kold, eller hvor der er sket nogle ting, der har påvirket den direkte udsendelse?

Vi har aldrig aflyst en produktion eller gået i sort, men der har da været fejl og situationer, hvor det er gået galt. Jeg skal sende direkte dagen før min fødselsdag, og der vil jeg nævne en særlig episode, hvor det for første gang gik grueligt galt.

6. Hvad er din egen forklaring på, at du stadig har stor succes med dine haveprogrammer?

Programmet har fået sin helt egen form. Jeg kunne ikke lave det, hvis jeg ikke bor, hvor jeg gør. Jeg har en stor have og masser af dyr, og jeg er alligevel ude hele tiden. Det er mig i min have, og jeg er bare mig selv. Jeg er hudløst ærlig, og hvis man vil kalde det et koncept, må man gerne det, men det er meget simpelt.

Jeg har lavet ’Søren Ryge Direkte’, eller ’DR Derude Direkte’ som det hed dengang, i 23 år. Indimellem forbander jeg det langt væk, og haven og gummistøvlerne vil klæbe til mig til evig tid, men jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke har været glad for at lave det.

Når jeg kigger frem, har jeg ikke noget, jeg gerne vil nå. Det der med at rejse verden rundt og alt det bøvl, det lader jeg andre om. Så længe jeg stadig har lyst til at lave det, jeg gør, og så længe DR stadig vil sende det, og så længe seerne stadig har lyst til at se det – så kører møllen. Men hvorfor et sådan program bliver ved med at holde så længe, det må jeg lade andre svare på.

Søren Ryge Petersen har været ansat i DR siden 1977. Siden har han lavet over 500 have-, rejse- og portrætprogrammer med videre for DR. På hans fødselsdag den 31. juli sender DR1 de bedste gensyn med Søren Ryge fra klokken 10.30-15.20.